teisipäev, 30. aprill 2013

Aasta (toidu)pildis: 28. - 30. aprill

Kuna tahtsin külmkapi jääkidest tühjaks saada, valmis supp: kõrvitsapüree, porgand-hernes, kartul, suitslõhe, seller. Kõlbas süüa küll :)


Pannile said sibul, šampinjonid, brokoli ja muna. Maitses paremini, kui eelmise päeva supp :D


 Täna käis sõbranna külas, tõi Saialille pagariärist head ja paremat kaasa :) Pirukad olid loomulikult head, kahju on ainult, et makroone täna olnud...


laupäev, 27. aprill 2013

Aasta (toidu)pildis: 27. aprill

Kui tuju on paha või tervis lonkab või päev pole lihtsalt see... "hiinaka" nuudlid sobivad kenasti.


reede, 26. aprill 2013

Aasta (toidu)pildis: 26. aprill

Uuendasin oma kraamilaada lehte- minge vaatama, äkki jääb midagi vajalikku silma :)


Kreemjas jogurtijäätis

Kuna olen teatud määral laktoositalumatu, muutub suvi kohati ebameeldivaks, sest jäätist saan süüa oluliselt vähem, kui ma sooviks. Pealegi, mahlapulgad on head küll, aga mingil hetkel hakkab isutama mõnusa ja kreemja koorejäätise järele. Seetõttu olen proovinud "leiutada" jäätist, mida ma süüa saaks ja mis struktuurilt kreemjas oleks. 
Allolev jäätist tegin mina laktoosivabast jogurtist, loomulikult võib teha ka tavaliselt. Vastavalt vajadusele :)

Kui niisama jogurtit (ilma jäätisemasina abita) külmutama hakata, jääb ta struktuurilt kristalliline. Sellega ma rahule ei jäänud :D Seega otsustasin jogurtit enne külmutamist nõrutada, et tema kreemjaid omadusi esile tuua. Õnnestus minu arvates kenasti :)
Kahtlemata võib jäätisesse erinevaid maitseid tuua, kasutades moose või marju, hetkel on retsept vaid lihtsa, vanillise aroomiga jäätise kohta.


Kogus: kuus pulgajäätist

1 kg maitsestamata jogurtit, vajadusel laktoosivaba
maitse järgi suhkrut
2 tl õiget vanillisuhkrut või seemneid umbes kolmandiku vanillikauna seest

Esimesel õhtul vooderdasin suure sõela kolmekordse marliga, valasin sinna peale jogurti, katsin taldrikuga (et külmkapi "maitset" seismisel külge ei jääks) ja tõstsin külmkappi nõrguma (sõela alla panin kausi, sinna tilgub üleliigne vedelik). 
Järgmisel hommikul võtsin paksu jogurti sõelalt, segasin juurde suhkru ja vanillisuhkru, tõstsin jogurti jäätisevormidesse, pistsin sisse jäätisepulgad ning tõstsin täidetud vormid sügavkülma. Lasin jäätistel läbi külmuda (nii nelja tunniga sai juba päris hea) ja hakkasin maiustama :)


* täpseid suhkrukoguseid ma tõesti üles ei märkinud- kui teete, siis maitske, et parajalt magus saaks- just nii, et endale sobib :)
*  NB! kui panete lisaks mõnda moosi, siis on vaja jogurtile vähem suhkrut panna
* moosi soovitan panna triipudena, jääb toredam ja mõnusam :)
* vormideks sobivad ka väiksed klaasid/pitsid, mis ei ole väga õhukese klaasiga. Aga kui nendest jäätist välja võtma hakkate, siis ei tohi neid kohe sügavkülmast võttes kuuma vette pista- klaas võib puruneda
* kuna jogurt on paks, lööge vorme pärast täitmist paar korda tugevalt põhjaga vastu lauda- lööb õhumullid välja ja jäätised külmuvad ühtlaselt

neljapäev, 25. aprill 2013

Lihtne kohupiima-hapukoorekook

Kook, mis valmis kodus olevast materjalist ja sai väga hea :) Lihtne ja maitsev, mõnusalt suur plaadikook. Eeldab täielikku mahajahtumist, soovitatavalt üleöö. Siis on kõige parem :)


Kogus: suur ahjuplaaditäis

Põhi:
150g toasooja võid
125g suhkrut
1 muna
300g nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola

Kate:
1 kg head kohupiima (tahkemat, mitte "torukohupiima")
500g 20%list hapukoort
100g suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
3 muna

Segasin toasooja või suhkruga, siis lisasin muna ja segasin hoolega läbi. Valasin juurde omavahel segatud kuivained ja sõtkusin käte vahel ühtlase taigna. Rullisin küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile laiali ning küpsetasin 180*C juures, kuni taignaplaat oli pealt helepruun.


