reede, 21. september 2012

Viigimarjad. Lihtsalt.

Sügise alguses on Eestis viigimarjahooaeg. Siis kohtab neid turul ja poodides ei ole hinnad enam üüratud. Tõin minagi täna turult paar viigimarja kaasa, et neist midagi kokata. Aga teate, miks teha midagi keerulist, kui toiduaine ise juba nii hea on. Lihtsuses peitub võlu, või mis? :)

Viigimarju ostes tuleks valida kergelt pehmed viljad, siis on kindel, et nad küpsed on. Aga liiga pehmed kah enam hea kvaliteediga olla ei pruugi. Kõvadest viljadest võib kaarega mööda kõndida. 


Kahele

2 röstsaiaviilu (miks mitte seemnetega täisterasaiu, nagu meil täna)
2 viigimarja
2 sl vedelat mett
2 tl võid

Võtsin panni, sulatasin sellel või. Panin saiaviilud pannile sulavõi sisse ja keerasin kohe ümber (nii said mõlemad pooled sulavõiga kokku). Praadisin mõõdukal tulel minutikese, kuni saiad olid kuldpruunid. Samal ajal viilutasin pestud viigimarjad. 


Kui saiad olid alumiselt poolelt kuldsed, keerasin nad ümber, ladusin viigimarjaviilud peale ja praadisin veel minutikese, et ka teine pool kuldseks ja krõbedaks saaks (ja peal olevad viigimarjaviilud läksid veidi soojaks ja pehmemaks). Seejärel tõstsin saiad taldrikule, niristasin viigimarjadele mee ja serveerisin kohe. 
Kiire, lihtne ja maitsev!

kolmapäev, 19. september 2012

Sööme ära!

Kõnnin tänaval, tulnud just poest, tütreke kõhul kandekoti sees tudumas. Kotis on kuklid, kilo sibulaid ja lehtsalat. Möödun paljudest inimestest, autod vuhisevad, kuid tähelepanu neile eriti ei pööra. Vaatan vaid, et kellelegi otsa ei põrkaks ja tunnetan, kuidas tütreke hingab. Ja siis jääb pilk nagu naelutatud Koit Toome kelmikale naeratusele. Pole midagi teha, Genka jääb ta varju. Vähemalt tol hetkel minu jaoks. Ei-ei, ma ei kohtunud Koit Toomega tänaval, bussipeatuses oli uus kampaaniareklaam. No minu pilk jäi igatahes pidama :D



Tervise Arengu Instituut viib selgi aastal läbi kampaaniat normaalse toitumise edendamiseks ehk puu-ja köögiviljade söömise propageerimiseks. Toetan nende kampaaniat igati ja püüan ka oma perele taas tublimalt värsket kraami lauale panna!

Siit saate minna toitumine.ee lehele, konkreetsemalt Sööme ära! kampaanialehele, kus näiteks iga päev uus retseptivideo üleval, saab näha toredaid reklaamklippe ja lugeda palju head infot. Soovitan soojalt.
Ja köögivilju soovitan nii külmalt kui soojalt. Ikka vähemalt viis portsu päevas :)

Mulgi on  siin blogis mitmeid häid köögiviljadega retsepte, näiteks selles alateemas. Keda aga püreesupp sibulast ja kartulist väga ei isuta (kusjuures, see on väga maitsev!), siis köögivilju saab kookide sisse peita (vaata siit) ja miks mitte teha endale õhtusöögiks üks burger. Köögiviljapunkte sisaldub selles omajagu!



Kahele:

100g seguhakkliha (50% veise, 50% sea)
2 ja pool suurt sibulat
2-3 küünt küüslauku
1 väike muna
2 sl hapukoort
riivsaia
soola
vorstirohtu e majoraani

1 suur tomat
mõned lehed lehtsalatit
kaks suurt viilu juustu
2 burgerikuklit
majoneesi, ketšupit


Koorisin sibulad ja küüslauguküüned. Pool sibulat hakkisin peeneks, riivisin küüslauguküüned ja panin kaussi. Lisasin hakkliha, muna, hapukoore, pool teelusikatäit soola ja veidi vorstirohtu ning segasin kõik ühtlaseks. Lisasin mõned supilusikatäied riivsaia, et segu liialt pehme ei oleks. Segada tasub hoolega.
Seejärel vormisin saadud massist käte vahel kaks suurt ja võimalikult lapikut kotletti. 

Allesjäänud kaks sibulat viilutasin õhukeselt. Tomati lõikasin samuti viiludeks. Ahju pain 250*C peale soojenema.
Panin tulele kaks panni: ühel praadisin kotletid mõlemalt poolt parajalt pruuniks, teisele valasin sortsu õli ja lisasin viilutatud sibulad koos näpuotsatäie soolaga. Praadisin sibulaid madalal tulel, kuni nad olid klaasjad, kergelt pruunikad ja mõnusalt magusad (sibulad tasubki kõige esimesena tulele panna ja siis jõuab muid asju tegema hakata)

Kui kotletid praetud, panin burgerid kokku. Selleks võtsin alumise kuklipooled, asetasin neile juustuviilud, mille peale panin kotletid. Ja siis panin nad niimoodi ahju, kõrvale pealmised kuklipoolikud. Lasin ahjus nii viis minutikest olla, kuni juust oli sulanud ja kuklid soojad. Siis tõstsin nad ahjust välja ja komplekteerisin burgereid edasi. Kotleti peale läks kuhi karamellistatud sibulaid, siis lehtsalatilehed, tomativiilud, veidi majoneesi (ja kes soovib, ka ketšupit) ning viimaseks pealmine kuklipoolik. 
Ja võiski sööma asuda! :)

