pühapäev, 7. juuli 2013

Klassikaline brüleekreem ehk creme brulee

Suvisel hooajal sobib see magustoit värskete marjade kõrvale nagu rusikas silmaauku. Kreemjas ja siidine, parajalt magus ning eriline- ja kaaslaseks sobivad just endale meelepärased värsked marjad. Mul olid viimati mustikad... :)
Aga kuna magustoit on igal aastaajal hea, võib värsked marjad asendada ka mõne marjastme  või puuviljadega. Ja tegelikult on ka niisama magustoit hea.
Brüleekreemi on kusjuures üpriski lihtne teha, vaja vaid ettevõtlikust ja mõnda teadmist. 


Kuuele:

6 munakollast
3 dl 35%-list rõõska koort
2 dl rammusat, 3,5%-list piima
1 dl suhkrut
1 vanillikaun

pärast lisaks paar sl suhkrut karamellistamiseks

Magustoidu tegemiseks panin koore ja piima kastrulisse ning lisasin sinna poolekslõigatud vanillikauna ning selle seest saadud seemned. Panin kastruli tulele ja kuumutasin aeglaselt aeg-ajalt segades. Sel ajal, kui kooresegu soenes, vispeldasin suures kausis lahti munakollased ja suhkru. Tugevalt vahustada pole vaja, vispeldamisest piisab. 
Kooresegu kuumutasin peaaegu keemiseni, aga ainult peaaegu - keema lasta pole segu vaja! Eemaldasin vanillikauna ja niristasin kuuma kooresegu munavahu hulka, pidevalt vispeldades. Tekkinud vahu koorisin pealt ära ja tõstsin saadudu segu portsjonivormidesse. 


Portsjonivormid panin kõrgema servaga ahjuvormi ning valasin vormi kuuma vee nii, et portsjonivormid olid pooleldi vee sees. Tõstsin vormi eelkuumutatud ahju ja küpsetasin 150*C ahjus umbes 45 minutit, kuni kreem portsjonivormides hüübinud oli, aga veel keskelt võdises. Siis tõstsin portsjonivormid veest välja ja lasin kreemidel jahtuda. Jahtunud kreemid tõstsin külmkappi ja lasin järgmise päevani jahedas seista (minimaalselt on vaja neli tundi). 

Järgmisel päeval raputasin vormidele õhukese kihi peeneteralist suhkrut ja kõrvetasin leeklambi abil karamelliks. Serveerisin kohe.


 * Karamellikiht magustoidu peal peab olema õhuke- nagu hommikune jää sügisese lombi peal. Nii, et mu aastane tütreke pildistamise ajal oma õrna sõrmekesega karamellikihi katki teha sai. Nii, et lusikas läbiks karamelli kergelt ja ei lömastaks all olevat kreemi.
* Magustoitu tuleb serveerida kohe pärast karamelli kõrvetamist- seismisel muutub karamell pehmeks.
* Karamellikihti on kõige parem teha leeklambi abil. Kel seda ei ole, võib magustoidud veidikeseks ajaks ahju kuuma grillelemendi alla panna. Viimane võib aga magustoitu soojendada- seljuhul lasta sel enne taas külmikus jahtuda.
* Magustoidu tegemisel tuleks kasutada ehtsat vanillikauna või selle puudumisel ehtsat, mustade täpikestega vanillisuhkrut.
* Klassikaliselt kasutatakse magustoidu tegemiseks ainult 35%-list koort, aga minu jaoks jääb nii liialt rammus. Seega kasutasin koore ja piima segu.
* Kreemi ei tasu lasta üle küpseda- valmimisaja lõppedes tasub käia ahju juures ja magustoite õrnalt raputada, et vaadata kreemi keskosa võdisemist.
* Hea kreemi saamiseks peaks kreemikihi paksus jääma 2-2,5cm vahele. Teoorias peaks siis kõige õigem saama :)
* Magustoitu on mõnus süüa värskete marjadega, mida serveerimisel karamellikihi peale panna. Aga võib proovida ka nii, et marjad on küpsemise ajal kreemi põhjas.
* Kuna magustoitu tehes jääb munavalgeid kuhjaga üle, võib neist teha näiteks beseesid või pavlovat. Sobivad kah marjadega hästi.

laupäev, 6. juuli 2013

Aasta (toidu)pildis: 28. juuni - 5. juuli

Miskitmoodi on sel aastal nii, et kõik marjad saavad ühel ajal valmis. Vähemalt mulle tundub nii. Seega hetketeemaks on omavahel ühendatud korilus ja puhkus :) Tulemuseks:

Metsmaasikad, mustikad, mustsõstrad, kuuldused murakatest... ohhh... :)
Kasvuhoones ülekasvanud basiilikutaimed, mis tagasi lõigatud ja lae alla kuivama pandud said, et talvel oleks hea pitsa peale pudistada. 
Aknalaual valminud tšillid, mis kena pisikese ja tulise saagi andsid.
Toit on pidevalt lihtne ka kerge, magustoitudeks :viimastest eelmise aasta sügavkülmamarjajääkidest tehtud mannavaht, mõnus brüleekreem, mida värskete marjadega süüa ning idiootselt mõnus magustoit- vanillijäätis lahustuva kohvi pulbriga :) Ning "Meetahvel", mis maitses vägagi hästi.










reede, 5. juuli 2013

Põnevat sushit :)

Sushi on nii tore roog, kuna sellega saab palju "mängida". Kuigi klassikalised sushiretseptid on väga head, tasub aeg-ajalt katsetada midagi uut. Meile alljärgnev maitses.

Karamellistatud sibulaga gunkan-sushi

Viilutasin neli suurt sibulat ja praadisin tasasel kuumusel, kuni sibul oli klaasjas ja magus. Lasin jahtuda ja täitsin sellega sõjalaevsushid. 
Kes soovib veel põnevamat maitset, või sibulaid koos veidikese balsamicoga karamellistada. 


Virsiku-külmsuitsulõhega gunkan-sushi / maasika-külsuitsulõhega gunkan-sushi

Tükeldasin külmsuitsulõhe ja virsikud pisikesteks kuubikuteks, segasin kokku suhtes 1:1. Saadud seguga täitsin sushid. Virsiku asemel võib proovida ka maasikat, hea saab!

teisipäev, 2. juuli 2013

Kamavaht metsmaasikatega

Kamavaht sobib metsmaasikatega nii-nii hästi. Kuigi jah, teiste marjadega ju ka. :)
Kusjuures, niiviisi kama serveerides maitseb see tihtilugu ka neile, kes muidu keefiri/hapupiimaga kama sõbrad ei ole.
Neljale.


4 dl 35%list rõõska koort
mõni sl suhkrut (maitse järgi ikka :) )
4 sl kamajahu
igale sööjale peotäis metsmaasikaid

Vahustasin rõõsa koore suhkruga pehmeks vahuks, siis lisasin kamajahu ja segasin, kuniks vaht oli ühtlane (ettevaatust, mitte üle segada!). Serveerisin pokaalides, kamavaht all ja metsmaasikad peal. Kuigi maasikad võib ka vahu sisse segada. 


esmaspäev, 1. juuli 2013

Trühvlitort põllumehele :)

Veel üks lustakas viis trühvlitordi kaunistamiseks. Inimeste kujukesed on martsipanist, aga kõik muu on võikreem. Hea tordiretsept siin.