neljapäev, 30. september 2010

Kõrvitsajäätis

Ma lihtsalt pidin seda proovima! Kõrvitsast ju kõike muud head saab, miks mitte ka jäätist. Ja mu mees igaljuhul leidis, et jäätis tuli väga maitsev- ja see on juba piisav põhjus, et retsepti blogisse maha märkida :)

1 purk (400g) kondenspiima
6 dl 35% rõõska koort
3 dl kõrvitsapüreed
soovi korral kaneeli




Kõigepealt tuleb rõõsk koor vahustada kuni pehmete tippude tekkimiseni. Siis vahustada edasi, samal ajal pidevalt kondenspiima hulka niristades. Kui need kaks on omavahel hästi segunenud, segada juurde ka kõrvitsapüree. Ja ka kaneel, kui tahtmist on.
Seejärel valada saadud segu karpi ning karp sügavkülma panna. Lasta üleöö külmuda ja asuda maiustama :)

Jäätis tuli hea nii kaneeliga kui ka ilma. Minule meeldis kaneeliga variant isegi rohkem. Aga soovitan proovida mõlemat :)

reede, 24. september 2010

Kuldkollased marmelaadikommid

Kui mu meheraas eile koju tuli ja laual kausi sees neid kuubikuid nägi, arvas ta, et tegu on kõrvitsasalatiga- no selle kõige tavalisema marineeritud kõrvitsaga. Ja ta oli väga üllatunud, kui ma talle ütlesin, et need on hoopiski marmelaadikommid :D Seega, kes tahab ise ka sellist "valesalatit" lauale panna, proovigu ;)


Marmelaad jääb mõnusalt pehmemapoolne, aga siiski piisavalt kõva, et ilusti kuubikute kuju hoida. Samuti jääb mõnus kõrvitsamaitse. Meie perekesele igatahes meeldisid/maitsesid.
Kogus: paarkümmend marmelaadikuubikest.

2 dl vett
1 tl agar-agarit
1 dl kõrvitsapüreed
0,5-0,75 dl suhkrut


Kõigepealt panin agar-agari külma vette ja lasin 15 minutit seista. Seejärel kuumutasin keemiseni, keetsin keskmisel kuumusel umbes 20 minutit (ilmselt, kui suuremate kogustega teha, siis on keetmisaeg pikem), kuni agar-agari veelahus oli paksenenud ja nirises ühtlase niidina lusikalt alla.
Vahepealt segasin kõrvitsapüree suhkruga. Panin täiesti enda maitse järgi, mulle oli paras 0,5 dl. Kes magusamat soovib, võib suhkru kogust veidi suurendada.


Kui agar-agar oli valmis, segasin lusikatäie haaval kõrvitsapüree juurde (lusikatäie kaupa sellepärast, et temperatuure ühtlustada). Kui kõik oli omavahel hoolega segamini segatud, valasin marmelaadisegu 10x10 vormi, mille olin eelnevalt küpsetuspaberiga katnud.
Lasin marmelaadil tund aega tahkuda ja jahtuda, seejärel lõikasin kuubikuteks. Kuubikutel peaks laskma veel mõned tunnid õhu käes kuivada, siis saab neid suhkrus veeretada, nagu "päris" marmelaadigi :) Aga mulle meeldib ilma suhkrukatteta ka.

neljapäev, 23. september 2010

Kõrvitsamuffinid

Ikka veel kõrvitsalainel. Tõenäoliselt veel pikka aega :)

Need muffinid saavad head, mitte väga magusad. Ja kõige paremini kerkivad muffinid, mis mul kunagi olnud on :D
Kuna vaatasin internetist erinevaid kõrvitsamuffinite retsepte ja panin midagi ise kokku- siis seetõttu on kogus ka veidi "mittetavaline"- 18 muffinit.

