neljapäev, 27. mai 2010

Ahjukartulid ja -küüslaugud

Minu tänane lihtne ja ülimaitsev õhtusöök. Küüslauk jääb küpsetatuna väga mahe ja maitsev, soovitan proovida ka neil, kes üldjuhul küüslauku ei söö. Kõrvale serveerimiseks sobib imehästi näiteks külm hapukoorekaste rohelise sibulaga või värske salat.


Ühe sööja jagu:
3-4 keskmist kartulit
1-2 küüslauku
võid
soola
tilli
peterselli


Pesin kartulid hoolega, ei koorinud. Lõikasin fooliumist iga kartuli ja küüslaugu tarvis paraja tüki, et köögiviljad ühekaupa sisse pakkida mahuks. Hõõrusin küüslauke veidi käte vahel, et lahtine koor eemalduks kuid küülauguküüned omavahel ikka kokku jääks.


Kartulitele lõikasin peale ruudustiku. Sügavusega 1/3-1/2 kartuli läbimõõdust. Panin kartulid ükshaaval fooliumitükkidele, panin peale veidi võid, raputasin soola, värkselt hakitud tilli ja peterselli ning pakkisin fooliumi kokku, saades ilusad pätsikesed.
Küüslaukudelt lõikasin tipuosast umbes poole sentimeetri paksuse viilu ära, nii et iga küüne tipukene paljastus. Seejärel panin ka küüslaukudele võid peale ja pakkisin fooliumisse. Asetasin kõik fooliumipätsikesed ahjuplaadile ja küpsetasin 200*C juures 45 minutit. (see aeg sõltub kartuli suurusest-minul olid sellised keskmised).


Kui aeg oli küps (ja kartulid-küüslaugud ka), võtsin pätsikesed ahjust ära ja pakkisin lahti. Serveerida võib nii avatud fooliumipakikestena kui ka fooliumist välja tõstetuna. Küüslauk on mõnusalt küps ja eemaldub kergelt pigistades ilusti oma pesakestest.

kolmapäev, 26. mai 2010

Kirju koer ehk magus suutäis

Inimesed, kes mind veidi rohkem tunnevad, teavad, et mul on pooleteise nädala pärast ees ootamas suur-suur eksam. Seega on kokkamine selleks ajaks keelatud! :D  Samas, inimesed, kes mind tunnevad, teavad ka seda, et see pole võimalik, et ma kokkamata olen kaks nädalat :D Seega eks siia mõni postitus ikka aeg-ajalt ilmub. Lihtsalt mitte väga sageli järgneva umbkaudu kahe nädala jooksul.

Täna aga midagi ülimagusat. Kirju koer. (ei tea, mis koer? Pakuks näiteks, et taksikoer.. :P ). Sellest kogusest sain mina kaks u 30 cm pikkust vorstikest.


360g heledaid küpsiseid (=2 pakki näiteks Kalevi või Selga kõige tavalisemaid küpsiseid)
300g marmelaadikomme
3 sl kakaopulbrit (seda magustamata, ehtsat. Nn "Meie Mark")
150g võid
200g magusat kondenspiima (=pool purki)


Tampisin küpsised pudrunuiaga peeneks puruks(pudrunuiavariant on hea minu arvates seetõttu, et küpsisetükid jäävad erinevate suurustega-mis on hea, sest koogi sees võibki mõni tsipake suurem tükk olla). Hakkisin marmelaadikommid pisikesteks kuubikuteks ja segasin küpsisepuruga.
Sulatasin või, lisasin kondenspiima ja kakao ning segasin ühtlaseks. Seejärel valasin või-kondenspiimasegu küpsisepuru hulka ja segasin kõik komponendid omavahel ära. Üpriski hoolega.
Rullisin toidukile lauale lahti ja tõstsin poole segust kilele, vormides kätega massi vorstikujuliseks. Mässisin kilesse ja panin külma. Tegin nii ka ülejäänud koogimassiga. Külmas soovitan hoida minimaalselt neli tundi enne serveerimist. Ja kook säilib külmas kenasti mõned päevad (täpselt, kui kaua kook säilib, ei oska öelda, sest meheraasule see kook maitseb ja seega kaob see kapist kiirelt, hoolimata faktist, et see on väga-väga magus kook ja mina suudan seda süüa vaid killukese korraga :D )

neljapäev, 20. mai 2010

Hiinapärane kana-nuudlisupp

Veidi teistmoodi supp. Tummine, huvitav. Teravuse astet saab ingveri ja küüslaugu abil mõnusasti reguleerida. Retsept ikka nami-namist (mul siin veidi mugandatud oma maitsele) ja kogus ikka neljale (nagu mulle seda kirja panna meeldib).

1 l vett
3 sl sojakastet
1-2 küünt küüslauku
3-4 cm jupp ingverit
2 porgandit
2 porrut
2 kanafileed
150g šampinjone
85 g munanuudleid. 