*Loodan, et TAI ei pahanda, et nende reklaambännerit kasutasin.

kolmapäev, 12. september 2012

Suvikõrvits tordi sisse ka :)

Hiljuti algas kool ja õpilased pidi vutt-vutt oma sammud taas koolimajade poole seadma. Samamoodi ka õpetajad. Jõudu ja jaksu neile selleks aastaks! Kuna esimese septembri nädalavahetusel ma koolialguse torti teha ei jõudnud, siis sai see nädal hiljem ühildatud vanavanemate päeva tordiga. Peaasi, et ikka torti saaks :) Tordipõhjana kasutasin aga hiljaaegu väga lemmikuks saanud sidruni-suvikõrvitsakeeksi, mis tagas selle, et tort väga mõnus ja mahlane sai. Sobis vaarikatega imehästi!
Ja keeksi tordipõhjana kasutan ilmselt edaspidigi, nii mõnus ja mahlane.


Tordipõhi:
200g suvikõrvitsat
1 sidruni koor
2 muna
125g suhkrut
200g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
2 tl vanillisuhkrut
noaotsatäis soola
1,5dl rapsiõli

Vahele ja peale:
4 dl 35%list rõõska koort
200g kohupiima
maitse järgi suhkrut
paar peotäit vaarikaid



Tordipõhja tegemiseks riivisin suvikõrvitsa ja sidrunikoore. Võtsin teise kausi, lõin sinna kaks muna, lisasin suhkru ja vahustasin, kuni vaht oli tugev ja helekollane. Siis segasin hulka õli, edasi omavahel segatud kuivained ja viimaks suvikõrvitsa ning sidrunikoore.
Kallasin segu paberiga vooderdatud 20cm läbimõõduga koogivormi ja küpsetasin 175*C juures kuni koogi sisse torgatud puutikk jäi puhtaks (umbes kolmveerand tundi). Seejärel tõstsin koogi ahjust välja ja lasin vormis täielikult maha jahtuda. 

Kui koogipõhi oli jahtunud, eemaldasin vormi, lõikasin koogi kaheks kettaks ja pealt veidi siledamaks (ja kui servad on liiga pruunid, võiks neid ka vähemaks võtta). 
Vahustasin rõõsa koore suhkruga tugevaks vahuks, seejärel segasin hulka kohupiima (ettevaatust, et üle ei sega, muidu läheb koor võiks). 

Tordi kokkupanemiseks panin ühe tordipõhjaketta koogialusele, määrisin peale kolmandiku kohupiimasegust, katsin vaarikatega. Seejärel tõstsin peale teise tordipõhja ja katsin koogi pealt ning külgedelt ülejäänud kohupiimakreemiga. Viimaseks kaunistasin mõne vaarikaga.


Mina lasin tordil üleöö seista, aga usun, et seda ei pea tegema. Tordipõhjadeks on ju kasutatud keeksi, seega tort on juba kokkupanemise hetkel väga mahlane. 

neljapäev, 6. september 2012

Küpsistega kooli!

Oh kooliaeg, oh kooliaeg... kahju, et sind enam ei ole...
Ja ongi taas september ja lapsed saavad kooli minna. Kuigi ma usun, et nad selle üle väga ei rõõmustanud. Enamik lastest kindlasti kurtis kodus (või siis vähemalt Facebookis), et vaheaeg ongi otsas ja lõbu läbi. 
Mina aga igatsen kooliaega. Mulle nii meeldis augusti lõpul kooliasju hankida ja neist rõõmu tunda. Isegi saadud õpikuid oli tore sirvida, kuigi õpikuis olev tundus keeruline. Ja tore oli oodata, et saab taas sõpru näha. 
Aga see kõik oli nii ammu, elu oli siis teistsugune. 

Nii. Heietustevallas kööki tagasi. Tegin ükspäev mõnusaid küpsiseid, mis hästi maitsevad ja kõhu kaua täis hoiavad. Ja mulle tundus, et need oleks head küpsised kooli kaasa võtmiseks- et vahetunnil paar head ampsu teha. Mulle küll vanasti meeldis nii. 

Küpsistes olevat kaerahelbe-seemnesegu suhet võib muuta vastavalt maitsele. Ja loomulikult võib valida just endale meeldivad seemned. Ning jahu kogust võib ka muuta- olenevalt, kas soovitakse rohkem küpsisemassi või eelistatakse hamba all tunda pigem ainult kaerahelbesegu. Kogus umbes 25 küpsist.

150g toasooja võid
kuni 1 dl demerara suhkrut (mina panin tsipa vähem kui 1dl)
1 muna
1 - 1,5 dl nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
3 dl täistera kaerahelbeid
2 dl seemnesegu (minul olid kõrvitsaseemned, linaseemned, seesamiseemned ja mooniseemned)


Kõigepealt vispeldasin pehme või suhkruga kohevaks. Seejärel lisasin muna ja kloppisin veidi veel. Seejärel lisasin jahu ning sellega segatud küpsetuspulbri. Vispli vahetasin nüüd lusika vastu välja ja segasin taigna ühtlaseks. Viimaseks lisasin kaerahelbed ja seemned ning segasin taaskord kõik ühtlaseks.

Ahju panin 175*C peale soojenema ja vormisin küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile küpsised. Seda tegin lihtsalt käte vahel- võtsin veidi taigent (selline tihke ja väga kaerahelbene), veeretasin käte vahel pallikeseks ja siis vajutasin pallikese lapikuks. Mida õhem, seda parem, kusjuures :)


Plaat läks ahju, küpsised said kuldpruuniks 12-15 minutiga.  Lasin jahtuda (soojalt tahavad laiali laguneda) ja asusin maiustama.