5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl söögisoodat
1 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl värskelt riivitud muskaatpähklit
1 tl värskelt riivitud ingverijuurt
0,5 tl soola
100g võid
2 muna
2 dl suhkrut
2,5 dl kõrvitsapüreed


Kõigepealt tuleb muidugi kõrvitsast püree keeta. Kuna mina keetsin seda tervest poolest kõrvitsast korraga, siis kahjuks ei oska ma öelda, kui palju püreed näiteks pool kilo kõrvitsat annab.. 
Aga see püree-variant on hea. Korraga saab valmis keeta suurema koguse püreed, maha jahutada ja purki panna. Niimoodi säilib külmkapis mõnda aega kenasti ja saab koguaeg küpsetamiseks kasutada. Kes tahab kõrvitsapüreed kauem säilitada, pangu püree kuumalt steriliseeritud purkidesse.


Muffinite tegemiseks segada ühes kausis kõik kuivained. Teises kausis kloppida munad suhkruga lahti, lisada sulatatud ja veidi aega jahtunud või. Segada vaheldumisi juurde kuivained ja kõrvitsapüree. Taigent väga palju kloppida pole vaja, piisab, kui koostisained on ühtlaselt segunenud.
Jaotada taigen muffinivormidesse ja küpsetada 200*C ahjus umbes 20 minutit, kuni muffinid on kenasti kerkinud ja pealt helepruunid. Edasi lasta neil vormides veidi jahtuda, siis eemaldada vormidest ja lasta restil lõpuni jahtuda. Mida muidugi ei pea tegema, meile maitsesid need muhvikesed nii soojalt kui külmalt :) Ja kes magusamat muffinit tahab, katku koogikesed pealt näiteks võikreemiga.

kolmapäev, 22. september 2010

Mõnus kõrvitsa-sidrunimoos.

Kui kõrvitsat rohkem käes on, tasub sellest keeta moosi. Sest talvel purdu ja pannkookide peale ikka midagi panna vaja on ning see moos sobib selleks ideaalselt. Tegin seda täna väikse portsu ja mees leidis, et peaks paar korda veel niipalju keetma :)
Retsept nami-namist, kogus 2 l moosi.

1 kg kõrvitsakuubikuid
500g õunatükke
2 sidrunit
jupike värsket ingverijuurt
1 kg moosisuhkrut


Kõrvitsatükid tuleb koos õunatükkidega potti panna, lisada riivitud sidrunikoor ja tükkideks lõigatud sidruni viljaliha (ilma valge osata). Lisada ka kooritud, aga terve ingverijuuretükk.
Segul tuleb madalal kuumusel keema lasta minna, siis mõõdukal tulel mõnda aega keeta, kuni komponendid pehmenevad. Siis eemaldada ingverijuur ja moosimass ära püreestada.
Lisada moosisuhkur ja kuumutada püree keemiseni. Keeta paar minutit, eemaldada tulelt ning panna steriliseeritud purkidesse. Kaanetada purgid kohe.
Jahtudes muutub moos mõnusalt paksuks marmelaaditaoliseks.
Alumisel pildil on näha moosi kena värv. Sõime seda koos scones-kakukestega, soovitan soojalt :)

teisipäev, 21. september 2010

Kartuli-kõrvitsapüree kukeseentega

Minu tänane vegan-roog. Lush'i korraldatava vegan-nädala puhul ja nami-nami sellekuise kooskokkamise puhul. Ja loomulikult seenehooaja ja kõrvitsahooaja puhul :)
Roog saab kena kollane ja on väga maitsev. Meheraas sõi kaks portsu :)

600g kooritud kartuleid
400g kõrvitsakuubikuid
200g kukeseeni
1 suur sibul
2 küünt küüslauku
veidi õli
0,5 dl hakitud peterselli
soola
pipart


Köögiviljapüree tarvis tuleb kartulid koorida ja väiksemateks tükkideks lõigata. Kõrvitsa seevastu võiks jätta suuremateks tükkideks, et keemisaegu võrdsustada. Järgmiseks keeta köögiviljad soolaga maitsestatud vees pehmeks, kurnata ja püreeks tampida. Kuna kõrvits on üsna vesine, siis lisavedelikku vaja ei ole. Maitsestada püree soola ja pipraga vastavalt sööjate eelistustele.