Kalla sojakaste ja vesi potti, lisa hakitud küüslauk, riivitud ingver(viimast kahe kogus sõltub teravuse astme soovist- algretseptis on toodud väiksemate kogustega, siis saab suhteliselt mahe supp), peenikesteks kangikesteks lõigatud porgand ja ribadeks lõigatud kanafilee. Lase keema ja keeda kümmekond minutit.
Seejärel lisa viilutatud šampinjonid, ratasteks lõigatud porrud ja nuudlid. Lase veel keeda umbes viis minutit. Serveeri.

Lihtne pelmeenisupp

Hästi kiire ja lihtne, kuid maitsev supp neljale. Retsept nami-namis.

1 l puljongit
2 porgandit
1 porru
4 kartulit
1 pakk pelmeene
tilli/peterselli


Pese, koori ja tükelda köögiviljad. Lase puljong keema, lisa köögiviljakuubikud ja keeda 10 minutit keskmisel kuumusel. Seejärel lisa pelmeenid ning keeda veel mõned minutid (kuni pelmeenid on pinnale tõusnud+ veel paar minutit).
Serveerimiseks puista peale hakitud till või petersell.

esmaspäev, 17. mai 2010

Hästi lihtne šampinjonisupp

Ma mõtlesin, et teeks supinädala. Meest kodus ei ole, ei pea arvestama õhtusööki tehes sellega, et ta seda järgmine päev lõunaks kaasa saaks võtta- seega kiire ja lihtne söögitegemisviis on ju väga sobiv. Pealegi teen ma suppi muidu liiga harva.
Miinuspooleks on see, et ma ei usu eriti, et ma terve nädala suppi tahan :D Pealegi mul ühed ahjukartulid juba kummitavad mõttes ;) Aga vähemalt rohkem suppi võiks ju teha küll. Eile sai siis algust tehtud katuli-ürdisupiga, täna šampinjonisupp. Retsept taas Namist , siin veidi mugandatud. Neljale.

200g šampinjone
1 sibul
1 sl võid
1 l puljongit
0,5 dl rõõska koort
1,5 sl nisujahu
pipart
vajadusel soola
hakitud peterselli


Pese ja viiluta šampinjonid, haki kooritud sibul. Sulata või paksupõhjalises potis (mina kasutan malmpotti-seal hea praadida ja siis kohe keeta ka), lisa šampinjoniviilud ja sibulatükid ning hauta, kuni seenest on enamus vett välja tulnud. Lisa 2/3 kuumast puljongist ja lase keema tõusta. Ülejäänud puljong sega jahu ja koorega läbi ning lisa supipotti. Hauta, kuni supp pakseneb. Maitsesta vastavalt vajadusele ja soovile. Serveermiseks lisa peale hakitud peterselli ja paku kõrvale röstitud saia (sobis nii hästi).

Kondenspiimaga toorjuustukook

Ise tegin küll kooki väiksema kogusega ja väiksemas vormis, aga panen siia parajad kogused umbes 25cm läbimõõduga vormi jaoks.

pakk (180g) kakaoküpsiseid (Selga, Kalev)
50g sulavõid
600g toorjuustu (mina kasutasin mascarponet)
4 muna
400g kondenspiima
2 sl sidrunimahla
1 sl vanilliekstrakti


Purusta küpsised (mina teen seda pudrunuia abil), lisa sulavõi ja sega läbi. Suru küpsisesegu vormi põhja.
Vahusta toorjuustu õhuliseks, lisa juurde kondenspiim, pidevalt edasi vahustades. Lisa sidrunimahl, vanilliekstrakt ning ükshaaval munad, ikka veel koguaeg vahustades. Vala hea ja õhuline mass küpsisepõhjale ja küpseta kooki 175*C ahjus umbes tunnike, kuni täidis on peaaegu hüübinud. Lase jahtuda üleöö ja serveeri näiteks marjakastmega.

pühapäev, 16. mai 2010

Mahlajäätised: rabarbri-, meloni-laimi- ja vaarika-mustikajäätis.

Suvi tuleb. Mõnel päeval tundub, et on juba isegi kohal- päike paistab terve päeva ja väljas on nii palav, et hea meelega istuks koguaeg külmkapis :D
Et veidi jahutust saada, võib külmkappi ronimise asemel jäätist süüa. Aga kuna olen suhteliselt laktoositalumatu (noh, väikestes kogustes võin piimatooteid süüa, aga liitrite kaupa jäätist küll mitte), siis proovisin veidi mahlajäätist teha.