Katte valmistamiseks segasin kohupiima ja hapukoore, lisasin suhkrud ja muna, kloppisin ühtlaseks ning valasin valmisküpsetatud taignapõhjale. Küpsetasin taas 180*C juures, kuni kohupiimamass oli hüübinud ja mõnest kõrgemast kohast kergelt jumekas (noh, nii 25 minutit ehk).
Seejärel tõstsin ahjust välja ja lasin jahtuda.

kolmapäev, 24. aprill 2013

Aasta (toidu)pildis: 24. aprill

Roog veiselihast, sibulast, porgandist, sellerist ja tatrast. Kõrvale see maitsev munakaste, ainult et ilma singita ja rohke sibulaga.


teisipäev, 23. aprill 2013

Salat tomati ja mozzarellaga

Minu viimase aja suur hitt :) Ju siis on nii suur suve igatsus peal, et vaja iga päev peoga tomateid ära süüa :D Salatit tegin täna taas, seega lihtsalt pildi asemel kirjutan retsepti ka üles. Kuigi jah, mis erilist retsepti see ikka vajab... Salat on viimasel ajal lauale jõudnud kolmel erineval kujul, jutt allpool.

Kusjuures, pean ütlema, et siiamaani mozzarella mulle ei maitsenud. Selline... mõttetu maitsega juust tundus. Ainult sulamisomadused on tal head, seega olen kasutanud pitsa tegemisel... Aga nüüd- proovisin seda salatit ja see nii maitseb mulle! Seega- ei tasu roogi proovimata jätta eelarvamuste tõttu, arvamus võib muutuda! :)

Ühe ilusa suure portsu jaoks:

paar peotäit ilusaid tomateid, meelepärases kujus, suuruses ja värvis (mittesuvisel hooajal kasutan kirsstomateid)
mõnus mozzarellajuustu pallike u 125g
suur peotäis basiilikulehti
oliivõli
soola

soovi korral palsamiäädikat

Variant ÜKS:


Rebisin mozzarellast suupärased tükid, panin sügavamasse taldrikusse. Pesin tomatid, tükeldasin (mul olid kirsstomatid, seega poolitasin) ja lisasin juustule. 
Panin basiilikulehed uhmrisse, lisasin tsipa soola ja tampisin, kuni lehtedest oli alles kaunis roheline...hmm...plöga :D Siis lisasin oliivõli, segasin läbi ja valasin tomati-juustutaldrikusse. Lisasin kaunistuseks paar tervet basiilikulehte ja serveerisin.

Variant KAKS:


Rebisin mozzarellast suupärased tükid, panin sügavamasse taldrikusse. Pesin tomatid, tükeldasin (mul olid kirsstomatid, seega poolitasin) ja lisasin juustule. Rebisin basiilikulehed sõrmede vahel veidi katki, puistasin tomati-mozzarellataldrikusse. Puistasin peale veidi soola, niristasin peale oliivõli ja palsamiäädikat. Serveerisin.

Variant KOLM, suupistelauale- eeldab kirsstomateid.


Rebisin mozzarellast suupärased tükid, lõikasin kirsstomatid pooleks. Torkasin tiku osta kõigepealt basiilikulehe, siis ühe kirsstomatipooliku, siis juustutüki ja viimaseks teise kirsstomatipooliku. Asetasin alusele ja valasin peale tilga palsamiäädikat. Serveerisin.

Aasta (toidu)pildis: 17. - 22. aprill

Oeh, aeg lendab kiiremini kui kurg, keda nädalavahetusel nägin. Olen jälle nii mitu päeva pildid võlgu.

Tegin endale sahtlisse karbikese, kuhu (pigem) piltide tegemiseks kasutatavad tarvikud panin. Nii äge näeb välja :)


Jäätisekatsetustega jõudsin ka heasse ettappi, retsept õige pea!


Aknalaual on nii äge "kasvuhoone" :)


Kuna "kasvuhoonest" tuleb nii head tomatilõhna, tegin tomati-mozzarella salatit. Missiis, et poe tomatitega, mille lõhn kodustele suvistele tomatitele ligilähedalegi ei saa. Hea oli ikka. 


 Hea ja kiire õhtusöök oli riis muna ja köögiviljadega. Päikseline ka :)


Ja pühapäeva eest palun vabandust- pidi olema pilt selleaastasest esimesest grillimisest. Aga kahjuks pidime meie maalt ära sõitma enne, kui liha valmis sai. Seega ei liha, ei pilti :(

kolmapäev, 17. aprill 2013

Kitsejuustutort murulauguga

Selle soolase tordi retsepti avastasin enda jaoks viimaste lihavõttepühade aegu. Tort sai väga hea, parajalt maheda aga erilise maitsega. Kindlasti kavatsen ka edaspidi pidupäevadel lauale panna!
Retsept Nami-Namist.  (Mina tegin põhja näkileibadest, originaalretseptis on vaja soolaseid küpsiseid. Mõlematpidi on hea ) Kogus 20 cm läbimõõduga vormi jaoks.


