teisipäev, 17. aprill 2012

Kohupiimaküpsised

Mõnusad pisikesed küpsiseampsud, mis tänu kohupiimale seest kergelt pehmed ja pealt mõnusalt krõbedad. Minu arvates parimad küpsetamisele järgneval päeval (või noh, pigem täielikult jahtununa), kuigi söön neid alati ka soojast peast paraja portsu ära. Retsept Nami-Nami kokandusportaalist.

Kindlasti tasub lisandina katsetada erinevad seemneid, näiteks sobivad minu arvates küpsiste peale väga hästi mooniseemned. Aga ka köömned, linaseemned, kõrvitsaseemned... nagu parajasti küpsetaja eelistus on.


200 g kuivemat kohupiima (torukohupiim on selleks liiga vedel!)
100 g võid
85 -100 g suhkrut (kui teen nt köömnetega küpsiseid, panen vähem suhkrut, et saada mitte nii magusad küpsised. Ilma katteta tehes panen rohkem suhkrut)
300 g nisujahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
näpuotsaga soola

Panin kõik ained kaussi ja mudisin käte abil ühtlaseks massiks (alguses tekib puru ja siis sõtkun taignaks). Sama saab kiirelt teha ka köögikombaini abil. 


Edasi võtan jaokaupa tainast, rullin selle käte vahel umbes pöidla jämeduseks ja siis lõikan umbes 2cm pikkusteks jupikesteks. Laon saadud tükikesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (küpsiste vahele tuleb paar cm ruumi ka jätta, nad kerkivad!) ja kui soovin, määrin pealt munaga ja raputan peale seemneid. Siis küpsetan 200*C juures, kuni küpsised on pealt helepruunikad- see võtab umbkaudu 15 minutit aega. 

reede, 13. aprill 2012

Nagu päris jäätis


See jäine magustoit konkureerib mistahes hea jäätisega. Aga on valmistatud ainult banaanist. Justnimelt, üks komponent, ei midagi muud. Valmib kiirelt ja lihtsalt ning maitseb imehea.
Retsepti kohtasin esmaskordselt Nami-Nami kokandusportaalis. Kogus: kahele.

3 küpset banaani

Koorisin banaanid ja viilutasin umbes sentimeetri paksusteks viiludeks. Panin plastkarpi ja sellega sügavkülma. Lasin kaks tundi külmuda, seejärel püreestasin saumikseri abiga kreemjaks külmaks vahuks. Ja serveerisin :)


(see saumikserdamine ei olegi nii lihtne, banaanijääkuubikud ikkagi. Ja kohati tundub, et mikser tahab üles öelda :D Aga minu oma on siiamaani veel terve)

Kusjuures, olen teinud ka nii, et kui banaane juhtub rohkem olema, viilutan nad sügavkülma valmis ja mõned päevad hiljem, kui jäätise isu tuleb, võtan vastavad peotäied banaaniviile sügavkülmast, lasen neil nii viis- kümme minutit sulada ja siis püreestan. Toimib väga kenasti.

esmaspäev, 9. aprill 2012

Räimerullid purki!

Neid marineeritud räimerulle tegin kevadpühade aegu lauale panekuks. Valmistamine oli üpriski lihtne ja maitse sai hää. Lisaks veel see mugavus, et räimed tuli purki panna paar päeva enne laualeandmist - ja seega polnud pühadelauda istumise aegu muud vaeva, kui purgi külmkapist lauale tõstmine. :)


300g räimefileesid
1 keskmine sibul
1-2 porgandit


Marinaadiks:
2 tl soola
1 tl suhkrut
0,5 tl purustatud musta pipart
3 vürtsitera
2 loorberilehte
1 sl äädikat
1 dl vett


(Kuna mina ei ostnud valmis räimefileesid, vaid puhastamata räimi, alustasin kalade puhastamisest. Kes valmis fileed ostab, sellel jääb puhastamisvaev ära.)

Koorisin porgandid ja sibula, porgandid lõikasin pisikesteks tikukesteks ja keetsin soolaga maitsestatud vees umbes ühe minuti (et nad veidi pehmemad oleks, aga siiski oma kuju hoidvad). Seejärel jahutasin porgandiribad kiirelt külma vee all. Sibula lõikasin ratasteks.
Marinaadi tegemiseks segasin kõik komponendid kokku (loorberilehed pudistasin käte vahel väiksemaks).


Edasi keerasin räimerullid: asetasin ühe filee nahk allpool lõikelauale, panin peale paar-kolm porganditikukest ja keerasin kalafilee peapoolt alustades rullid. Ja tegin ka teiste räimefileedega sedasi (rullid ei pruugi keeramise ajal tahta hästi koos seista- mina keerasin rulli ära ja panin kohe purki, seega hoidsid juba purgis olevad rullikesed uusi tulijaid paigal. Millegi abil rulle kinnitama ei hakanud, kuna pärast marinaadis seismist püsivad rullid väga kenasti koos.).
Rullid asetasin tihedalt väiksesse purki, kuni põhi sai kaetud. Seejärel panin peale osa sibularatastest. Järgmiseks ladusin uue kihi räimerulle ja katsin taas sibulatega. Ja jätkasin nii, kuni kõik fileed olid rulli keeratud ja purki pandud. Seejärel valasin marinaadi kaladele ja sulgesin purgi.
Lasin enne lauale panekut kaks päeva seista.