Mahlajäätise põhiline viga on see, et ta ei maitse mulle :D St võrreldes koorejäätisega. Seetõttu oli vaja mõnda väga head maitset. Ja proovimisest sündis siis alljärgnev. Vormidena on mul kasutuses selline väike jänkudega jäätisevorm. Kunagi Novaluxist ostetud. Aga nagu piltidelt näha, siis kahe jäätise puhul kasutasin ainult poolt vormist- pulgaks panin tavalise jäätisepulga ( mida mul on korralik peotäis, kuna vanaema töötas kunagi kuskil, kus neid tehti ja tal on neid sellest ajast terve karbitäis alles. Mulle raatsis ta neid siis portsukese anda :D )

Vaarika-mustikajäätis (6 jäätisekest)


3 dl vaarikaid
3 dl mustikaid
2 dl vett
0,5-1 dl suhkrut (olenevalt eelistusest)


Püreestasin vaarikad ja mustikad ning surusin läbi sõela, et eemaldada seemned ja kestad. Segasin juurde suhkru ja vee ning valasin segu vormidesse. Lasin üleöö külmuda.
Jäätis sai suhteliselt vaarikane, suhteliselt tummine. Ja mulle täitsa maitses.

Meloni-laimijäätis (6 jäätisekest)


2 sl kuuma vett
2 sl suhkrut
pool melonit (nii, et kooritud, kuubikuteks lõigatud melonit saaks umbes pooleliitrise nõu täis)
1 laimi mahl (80 ml)


Lahustasin suhkru kuumas vees, lasin jahtuda. Püreestasin meloni, lisasin laimimahla ja suhkrusiirupi. Valasin vormidesse, lasin kaks tundi külmuda, siis pistsin otsapidi sisse jäätisepulgad. Lasin lõplikult külmuda (ei teagi täpselt, mitu tundi see aega võtab, sest mul külmusid nad öösel)
See jäätis mulle väga maitseb. Kergelt hapukas, samas mahe. Ja väga värskendav.


Rabarbrijäätis (6 jäätisekest)


400g rabarbrit
300 ml vett
1 sl sidrunimahla
1 dl suhkrut


Tükeldasin rabarberi, lisasin vee, sidrunimahla ja suhkru ning keetsin, kuni rabarber oli pehme (ja juba suhteliselt lagunenud). Seejärel püreestasin ja jahutasin segu. Surusin läbi sõela ning valasin vormidesse. Lasin kaks tundi külmuda, siis torkasin sisse pulgad. Lasin lõplikult külmuda.
Rabarbrijäätis oli kõige kiiremini sulav jäätis. Aga maitselt imehea!

Rabarbri-sidrunijook

Retsept taas Nami-namist. See on lihtsalt kõige parem koht :)

2 l vett
1 kg rabarbrit
1 sirdun
250g suhkrut


Pese rabarbrid ja tükelda. (noori rabarbreid ei ole vaja koorida-pealegi jääb siis jook ilus roosa). Pese sidrun, viiluta. Pane rabarbritükid ja sidruniviilud koos suhkruga suurde kaussi, vala peale keev vesi. Kata kauss pealt kinni ja lase ööpäev seista (päev otsa, kui vedelik kausis veel soe oli, hoidsin niisama laua peal. Aga ööseks panin külma seisma).
Peale seismist kurna läbi sõela ja serveeri läbipaistvas kannus (no siis on värv lihtsalt ilusti näha :D )

Kartuli-ürdisupp

Mõnusalt lihtne ja väga maitsev supp. Neljale. Retsept Nami-namis.

25g võid
1 sibul
450g kooritud kartuleid
1 l aedviljapuljongit
2 sl värsket hakitud peterselli
2 sl hakitud murulauku
2 sl 35% rõõska koort
musta pipart
riivitud muskaatpähklit
vajadusel soola


Sulata või potis, lisa hakitud sibul ja hauta mõned minutid. Lõika kooritud kartulid kuubikuteks ja lisa sibulale. Hauta kaane all umbes 5 minutit, seejärel lisa kuum puljong ja keeda, kuni kartulid on pehmed (umbes 15 minutit). Seejärel püreesta supp, lisa hakitud petersell, murulauk, koor ja soovi järgi maitseaineid. Lase veel korraks keema tõusta ja serveeri.

laupäev, 15. mai 2010

Lihtne tiramisu

Tiramisu on ääretult hea magustoit. Retsepte on palju, erinevate modifikatsioonidega. Minule maitseb kõige rohkem ilma munata versioon, nagu siin retseptis. Selle alusel ka minu retsept. Kuna mulle kohv väga ei maitse, siis kasutan vahepeal kohvi asemel lihtsalt apelsinimahla. Aga olen ka kohviga teinud. Sellest ka retseptis olev valikuvõimalus. Kindlasti kasutan antud magusroas mascarponet, mitte ühtegi teist toorjuustu-sellega saab minu meelest kõige maitsvam.
Antud kogusest jagub umbes kolmele sööjale(no võibolla neljale, kui sööjad on mitte nii maiasmokad kui mina :D ).