100g näkileiba 
75 g sulatatud võid

300g maitsestamata toorjuustu
300g kreemjat kitsejuustu
1 küüs küüslauku
mõnus punt murulauku
2 dl 10%list rõõska koort
4 lehte želatiini
soola, pipart

Purustasin näkileivad taignarulli abil, segasin sulavõiga. Surusin massi lahtikäiva koogivormi põhja ja panin vormi katte kokkusegamise ajaks külmkappi.
Katte tegemiseks panin želatiinilehed külma vette paisuma. Võtsin suure kausi, segasin seal omavahel kitsejuustu ja toorjuustu, riivisin juurde küüslaugu, lisasin soola ja pipart ning segasin hoolega ühtlaseks. Hakkisin murulaugu ja lisasin toorjuustusegule (jätsin veidi murulauku alles).
Kuumutasin koore ning sulatasin selle sees kuivakspigistatud želatiinilehed. Segasin koore toorjuustumassi hulka ja valasin segu näkileivapõhjale. Puistasin peale allesjäänud murulagu ning asetasin tordi tagasi külmkappi, kus see järgmise päevani tahenes.

Aasta (toidu)pildis: 13.- 16. aprill

Nädalavahetusel käisime mehe vanematel külas. Ämm tegi väga maitsvaid juusturulle...


... ja ülimalt huvitavat (mitte halba, eks :D ) lillkapsa-riisi püreesuppi lõhega.


Üleeile hommikuks sõime tütrega vabavormilisi (loe: enam-vähem kandilisi) kõrvitsakakukesi.


Ja eile õhtuks salat: lehtsalat, tomat, kurk, apteegitill, paprika, apelsin, fetajuust ja saiakuubikud. :)


reede, 12. aprill 2013

Aasta (toidu)pildis: 3. - 12. aprill


Palun väga vabandust, et juba nii-nii kaua blogisse pilte ilmunud ei ole. Fotokani on pildid saanud küll, aga fotokast blogisse on nii pikk maa tulla :D

Vahepeal oleme päris palju söönud värsket salatit- nii külmsuituskalaga kui ka krõbedaks praetud parifileega, mis, olgem ausad, liiga pruun sai, kuna tütreke oma jogurtit nõudis. Aga hea igaljuhul, eriti pardirasvas pruunistunud saiakuubikud :)


Külas sai ka käidud ning imehead kooki söödud. Lisaks sain kätte oma taaskord uued vidinad kööki, aitäh toojale :)


Hommikusöögiks on tihti käiku läinud kooslus: maitsestamata jogurt, kamapallid, banaan, mustikad ja kaneel. Hea!
Ja ühel õhtul anti kanasuppi. Mõnus :)


Ahjaa, vahvleid tegin ka. Nõme, et mul ei ole vanakooli vahvlimasinat. See uuemaaegne teeb küll õhukesi vahvleid, aga küpsetab nii ebaühtlaselt- rahule ei saa kuidagi jääda.


Kuna külmkapist hakkasid õe antud metsamustikad otsa saama, läksin poodi mustikajahile. Tulemus on näha: MUSTIKAS ja mustikas :D


Ja noh, järgmisel päeval jõudsid need mustikad ka jäätisesse. Retsept tahab veidi putitamist, siis jagan teiega ka!


Eile tegin vanillisuhkrut. Seda ju tihtilugu tarvis. Retsept on siin.


Ja täna tegin endale seesamiampsukesi. Head võtta, kui midagi närida tahaks. Retsept on siin.

neljapäev, 11. aprill 2013

Kamapalli-iirisekoogikesed

Tegemist on väga mõnusate kamapallidest tehtud Kass Arturi koogikestega. Mina panin nad tahenemiseks minimuffinivormidesse, siis on head ampsusuurused portsud- mõnus serveerida. Aga loomulikult võib ühe suure toruna ka küpsetuspaberisse keerata ja serveerimisel viilud lõigata, nagu Kass Artuti koogi puhulgi.


30 koogikest.

300g iirisekomme
150g võid
pakk kamapalle

Sulatasin või ja sinna sisse ka iirisekommid. Kui mass oli sulanud ja ühtlane, segasin juurde kamapallikesed ja tõstsin lusika abil minimuffinivormidesse parajad portsukesed. Lasin täielikult jahtuda ja serveerisin.

teisipäev, 2. aprill 2013

Aasta (toidu)pildis: 30. märts - 2. aprill


Pühad möödas, nüüd jõuab taas arvuti ette kah :)
Pühadenädalavahetusel sai kokatud ja söödud, oli tore. Pildid panen hetkel riburadapidi siia, blogimisväärsed retseptid leiavad lähipäevil ka kindlasti tee blogisse :)

Laual olid soolastest roogadest täidetud munad klassikalise sinepihõnguga ja muna-avokaadotäidisega, värske salat külmsuitsulõhega ja vutimunadega, kartulipannkoogid, hapukoorekaste, imehea kitsejuustu-murulaugutort ja kalkunilihapallikesed.
Magusast tegin lauale sotšnikuid, kamapalli-artureid, puuviljasalatit jogurtikastmega ja loomulikult pasha. Selkorral kuivatatud ploomide ja mandlilaastudega. 
Joogiks mimosad ja morss. :)









Järgmisel päeval sõime jääke, salatit ja puuvilju. :)


Tomatid on nii toredalt suured, et õienupudki on küljes. Äge! :)