Sel ajal, kui köögiviljad keevad, tuleb hakkida sibul ja viilutada küüslaugud. Panna pann tulele, lisada sorts õli ja selles sibul-küüslauk klaasjamaks praadida. Siis lisada parajaks hakitud kukeseened ning praadida, kuni seentest on vesi välja auranud. Maitsestada soola ja pipraga, lisada petersell. Praadida veel minutike.
Serveerimiseks tõsta taldrikule köögiviljapüree ja selle keskele seened. Hea ja vegan :)

esmaspäev, 20. september 2010

Kuldkollane kõrvitsapüreesupp vegan-nädala puhul

Kosmeetikafirma Lush viib see nädal läbi vegan-nädala, mille jooksul 12 selle firma töötajat toituvad vaid vegan-toitudest. Ja seetõttu on ka selle kuu nami-nami kooskokkamine samal teemal.
Mina võin ausalt öelda, et taimetoitlus pole minu jaoks, olen omnivoor. Hindan nii häid taimetoite kui ka head liha. Ja kui ma meheraasule rääkisin, et selline nädal on, siis lihast oli ta kiirelt nõus nädalaks loobuma, aga kui täpsustasin, et veganid ei söö ka muna, võid, juustu ja teisi piimatooteid, ei tahtnud meheraas eriti enam nõus olla :D Seega jah, terve nädala vaid vegan-roogadest meie pere ei toitu, aga püüan vähemalt ühe roa päevas käimasoleva nädala reeglite järgi teha.
Ja kuna kõrvits on praegu vägagi hooajaline toiduaine ja annab roogadele ülikena kollase tooni (mis mulle kohe nii-nii-nii väga meeldib), siis tänane roog on kõrvitsast. Retsepti põhiosa võetud siit, mugandatud. Kogus kahele.
Supp ise tuleb ülikena ja ülihea, mees palus mul seda lähiajal veel teha. Ja mis minulgi selle vastu olla saab :)

250 ml aedviljapuljongit
400 g kõrvitsatükke
1 porgand
1 sibul
1-2 küünt küüslauku
0,3 tl värskelt riivitud muskaatpähklit
soola
pipart
taimeõli


Kõigepealt on vaja head paksupõhjalist potti. Valada sellesse sortsuke taimeõli ja panna pott tulele. Lisada hakitud sibul ja riivitud küüslauguküüned. Kuumutada mõõdukal kuumusel mõni minut, kuni sibul omandab klaasja tooni. Siis lisada kõrvitsatükid ja õhukesed porgandirattad. Valada peale kuum puljong (mina kasutan ökopoest ostetud puljongipulbrit ja teen puljongi sellega) ja lasta segu keema. Keeta keskmisel kuumusel 15-20 minutit, kui köögiviljad on pehmed.
Edasi püreestada köögiviljad, tõsta püree tagasi tulele, lisada riivitud muskaatpähkel, näpuotsaga pipart ja maitse järgi soola. Lasta keema tõusta ja valmis see supp ongi :)

Supp saab mõnusalt paks, nagu mulle meeldib. Kõrvale praadisin leivaviile, mille pealispinna tõmbasin poolekslõigatud küüslauguküünega üle- see ei anna kanget küüslaugumaitset, aga annab leivale ülihea aroomi. Igaljuhul, soovitan proovida ;)

Scones-kakukesed

Need väikesed ja imehead kakukesed on traditsioonilised Inglismaa kellaviietee ajal söödavad küpsetised. Aga sobivad kenasti ka Eestimaale :)
Kahjuks ei ole eesti keeles nendele küpsetistele väga ilusat nime välja mõeldud. Mina laenasin selle, mis Nami-nami blogis ära toodud oli. Sealt blogist leidsin ka selle retsepti ja olin sekundipealt veendunud, et need kakukesed ma ära proovin. Ning ei pidanud kahetsema.
Ideaalne retsept, kui on kiirelt vaja midagi maitsvat valmistada. Ja kuigi traditsiooniliselt peaks seda sööma koos vahukoore ja moosiga, uskuge, ainult moosiga on ka juba väga maitsev.
Kogus 8 tk.