14 biskviitküpsist (Ladyfingers)
1 dl kohvi +1 sl suhkrut või ühe apelsini mahl
250g mascarponet
2 sl suhkrut
1 vanillikaun
0,6 dl dessertveini
kakaod "Meie mark" või tumedat šokolaadi


Vahusta mascarpone suhkruga. Kraabi pikuti pooleks lõigatud vanillikaunast seemned välja ja lisa mascarponele. Vahusta edasi ning nirista samal ajal juurde vein. Vahusta mõned minutid veel, kuni segu on kreemjas ja õhuline.
Lao seitse biskviitküpsist alusele, nirista peale pool kohvist/apelsinimahlast. Määri peale pool mascarponesegu, seejärel lao peale ülejäänud küpsised, nirista küpsistele ülejäänud kohv/mahl ja määri peale allesjäänud mascarponekreem. Viimasena sõelu peale kakao või riivi peale tume šokolaad.
Lase kuus tundi külmas maitsestuda ja naudi :)

reede, 14. mai 2010

Itaaliapärased lihapallid kastmega

Otsides Nami-namist, mida head hakklihast teha, sattusin sellele retseptile. Ja nüüd kiidan siin kõikidele :) Mõnusad küüslauguhõngused lihapallid heas paprikarohkes tomatikastmes. Mees palus edaspidigi teha.

Lihapallid:
2 viilu saia
0,75 dl vett
400g seguhakkliha
1 tl soola
musta pipart
1 muna
2 küünt küüslauku
0,5dl hakitud peterselli
4 sl riivjuustu


Kaste:
1 sibul
2 paprikat
500g purustatud tomatit
soola
1 tl basiilikut
musta pipart


Eemalda saiadelt koorik, pudista sisu kaussi, vala vesi peale ja lase 10 minutit seista. Sega juurde hakkliha, muna, riivjuust, purustatud küüslauk ja maitseained. Sega hoolega ühtlaseks hakkmassiks. Vormi parajad lihapallikesed ja prae keskmisel kuumusel ümberringi pruuniks.
Kastme jaoks haki sibul ja paprikad, prae pannil kuni sibul muutub klaasjaks. Lisa maitseained ja tomatipüree ja lase umbes 10 minutit podiseda.
Sega juurde lihapallid ja serveeri kohe koos meelepärase kujuga makaronidega.

Maailma parimad rabarbrimuffinid

Ja seda nad tõesti on - mahlased, mahedad, mõnusad. Nami-namist :) Kogus 12 tk.

2 muna
1,5dl suhkrut
2,5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
2 tl vanillisuhkrut
1 tl jahvatatud kaneeli
150g paksemat hapukoort
50g sulavõid
300-400g tükeldatud rabarberit

Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sega kuivained omavahel. Sega kuivained, hapukoor ja sulavõi vaheldumisi munavahu hulka. Viimasena sega sisse rabarbritükid. Jaota muffinivormidesse (pane vormid ääreni täis) ja küpseta 225*C juures 15 minutit.

kolmapäev, 12. mai 2010

Kartulipannkoogid

Kartulipannkoogid mulle meeldivad. Allpool kaks varianti. Retseptid taas Nami-namis. Siin ja siin.

6 suurt kartulit
2 dl riivjuustu
soola
rosmariini
paprikapulbrit 
(või muid meelepäraseid ürte/maitseaineid)


Riivi kooritud kartulid peenelt, lisa riivitud juust ja maitseained, sega korralikult läbi. Prae õlis lusikapannkoogid. Sobivad niisama mõnusateks ampsudeks või mõne liharoa kõrvale lisandiks.

6 suurt kartulit
1 väike sibul
2 muna
1 tl soola
1 küüs küüslauku
1sl nisujahu


Koori kartulid, riivi peene riiviga. Riivi ka sibul ja küüslauk, sega kartuli hulka. Lisa ülejäänud ained, sega ühtlaseks ja prae õlis lusikapannkoogid. Nagu ka eelmise puhul, head ampsata :)

Ürdimarinaad sealihale

Retsept Nami-namist. Alljärgnev kogus 1 kg lihale.


1 peenelt hakitud sibul
1 sl liha üldmaitseainet
1 sl piprasegu
1 sl kuivatatud peterselli (värske ja hakitud sobib ka)
1 sl kuivatatud tilli (värske ja hakitud sobib ka)
1 sl rosmariini
0,5 tl jahvatatud kaneeli
0,5 sl grillmaitseainet
1dl õli
0,5 dl punast veiniäädikat
1,5 dl ketšupit


Sega kõik ained hoolega kokku ja vala lihatükkidele. Sega läbi, lase marineeruda üleöö.

teisipäev, 11. mai 2010

Biskviitkattega rabarberikook

Kevad on ammu käes. Seda on ka turul märgata. Viimane kord turult tulles tõin kaasa kilo rabarbereid ja seega siin siis selle aasta esimene rabarberiküpsetis - kõige klassikalisem rabarberikook minu jaoks. Ja ega see viimaseks ei jää :) Retsept taas Nami-namis. Taignast jagub parajalt keskmise ahjuplaaditäie jaoks. Mina küpsetan tavaliselt 30x24cm kandilises vormis (seekord küll ümmarguses pirukavormis).

