neljapäev, 27. märts 2014

Ahjus küpsetatud sõõrikud / pontšikud

Kokanduskiiksuga inimestel tekib aeg-ajalt ideid, mida kohe peab järgi proovima. No minul kummitasid tükk aega ahjus küpsetatud pontšikud (õigem oleks vist öelda sõõrikud, aga no mis teha, pontšik on nii armas sõna). Olles lõpuks endale vastava ahjuvormi saanud, oli vaja ka mingi retsept tekitada. No ja siin ta nüüd on. 
Keefiri kasutamine teeb sõõrikud seest mõnusalt niiskeks, pehmeks ja maitsvaks, ümber tekib tsipake krõbedam kiht. Loomulikult pole nad sellised, kui rasvas küpsetatud pontšikud, aga nad ei saagi ju olla- küpsetamistehnika hoopis teine. Väga maitsvad on nad siiski ning lisaks väga kiirelt valmivad.


Kuus sõõrikut

2,5 dl nisujahu
1 dl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
0,25 tl soola
1 keskmine muna
0,5 dl sulavõid või õli
1,25 dl keefiri

Kaunistamiseks
tumedat šokolaadi ja hakitud mandleid


Segasin kuivained omavahel, lisasin muna, õli ja keefiri ning segasin taigna ühtlaseks. Sealjuures üle segada pole vaja, aitab sellest, kui komponendid on segunenud ja jahu enam näha pole.
Tõstsin taigna õliga määritud sõõrikupanni avadesse ning asetasin vormi eelkuumutatud ahju 200*C  juurde küpsema. Küpsetasin 10-12 minutit, kuniks sõõrikud olid pealt helepruunid. Tõstsin vormi ahjust, lasin sõõrikutel vormis mõned minutid jahtuda, seejärel kummutasin nad pesadest välja ja lasin lõplikult jahtuda.

Kaunistasin jahtunud sõõrikud vastavalt tujule :)


esmaspäev, 24. märts 2014

Tuunikala-makaronisalat ja kiired salatikorvikesed

Vahel juhtub nii, et külalised saabuvad väga väikese etteteatamisajaga ning on vaja midagi kiiresti lauale panna. Kahtlemata on selleks palju võimalusi, alljärgnev on üks neist: salati valmistamisaeg on lühike ja roa saab kiirelt lauale anda. Ja maitsev pealekauba :)
Korvikestega jäin kohe väga rahule - muretaignakorvikeste tegemine võtab omajagu aega, aga need valmisid väga lihtsa vaevaga.

Tuunikala-makaronisalat
üks keskmine potitäis

400 g väikseid makarone (kasutasin chifferini rigati pastat ehk pisikesi sarvekesi)
2 karpi tuunikalatükke õlis
üks pikk kurk
üks suur paprika
500 g majoneesi

Keetsin makaronid al'dente (paki peal on soovituslik keetmisaeg antud), kurnasin ja loputasin kiirelt külma vee all. Valasin makaronid tagasi potti, lisasin tuunikala, pisikesteks tükkideks hakitud paprika ja kurgi ning majoneesi. Segasin hoolikalt läbi.


Kiired salatikorvikesed

neljakandilist leiba/saia/sepikut (iga korvikese jaoks üks viil)

Lõikasin sepikuviiludel koorikud ära. Rullisin taignarulliga sepikuviilud õhukeseks ja surusin metallist muffinipanni avadesse. Küpsetasin 200*C ahjus kolm kuni viis minutit, kuniks korvikesed olid servadest pruunikad. Seejärel tõstsin vormi ahjust välja ja lasin korvikestel muffinipannis jahtuda.

Lauale panekuks tõstsin salati korvikestesse ning serveerisin.


* Salatite jaoks ei tohiks makarone kindlasti üle keeta, seega tasub jälgida tootja soovitatud keetmisaega!
* Pärast keetmist loputan makaronid külma vee alt läbi, siis jahtuvad need koheselt ja ei jää salatis üksteise külge kinni
* Kui soovida tugevama kalamaitsega salatit, võib lisada veel ühe karbi tuunikala
* Kasutan alati tuunikala õlis, see on meeldivama maitsega kui tuunikala soolvees
* Salatikorvikesi tasub täidisega täita vahetult enne lauale andmist, siis ei muutu nad pehmeks

* Salati idee õelt, aitäh!
* Retsepti valmimist toetas Veski Mati oma uute pastatoodetega, aitäh!

esmaspäev, 17. märts 2014

Kihiline porgandikook sünnipäevalauale

Nii blogi kui mina oleme taas aastakese vanemad. Juhhuu :D Ja selpuhul kooki kah:

Sünnipäevalauale passib suurepäraselt porgandikook - magus ja mahlane ning piisavalt eriline. Mina leidsin sellise retsepti Sille Vadi toredast kokaraamatust "Ahvatluste aasta", mis peidab endas palju põnevaid magusroogade retsepte. Nende hulgas olnud porgandikook oli just selline, mis kahtlemata teoks pidi saama!

Mina annan siin koogi koguse kahekordistatult, sest väike kook on narrimine :D Ja hapukoorekreemi panin ka rohkem.
Poole ahjuplaadi suuruse koogi jaoks:


Porgandibiskviidid:
6 muna
250 g suhkrut
200 g sulatatud võid
200 g mandlijahu
100 g nisujahu
4 tl küpsetuspulbrit
800 g porgandeid

Kreem:
700 g (mina panin 1kg) 20%list hapukoort 
ühe apelsini riivitud koor
50 g tuhksuhkrut (panin vist tsipa rohkem)

Peale:
100 g hakitud mandleid

Kloppisin munad suhkruga lahti, lisasin sulatatud või ja omavahel segatud kuivained. Segasin läbi, siis lisasin peenelt riivitud porgandi ning segasin taigna ühtlaseks. Jaotasin taigna kahe küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadi vahel ning küpsetasin neid 200*C ahjus 15 minutit, kuniks porgandikollane biskviit pealt mõnest kohast juba pruunikamaks tõmbus. Siis tõstsin plaadid ahjust välja ja lasin taignaplaatidel jahtuda.


Vahepeal segasin kokku kreemi: panin hapukoore kaussi, lisasin apelsinikoore ja suhkru ning segasin ühtlaseks. 
Lõikasin jahtunud biskviidiplaadid pooleks, saades neli plaati (igaüks poole ahjuplaadi suurune). Tõstsin esimese biskviidiplaadi alusele, määrisin peale neljandiku kreemi. Siis katsin teise biskviidiplaadiga, määrisin taas peale neljandiku kreemi. Ja kordasin nii, kuniks kreem ja biskviidid olid otsas. Viimaseks kihiks jäänud hapukoorekreemile puistasin peale hakitud mandlid.

Lasin üleöö külmkapis taheneda ja nautisin järgmisel päeval :)