225 g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
soola
50 g võid
kuni 1 dl piima
1 suur muna
2 sl suhkrut


Alustuseks tuleb kuivained kausis ära segada. Siis lisada või ja käte vahel puruseks massiks töödelda. Teise nõusse kloppida lahti muna ja valada juurde pool detsiliitrit piima.
Saadud vedelikusegu lisada kuivaine-võimassile ja taigen hoolega segada. Edasi lisada supilusikatäie haaval piima juurde, kuni moodustub mõnus vormitav mass (minul läks vaja 1,5 sl).
Kergelt jahusel laual rullida taigen 2 cm paksuseks ning sellest 6cm läbimõõduga klaasiga kettakesed välja lõigata (loomulikult vahepeal taigent uuesti rullides, et kokku kaheksa kakukest saada).
Asetada kakukesed ahjuplaadile, soovi korral määrida pealt piimaga.
Küpsetada 225*C juures kuni 15 minutit, kuni kakukesed on kerkinud ja pealt helepruunid. Lasta veidi aega jahtuda, serveerida soojalt moosi ja vahukoorega. Selleks siis kahvli abiga kakukest keskelt pooleks tehes ja koort ning moosi lisades...nämm :)

Üks õige scones-kakuke justnimelt nii pooleks peabki minema: peab kerkima ilusti "kahte kihti", et ainult kahvli abiga kakukest kerge poolitada oleks. Meheraas igaljuhul ei tahtnud mitte mõista, kuidas see nii olla saab ja liigitas need kakukesed kokakunsti ime alla :D

pühapäev, 19. september 2010

Kõrvitsaküpsised

Kõrvits, kõrvits, kõrvits! Kõrvits..kõrvits... :D (ja nii veel tükk aega, sest Koopatibi oli nii hea ja tõi mulle kaks imeilusat kõrvitsat. Suur suur aitäh :) )


Kõrvitsaküpsised on minu jaoks saanud juba klassikaks. Neid lihtsalt peab proovima, kui kõrvitsat vähegi saada on! Ja mina muide ütleks, et need on pigem präänikud kui küpsised :D Sellised pealt krõbedad aga seest pehmed, magusad ja laualt ülikiirelt kaduvad. Proovige ja te ei kahetse.
Originaalretsepti leidsin muidugi nami-namist, muutsin ainult niipalju, et rosinad ei pannud. Koguselt 18 tk.

115 g toasooja võid
175 g tumedat muscovado pruuni suhkrut (maitsvad küpsised saab muide ka tavalise suhkruga)
200 g puhastatud ja tükeldatud kõrvitsat
1 tl vanilliekstrakti
225 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl söögisoodat
1 tl jahvatatud kaneeli


Kõigepealt tuleb kõrvitsatükid vees pehmeks keeta, kurnata ja ära püreestada. Ja lasta veidi jahtuda.
Siis vahustada või koos suhkruga, lisada kõrvitsapüree ning vanilliekstrakt. Teises kausis segada omavahel kokku kuivained ning valada kõrvitsa-võivahu hulka. Segada hoolega segamini.
Edasi tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 18 taignakuhjakest, jättes nende vahele piisavalt ruumi- küpsised vajuvad üpriski palju laiemaks.
Küpsetada 200*C juures 12-15 minutit, kuni küpsised on jumekad.
Lasta jahtuda (kuigi soojalt on ka head), pakkida paberkotikesega kooli/tööle kaasa ja maiustada igal võimalikul hetkel ;)

Ameerika kõrvitsapirukas

See peaks siis olema justnimelt see pirukas, mida väismaa filmides tänupühade ajal lauale kantakse. Mulle ja mehele see igatahes maitses. Oleks veel muskaatkõrvitsat olnud, oleks tumekollase koogi saanud...oeh...
Retsept nami-namis.