Põhi:
150g toasooja võid
100g suhkrut
1 muna
250g nisujahu
0,25tl soola
0,5 tl küpsetuspulbrit


Täidis:
400g rabarberit
1,5 dl suhkrut


Kate:
4 muna
4 sl suhkrut
4 sl jahu


Liivataignapõhja jaoks tuleb toasoe või vahustada suhkruga, seejärel lisada muna, vahusadada veel veidi. Seejärel lisada kuivained ja sõtkuda taignaks. Taignal lasta 30 min külmas puhata.
Samal ajal saab ära lõikuda rabarberi. Mina noori varsi ei koori, vanemad ja suuremaid aga küll.
Kui taigen on seisnud, rullida/suruda see ahjuplaadile. Küpsetada 175*C ahjus 10 minutit.
Siis jaotada ühtlaselt peale suhkruga segatud rabarberitükid ning biskviittaigen, mis on eelnevalt valmis segatud (vahustada munad suhkruga tihedaks heledaks vahuks ja sõeluda juurde jahu. Segada ettevaatlikult läbi). Seejärel panna kook tagasi ahju ja küpsetada 175*C juures umbes 30 minuit, kuni kook on pealt kena pruun ja seest küpsenud.

Seenekotletid

Täpsemini šampinjonikotletid. Päris mõnus ja kerge söök. Retsept Nami-namis, minu oma siin veidi muudetud..

400g šampinjone
2 viilu saia
veidi piima
2 suurt muna
soola
pipart 
hakitud peterselli
võid
riivsaia



Pesin seened, hakkisin suhteliselt peeneks. Praadisin pannil vähese võiga keskmisel kuumusel, et enamus vett välja auraks. Seejärel tõstsin pannilt ära ja lasin veidi jahtuda. Segasin juurde piimas leotatud saia ja lahtiklopitud munad. Lisasin maitseained, segasin hoolega läbi(kui segu liiga pehme/vedel tundub, tuleks riivsaia lisada). Vormisin väikesed lapikud pätsikesed, paneerisin riivsaiaga ja praadisin. (iseenesest peaks paneerima munas ja siis riivsaias, aga minule tundus segu nii parajalt riivsaia külge võttev, et enam munasse ei kastnud).


Kotletid tulid väga head. Ja meheraas ei uskunud, et nendes liha ei ole :D

pühapäev, 9. mai 2010

Lõbus emadepäevatort

Tordi tegemiseks kasutasin sedasama kohupiima-vahukooresegu vaarikatega, mida eelmisegi tordi puhul. Lihtsalt see oli nii hea, et pidi veel tegema :) Aga kaunistamine sai seekord hoopis teistmoodi tehtud. Lõbusalt.

Biskviit:
4 muna
1 dl suhkrut
1 dl nisujahu
1 dl kartulitärklist
1 tl küpsetuspulbrit

Kreem:
250g kohupiima (kreemjamat)
2 dl 35% rõõska koort
0,5-0,75 dl suhkrut
veidi vanilliekstrakti
200g vaarikaid

Katmiseks:
300g martsipani
naturaalseid toiduvärve

200g kreemjat kohupiima
2 sl suhkrut
Biskviidi tegemiseks tuleb munad suhkruga kohevaks heledaks vahuks vahustada. Seejärel juurde sõeluda omavahel segatud kuivained ning kõik õrnalt ühtlaseks aga õhuliseks taignaks segada. Valada 24cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi ja küpsetada 200*C juures umbes 20 minutit, kuni biskviit küps on. Lasta vormis 10 minutit jahtuda, edasi tõsta vormist välja ja lasta täielikult jahtuda.
Kreemi tegemiseks vahustada rõõsk koor suhkruga, segada juurse kohupiim, vanilliekstrakt ja viimasena vaarikad(püüdsin segada nii, et vaarikad enam-vähem terveks jäid. Aga kui ka katki lähevad, pole hullu).
Kui biskviit on jahtunud, lõigata  kolmeks kihiks. Asetada esimene kiht lahtikäiva vormi sisse tagasi, määrida peale kolmveerand vaarikakreemist. Seejärel asetada peale teine biskviidikiht ja määrida ülejäänud kreem ringikujuliselt serva. Kolmas biskviit lõigata vaid ringikujuliselt(vt allpool pilti) ja asetada peale.  Lasta seista üleöö külmas.



Naise büsti tegemine on allolevatel piltidel suhteliselt kenasti näha- lihtsalt veidi näputööd :)


Tordi katmiseks rullisin 250g martsipani(ülejäänud läks kujukeste nikerdamiseks) õhukeseks kettaks ja asetasin tordile. Olles alumise serva parajaks lõiganud ja ära sättinud, lõikasin peale sälgud, et kõrgemat serva ümber martsipani hästi vormida saaks (vt pilte). Seejärel paigutasin kohale naiste büsti ja tegin suhkruga segatud kohupiimast tordipritsi abil vanni sisse "vahu". Lõpuks nikerdasin martsipanist juurde veel kraani ja käterätiku(alumisest servast ülejäänud martsipanimassist), mille paigutasin ka kohale. Maalisin terakese sulašokolaadiga näitsikule silmad ka ja oligi valmis :)

laupäev, 8. mai 2010

Kohupiima-vaarikatort

Ühe pisikese ilmakodaniku sünni tähistamiseks tehtud tort :)

Biskviit:
4 muna
1 dl suhkrut
1 dl nisujahu
1 dl kartulitärklist
1 tl küpsetuspulbrit


Kreem:
250g kohupiima (kreemjamat)
2 dl 35% rõõska koort
0,5-0,75 dl suhkrut
veidi vanilliekstrakti
200g vaarikaid


Katmiseks:
250g martsipani
naturaalseid toiduvärve(antud juhul punapeedimahla)


Biskviidi tegemiseks tuleb munad suhkruga kohevaks heledaks vahuks vahustada. Seejärel juurde sõeluda omavahel segatud kuivained ning kõik õrnalt ühtlaseks aga õhuliseks taignaks segada. Valada 24cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi ja küpsetada 200*C juures umbes 20 minutit, kuni biskviit küps on. Lasta vormis 10 min jahtuda, edasi tõsta vormist välja ja lasta täielikult jahtuda.
Kreemi tegemiseks vahustada rõõsk koor suhkruga, segada juurse kohupiim, vanilliekstrakt ja viimasena vaarikad(püüdsin segada nii, et vaarikad enam-vähem terveks jäid. Aga kui ka katki lähevad, pole hullu).
Kui biskviit on jahtunud, lõigata kaheks või kolmeks kihiks. Asetada esimene kiht lahtikäiva vormi sisse tagasi, määrida peale pool vaarikakreemist(või kui lõigata biskviit ainult kaheks, siis määrida kogu kreem). Seejärel asetada peale teine biskviidikiht ja määrida ülejäänud kreem. Ning lõpuks asetada peale kolmas biskviit ja asetada tort külma. Lasta seista üleöö (biskviidid tõmbavad kreemist liigse niiskuse ära-nii jääb biskviit mahlane aga kreem piisavalt tihke ja tort ei vaju laiali).

Järgmisel päeval eemaldada tort vormist ja asetada alusele. Mina tegin õrnalt roosaka tordi, seega värvisin enamus martsipani roosakaks (no nii 225g ehk). Rullisin martsipani lahti ning asetasin tordile. Surusin servad kinni ja kaunistasin tordi pealt eelnevalt martsipanist tehtud kujukestega (panen siia pildiseeria ka nende valmistamisest).
 Karuke on tehtud jääkuubivormi abil-leidsin selle Novaluxi poest kunagi. Nendesse kohtadesse, kuhu tahtsin heledamat, panin alguses heleda martsipani õhukeselt ära ja siis surusin tumeda peale. 
Pall (õigemini pool palli) on tehtud melonilusika abil-viimase sisse erinevat värvi kolmnurgakesi kokku surudes.
Lutipudel on voolitud silindrike roosa otsakesega.





kolmapäev, 5. mai 2010

Martsipanikattega rullbiskviit

Kell 16.02. telefonikõne: "Kallis, lähme täna kella kuueks külla, tee midagi head kaasa" ..ja paanika..."oot, oot, misasja...?" "No lähme, ma leppisin kokku..tee mingi kook ka, tal oli alles sünnipäev" .."nojah"..oeh..
Kuna kodus olid kõik koogitegemiseks vajalikud asjad otsas..sealhulgas jahu...pidin alguses poodi lippama...enne seda, aga Nami-namisse, et vaadata, kas seal mõnda pilti vajavat retsepti ka on. Oli. Vot see. Kuigi panen siia omapoolsete muudatustega, mis tekkisid olude sunnil.