3 dl nisujahu
2 sl suhkrut
125g võid
1 munakollane
----
300g jämedalt hakitud kõrvitsat
2 muna
175 g suhkrut
1 tl kaneeli
1 tl ingveripulbrit
soola
2 sl nisjahu
2 dl 35% rõõska koort


Kõigepealt tuleb teha pirukapõhi. Selleks valada kaussi jahu, suhkur ja kuubikuteks lõigatud või ning käte vahel puruseks massiks hõõruda. Seejärel lisada munakollane ning taignasse segada. Taigen tuleb suruda 25cm pirukavormi põhja ja külgedele ning panna pooleks tunniks külmkappi tahenema.
Sel ajal, kui pirukataigen rahuneb, tuleb valmistada täidis. Kõrvitsatükid tuleb õrnalt soolaga maitsestatud vees 10 minutiga pehmeks keeta, seejärel kurnata ja püreestada. Lasta kümmekond minutit jahtuda, siis vispeldada hulka munad ja edasi muud komponendid.
Ja seejärel võtta pirukapõhi külmast, valada täidis peale ja küpsetada 200*C ahjus umbes 40 minutit, kuni täidis on peaaegu hüübinud.
Edasi tõsta kook jahtuma ning kindlasti lasta enne serveerimist täiesti maha jahtuda.
Serveerides võib peale raputada tuhksuhkrut, kaneeli või mõlemat :)

See pirukas sai tehtud veel turult ostetud kõrvitsaga, aga kuna Koopatibi oli nii lahke ja tõi mulle kaks imekena kõrvitsat, siis jagub mul kõrvitsaid ka edaspidiseks ja suure tõenäosusega tuleb veel palju kõrvitsaretsepte :) Aitäh, Koopatibi :)

laupäev, 18. september 2010

Rummikoogikesed

Tõeline klassika. Ja ülilihtne kusjuures :) Kes tahab, küpsetab biskviidi ise, kes ei taha, toob poest. Siis saab veel eriti kiirelt. Ja kui ise küpsetate, siis soovitan seda retsepti ;)
Rummikoogide retsept on siit. Kogus 10 tk.

1 biskviit-tordipõhi
3 sl kakaopulbrit
rummiessentsi
hapukoort


Kõigepealt tuleb biskviitpõhi kaussi pudistada. Minu kogemused näitavad, et käte vahel isetehtud värske biskviit hästi ei pudise, poe oma aga saab käte vahel peeneks küll. Kellel ka käte vahel hästi ei õnnestu, võtku appi köögikombain. Kuid kuna on ka inimesi, kellel seda ei ole (nagu mina :D ), siis veneaegne kohvimasin teeb muide töö ideaalselt ära. Aga jah...selle imelise aparaadi saatsin mina viimati riivleiva tegemisega hingusele...seega mina võtsin viimase abinõuna biskviidi puruks saamiseks appi riivi ning see töötas ka väga hästi. Seega: ega see biskviit pudiks tegemata jää ;)

Kui biskviidipuru on olemas, tuleb üks peotäis sellest kõrvale tõsta. See jääb hiljem koogikeste veeretamiseks.
Põhiosale purule tuleb juurde segada kakao ja rummiessents (keegi ei keela ka päris rummi kasutada...aga seda läheb palju rohkem) ja veidikesehaaval hapukoor, et saada tihke, aga vormitav ja kooshoidev mass. Sellest siis veeretada kümme pallikest, mida omakorda veeretada alguses kõrvale tõstetud purus. Seejärel vajutada koogikesed veidi lamedamaks ja valmis nad ongi :)
Mina tõmbasin noa seljaga triibud ka sisse-siis on nagu poekoogid :D

esmaspäev, 13. september 2010

Kõrvitsarisoto

Kuna risoto struktuur mulle eelmisest risotokastetusest (vt puravikurisoto) väga meeldima hakkas, proovisin täna veel ühte varianti. Ja kuna kõrvitsahooaeg on käes, siis retsept vastavalt sellele :)
Kahjuks ühelgi sugulasel-tuttaval sel aastal kõrvitsaid jagada ei olnud, seega pidin endale mõned turult hankima. Aga sellest pole midagi- ja no kas nad pole mitte kenad :)

Seegi risoto saab maitsev, võin lubada. Ja kena kollane jääb ta ka. Eriti veel, kui kasutada muskaatkõrvitsat. See on selline piklik ja imekollane kõrvits, mille seemneosa paikneb vaid allosas. Aga muidu nagu kõrvits ikka :) Juhtusin turul ühel müüjal kahte muskaatkõrvitsat letil nägema ja muidugi pidin ühe endale ära ostma...

Ja nüüd risotost ka. Kogus neljale.