Biskviit:
4 muna
1 dl suhrkut
1 dl nisujahu


Kreem:
150g toorjuustu
1 dl maitsestamata jogurtit
200g valget šokolaadi
200g vaarikaid


Katmiseks:
150g martsipani


Biskviidi tegin nii, nagu ma tavaliselt seda ikka teen. Oleksin proovinud ka retsepti varianti, kui mul oleks tärklist olnud (või ma oleks enne poodi minekut teadnud, et see mul otsa lõppenud on). Vahustasin munad suhkruga tugevaks ja heledaks vahuks, lisasin sõelutud jahu ja segasin õrnalt läbi. Valasin küpsetuspaberiga kaetus ahjuplaadile, silusin ilusti laiali ja küpsetasin 200*C ahjus umbes 8 minutit. Kuni biskviit oli pealt hele-helepruunikas. Võtsin ahjust välja, keerasin koos küpsetuspaberiga rulli ja lasin jahtuda ( kuna mul oli vähe aega, siis rullisin biskviiti aeg-ajalt lahti ja "tuulutasin"..et kiiremini jahtuks).
Kreemi tegemiseks kasutasin toorjuustu-jogurti segu, kuna head paksu jogurtit kohalikus poes ei olnud. Vispeldasin toorjuustu jogurtiga ühtlaseks, siis sulatasin vesivannil šokolaadi ja vispeldasin toorjuustusegu hulka. Lisasin ka vaarikad ning segasin õrnalt sisse.
Kui biskviit oli jahtunud, rullisin selle lahti ja määrisin kreemi peale. Keerasin rulli tagasi (seekord ilma küpsetuspaberita :D) ning panin jahedasse tahenema. Lasin veidi seista ja lõikasin siis otsad ära-et ilus ja sirge serv jääks. Panin jahedasse tagasi.
Nüüd jäi veel üle martsipaniga tegeleda- võtsin umbes 1/4 martsipanimassist ja värvisin. Antud juhul safraniga kollaseks ja kakaoga pruuniks. (vt siit). Ülejäänud, 3/4 rullisin kahe küpsetuspaberi vahel õhukeseks ristkülikuks. Ning tõstsin taignarulli abil ettevaatlikult biskviidile. Surusin servad biskviidirulli alla kokku.
Värvitud kollasest martsipanist lõikasin lillekesed, mille siis rullbiskviidile kandsin ja õrnalt kinni surusin. Pruunist tegin väikesed kettad lillede südamikuks. Ja valmis oligi.

..ja oli ka viimane aeg, sest kell oli juba 17.42 ja oli aeg piduriided selga panna. :D



teisipäev, 4. mai 2010

Ampsusuurused porgandipirukad

Küpsetasin täna porgandipirukaid. Igas suuruses :D Kuna eriti meeldisid mulle pisikesed ampsupirukad, panen siia ka mõne rea kirja.

50g-st pärmist valmistatud magus pärmitaigen 
1 kg porgandeid
0,5-1 dl suhkrut (olenevalt eelistustest)
kaneeli
tsipa soola
määrmiseks muna


Kõigepealt koorisin ja pesin porgandid (tegelikult panin kõigepealt kerkima taigna ja siis hakkasin porganditega tegelema- selle ajaga, kui taigen kerkib, on ka porgandid keenud-jahtunud). Seejärel keetsin nad tsipakese soolaga maitsestatud vees peaaegu pehmeks. Nii et nuga sisse läks, aga ikka mingi vastupanu veel oli. Kurnasin porgandid, lasin jahtuda. Riivisin jämeda riiviga ja lõpuks segasin riivitud porgandi kausis suhkru ja kaneeliga läbi.
Suhkru ja kaneeli kogust võib muuta oma soovile vastavalt- olgu mainitud, et 1 dl suhkrut teeb pirukad juba vägagi magusaks.
 Ja edasi polnud muud, kui taigen rullida ja porgandipirukakesed valmistada. Osad tegin tavalise pirukavormiga (tavalise joogiklaasiga saab ka väga edukalt) ja osad tegin pelmeenivormiga- justnimelt selle viimase abil sain mõnusad ampsusuurused pirukakesed, mida nüüd siin hoolega kiidan. Nende tegemine on ühtpidi tülikam, kuna peab neisse väikestesse avadesse veidi-veidikese haaval porganditäidist panema, aga teistpidi ka lihtsam, kuna korraga saab teha 39 minipirukat. Ja tegemine käib nagu pelmeenidegi puhul- üks rullitud taignaketas pelmeenivormile, lohukestesse täidis, teine taignaketas peale ja taignarulli abil hoolega rullides saab pirukad vormitud ja üksteise küljest lahti.
Kui pirukakesed vormitud, määrisin nad pealt lahtiklopitud munaga ja küpsetasin 200*C ahjus kauni pruuni jumeni.

Olgu siinkohal mainitud, et ma ei oska öelda, kui palju minipirukaid sellest porgandi- ja taignakogusest saab, kuna ma tegin suuremaid (ehk tavasuurusega) pirukaid ka. Kuigi jah, ilmselgelt saab neid terve suure laadungi :D Samuti kipun ma arvama, et kui ainult minipirukaid teha, siis võib porganditäidist üle jääda- nendesse pelmeenivomipesadesse läks seda ikka maru vähe.