50g võid
2 sibulat
2 küünt küüslauku
300g risotoriisi
400g tükeldatud (muskaat)kõrvitsat
1,5 dl valget veini (võib asendada puljongiga)
kuni 1,5 l puljongit (mina teen puljongi ökopoest ostetud puljongipulbrist, aga võib loomulikult ka enda keedetud puljong olla)
peotäis peterselli
100g parmesani juustu
purustatud musta pipart


Risoto tegemiseks on kõige parem paksupõhjaline pott või pann, millel väheke kõrgemad servad. Mina valmistan risotot malmpannil, see hoiab kenasti kuumust ja risoto saab parajalt madalal tulel valmida.
Kõigepealt tuleb valmis teha puljong ja see teise potiga pliidi kõrvalplaadile sooja panna. Puljongit tuleb hoida pidevalt kuumana, et riisile vedelikku lisades küpsemisprotsess vahepeal ei pidurduks.

Seejärel sulatada või paksupõhjalises potis. Hakkida sibul peenelt ja lisada potti. Segada ja lasta paar minutit praadida, kuni sibul saab läbipaistvama jume. Seejärel viilutada küüslauk ja lisada sibulatele. Praadida veel minutike.
Edasi lisada sibula-küüslaugu hulka riis ja kuumutada kaks minutit. Sealjuures segades, et kogu riis saaks ühtlaselt võiga kokku ja kuumaks. Seejärel tuleb pannile panna pisikesteks tükkideks lõigatud kõrvits, kuumutada veel minutike ning lisada vein.
Kui vein lisatud ja pannitäis keema tõuseb, tõsta juurde kulbitäis kuuma puljongit. Segada hoolega ja lasta madalal kuumusel podiseda, kuni vedelik on peaaegu imendunud. Seejärel tõsta juurde uus kulbitäis puljongit ja jätkata küpsetamist analoogselt, kuni riis on al dente ja puljong peaaegu kulunud (osa puljongist võib alles jääda).  Aega kulub selleks umbes 20 minutit. Kindlasti tuleb risotot pidevalt segada- see soodustab kreemja struktuuri tekkimist.

Kui riis on al dente, katta risoto kaanega ja lasta paar minutit puhata. Kuumus küpsetab riisi veel veidi pehmemaks-et vältida liiga pudrust risotot, tuleb pann tulelt eemaldada kindlasti riisi al dente staadiumis.
Sel ajal, kui risoto puhkab, riivida juust ja hakkida petersell. Lisada viimased kaks riisile ja hoolega sisse kloppida.
Ning serveerida kohe (me sõime sel korral praetud puravikke kõrvale- no sellepärast, et neid praegusel ajal nii palju on, kui vähegi seenemetsa sattuda).

esmaspäev, 6. september 2010

Küüslaugu-juustumääre

Kuna mu meheraas on hetkel tõbine, joob ta liitrite viisi teed ja hävitab ära hunniku küüslauku. Tegin talle alljärgneva leivakatte, millega ta väga rahule jäi.

1 terve küüslauk 
200g juustu
4 sl majoneesi


Puhastasin küüslaugu ja riivisin peene riiviga. Küüslaugupress teeks ka sama töö ära, aga mul seda pole.
Seejärel riivisin sama peene riiviga ära ka juustu. Segasin hoolega kokku riivitud juustu, küüslaugu ja majoneesi.

Leiva peale soovitan määrida suhteliselt õhukese kihina, kuna kate on üpriski kange (aga mitte veel liialt kange). Antud kogusest sai kaks tihket detsiliitrit määret.

pühapäev, 5. september 2010

Jõuluhõnguline õunamoos

Juba eelneval aastal katsetasin erinevaid maitseid, mis õunamoosiga sobiks. Lihtsalt seetõttu, et tavaline õunamoos on küll väga hea, aga ta on tavaline :D Erinevad maitsenüansid said ära proovitud ja saan nüüd öelda, et õunamoos võib palju põnevam ka olla :)
Sel aastal mul aga väga palju õunu ei ole ja seetõttu ka väga palju erinevaid retsepte ära proovida ei saa. Proovisin aga seda nami-namist leitud retsepti ja tahan nüüd kõigile kiita. Piparkoogimaitseainega vürtsitatud õunamoos jääb hõrk, sooja andev ja jõuluaega meenutav.