Aga pirukad tulevad head ja näiteks laste sünnipäevalauale peaksid need ideaalselt sobima.

pühapäev, 2. mai 2010

Muffinid vanaemale

Täna, kenal kevadisel pühapäevahommikul, ärkasin viis minutit enne kaheksat mõttega, et peaks vanaemale külla minema. Ja kuna midagi võiks ikka kostiks ka viia, sai kokku pandud need muffinid. Kraamist, mida kodus võtta oli...

2 muna
1,5 dl suhkrut
2,5 dl nisujahu
150g hapukoort
50g võid
1 tl küpsetuspulbrit
veidi vanilliekstrakti
näpuotsatäis kardemoni
tsipake soola
kakaod või marju või šokolaaditükke


Muna vahustasin suhkruga heledaks vahuks. Jahu segasin teises kausis koos küpsetuspulbri, kardemoni ja soolaga läbi. Sulatasin või. Lisasin jahu munasegule, segasin veidi ja siis lisasin hapukoore, sulavõi ja vanilliekstrakti. Segasin kõik ühtlaseks taignaks.
Edasine käik sõltub nüüd sellest, mida kodus on. Mul eriti midagi polnud, seega tegin enamus muffineid lihtsalt triibulised (kuigi pildilt vist väga aru ei sa, et nad triibulised on)- selleks tõstsin veidi tainast eraldi kaussi ja segasin kakaoga läbi.
Nö valge taigna (ehk ilma kakaota põhitaigna) jaotasin kaheteist muffinivormi vahel võrdselt ära. Kõikidele nendele, mida tahtsin triibuliseks saada, tõstsin lusikatäie kakaoga tainast ja segasin tikuga paar korda läbi, et triibulisust saavutada. Osadele muffinitele lisasin veel šokolaaditükke ka. Ja mõned muffinid said ilma triibuta ja mustikatega. Ühesõnaga põhitaignale võib lisandiks kasutada just seda, mida kodus on.
Küpsetasin muffineid 225*C juures 20-23 minutit, kuni nad olid pealt pruunikad ja seest küpsed. Lasin jahtuda, pakkisin kaasa ja läksin vanaema poole teele :)

laupäev, 1. mai 2010

Sidrunised toorjuustukoogikesed

Analoogne retsept jäi kunagi kuskil netis silma...aga kus, enam ei mäleta. Koogikesed tulevad väga head! Antud kogusest sain 10 koogikest.


8 kakaoga küpsist (nt Selga või Kalev)
50 ml sulavõid
1 sl suhkrut


300g toasooja toorjuustu
1 dl suhkrut
50 ml paksemat hapukoort
2 väikest muna
1 tl riivitud sidrunikoort


1,5 dl sidrunivõiet


Vooderda kümme muffinipanni ava paberist muffinivormidega.
Purusta küpsised pudrunuia abil peeneks puruks. Lisa sulavõi ja suhkur ning sega hoolega läbi. Jaota küpsisepuru muffinivormidesse ja suru korralikult kinni.
Pane toorjuust kaussi, lisa suhkur, hapukoor, munad ja riivitud sidrunikoor. Vispelda segu hoolega ühtlaseks. 
Tõsta igasse muffinivormi küpsisepuru põhjale toorjuustusegu (mina panin muffinivormid peaaegu ääreni täis). Küpseta koogikesi 180*C juures 15-18 minutit, kuni toorjuustutäidis on hüübinud. Lase koogikestel vormis 10 minutit jahtuda, seejärel tõsta pabervormikeste servadest ettevaatlikult muffinipannist välja. Lase täielikult jahtuda ja hoia vähemalt neli tundi külmas (isegi üleöö oleks hea)
Kui hakkad koogikesi serveerima, eemalda ettevaatlikult paberivormikesed ja tõsta igale koogikesele lusikatäis sidrunivõiet. Kaunista kas sidrunikooreribadega, šokolaadipuruga või mõnel muul meelepärasel meetodil.  

Sidrunivõie e lemon curd

Hapukasmagus võie, mida on magustoitudes hea kasutada. Retsept nami-namis.

1-2 suurt sidrunit (1 dl mahla+ 1 tl koort)
3 muna
150g suhkrut
100g magedat toasooja võid


Pese sidrunid hoolega, riivi ühel sidrunil koor(vaja 1 tl). Pressi sidrunitest mahl välja, kokku on mahla vaja 1 dl.
Sega kuumakindlas nõus munad, sidrunimahl ja suhkur. Kuumuta potikeses veidi vett keemiseni ja aseta sidrunimahlaseguga kauss selle kohale. Vispelda kuni kausis olev segu pakseneb (no nii 10 minutit).
Võta kauss veenõu kohalt ära ja klopi sisse või. Sega sisse ka riivitud sidrunikoor.
Lase segul jahtuda ja kasuta magustoitudes.
(Nami-nami leht väidab, et kui steriliseeritud purki kallata, siis seisab külmikus paar nädalat- vast nii siis on ka :D Mina ei tea, mul kulub ta alati päeva-kahega ära :) )