2,5 kg õunu
1 kg suhkrut
2 dl vett
0,5 pakki piparkoogimaitseainet


Alustuseks koorisin õunad ja eemaldasin südamikud. Lõikasin õunad väiksemateks tükkideks ning panin 2 dl veega keema. Kui õunad olid podisema hakanud, alandasin kuumust ja lasin potitäiel nii kümmekond minutit mulksuda (ehk oli see aeg isegi veidi pikem....no mulle meeldib ilma suurte tükkideta moos kah. Kellele tükid meeldivad, keetku vaid 10 minutit). Siis segasin sisse suhkru ja piparkoogimaitseaine ning lasin veel kümmekond minutit podiseda, käies aeg-ajalt moosi segamas.
Seejärel pistsin moosi steriliseeritud purkidesse ja valmis ta oligi :)

Sain sellest kogusest umbes kaks liitrit moosi. Kuigi mul on täpset kogust raske öelda, kuna panin moosi nii erikujulistesse ja erisuurustega purkidesse, et nüüd liialt keeruline arvutada. :)

reede, 3. september 2010

Karamelliõunad

Täna taas magusalainel. Ja hästi-hästi magusa :) Veidikene teistmoodi roog õuntest, maitseb imehea koos jäätisega (meheraas leidis, et ilma jäätiseta seda sööki süüa ei saagi).
Retsept nami-namis, koguselt neljale.

4 suurt õuna
1 muna
100g nisujahu
3 dl vett
näpuotsaga soola
---
frittimiseks õli
---
1 sl vett
6 sl suhkrut
1 sl seesamiseemned

Kõigepealt segasin kokku taigna- veest, jahust, soolast ja munast. Jäi selline hapukoorepaksune. Aga mitte väga paksu hapukoore, vaid sellise mõistliku :D
Siis koorisin õunad, eemaldasin südamikud ja lõikasin õunad tükkideks, saades ühest õunast kaheksa tükki.
Kuumutasin potikeses õli, kastsin õunad taignasse ja siis frittisin õlis. Tõstsin küpsetsupaberile nõrguma.
Seejärel võtsin panni ja panin tulele. Valasin pannile vee ja suhkru ja sulatasin need siirupiks. Valasin sisse seesamiseemned ja taignas õunatükid ning segasin. Ja segama peab ettevaatlikult, kuna õunad on küpsenud ja seega pehmed. 
Serveerisin kohe koos vanillijäätisepalliga.

neljapäev, 2. september 2010

Mõisaproua õunakook

Täna oli minu esimene tööpäev, mis puhuks viisin kaasa koogi. Kuna õunu veidi on ja need tuleb kõik ära tarbida, enne kui nad mädanema lähevad(ei saa ju sellist hinnalist saadetist halvaks lasta), siis otsisin justnimelt õunakoogi retsepti. Ja leidsin selle nami-namist, kiidetud ja lihtsa. Ja nüüd kiidan mina ka, proovige! :)

Mõisaproua õunakook (24cm ümmarguse vormi jaoks)

200g toasooja võid
1,5 dl suhkrut
2 muna
1,5 dl kartulitärklist
2 sl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
---
500g õunu (puhastatud-viilutatud)
2 sl suhkrut
1 tl kaneeli


Või tuleb esiteks suhkruga vahustada. Seejärel lisada ükshaaval munad, samal ajal edasi vahustades. Teises kausis segada kokku kuivained ja siis võivahuga ühtlaseks taignaks kokku segada. Seejärel kummutada taigen vormi.
Katte jaoks laduda viilutatud õunad ilusti silutud taignale ringiratast peale, raputada peale suhkur ja kaneel ning küpsetada 200*C ahjus 25 minutit, kuni koogi keskele torgatud tikk puhtaks jääb.
Ei oska kahjuks öelda, kuidas kook soojalt maitseb, kuna ma küpsetasin õhtul, aga sõin alles järgmise päeva lõuna ajal. Aga jahtunult oli imehea.



kolmapäev, 1. september 2010

Puravikurisoto

Kõigil, kes sügisel vähegi puravikke näha, katsuda ja süüa saavad, soovitan proovida seenerisotot. Põhimõtteliselt võib seda teha ükskõik, mis seentega, aga puravikega maitseb imehea!
Risoto ise on kindlat moodi valmistatud riisiroog, pärineb Itaalia põhjaosast. Roa tegemisel kuumutatakse riisiteri alguses või sees, seejärel valmistatakse neid kulbikaupa kuuma puljongit lisades ja lõpus klopitakse sisse võid. Ilus jutt ja hunnik pilte-retsepte on ära toodud selles nami-nami risoto kooskokkamise teemas.
Samuti on risoto tegemiseks vaja kasutada spetsiaalset risotoriisi, mis on tärkliserikas ümarateraline riis. Meil laialt levinud tavaline pikateraline riis selleks ei sobi, pigem sobib pudruriis, aga soovitan ikkagi spetsiaalset risotoriisi. Riisi enne valmistamist ei pesta, et võimalikult palju riisis olevast tärklisest just toidule oma siduvuse annaks. Ja kui riis on olemas, siis on veel vaja välja mõelda, mis maitsega risoto tuleb, varuda veidi kannatust ja asuda pliidi ette :)


Puravikurisoto neljale


250g risotoriisi
250g puhastatud-hakitud puravikke
4-5 viilakat kuivatatud puravikke
75 g võid
1 küüs küüslauku- peenelt hakitud
1 keskmine sibul- peenelt hakitud
kuni 1,5 l köögiviljapuljongit
paar sl hakitud peterselli
---
50g võid
100g parmesani juustu


Umbes pool tundi enne toidu valmistama hakkamist tuleb kuivatatud puravikud kulbitäie kuuma puljongiga seisma panna- aja jooksul imavad nad vee endasse ja pole enam nii kuivad. Sel ajal võib valmis teha kuuma puljongi- mina kasutan selleks ökopoest ostetud köögiviljapuljongi pulbrit, mille vastavas koguses keevas vees lahustan. Risoto valmistamise ajal võiks pliidi kõrvalplaadil puljong teise nõuga ka tule peal olla, et puljong maha ei jahtuks- risotole on vaja lisada kuuma puljongit.

Kui seente seismisaeg möödas, tuleb kuumal paksupõhjalisel potil/pannil sulatada 25g võid, lisada sibul ja see klaasjaks praadida. Siis lisada riis ning seda mõni minut praadida (risoto valmistamiseks on parim on malmpott, mis hoiab kuumust endas-siis ei aura lisatav puljong liiga kiirelt ära vaid saab riisi sisse imenduda). Kindlasti tuleb riisi segada, et kõik riisiterad võiga kokku saaks ja kõik riisiterad kuumaks läheks. Siis lisada kulbitäis puljongit ja leost võetud ning peeneks hakitud puravikuviilakad. Aeg-ajalt segades lasta risotol mõõdukal kuumusel podiseda, kuni puljong on peaaegu ära imendunud. Siis lisada uus kulbitäis puljongit. (Niiviisi, kulbitäie haaval puljongi lisamine kindlustab, et risoto ei tule liiga vedel vaid just paras.) Ja edasi , pidevalt risotot segades(pidev segamine aitab riisiteradel kleepjamaks muutuda ja annab risotole õige kreemisuse) ja kulbitäite haaval puljongit lisades, küpsetada risotot ligikaudu 20 minutit, kuni riis on al dente ehk mitte veel liiga pehme.

Selle vahepealsel ajal tuleb riisi segamise kõrvalt teise panni peal sulatada 50g võid ning selles küüslauku minutike praadida-pruunistamist pole vaja, pigem kollakat varjundit. Siis lisada hakitud värsked puravikud ning need ära praadida- just niipalju, et vesi välja auraks ja siis veidi veel.

Kui risotoriis on al dente ja värsked puravikud praetud, tuleb need kaks omavahel kokku segada, lisada hakitud petersell ning risotopott kaanega katta ja 5-10 minutit puhata lasta. Seejärel kloppida risotosse või ja riivitud parmesan ning serveerida kohe. Mmm...:)