laupäev, 30. august 2014

Arbuusi-vetikasalat seemnetega

Väga huvitav ja teistmoodi salat. Tunnistan ausalt, vetikad on minu jaoks veel liialt harjumatu maitse. Aga selles salatis võisin ma neid süüa küll. Kasulikud pidid ju ka olema :) Edaspidi proovin vetikaid lõhe ja sushiga koos- usun, et võiksid sobida.


Kahele

500 ml arbuusikuubikuid, seemnetest puhastatud
50 g vetikaid (saadud viiest grammist kuivatatud vetikatest, ostsin Umami poest)
1 tl sojakastet
1 tl seesamiõli
1 tl ingverisiirupit
3 sl seemnesegu (kõrvitsa-, chia ja seesamiseemned)

Valmistasin vetikad pakil toodud juhise järgi. Maitsestasin sojakastme, õli ja siirupiga.
Röstisin seemneid kuival pannil minutikese.

Jaotasin arbuusikuubikud taldrikutele, tõstsin peale vetikad. Puistasin üle seemnetega ning serveerisin.

teisipäev, 26. august 2014

Kanepipiim ja kanepi-šokolaadipiim

Kanepipiim on taas üks "pähklipiimasid", mida saab edukalt lehmapiima asemel kasutada (vaata ka mandlipiima retsepti). Kasulik teadmine laktoositundlikele inimestele, nagu mina. Kanepipiima on kiirem ja lihtsam teha, kui mandlipiima, samuti on ta mandlipiimast rammusama maitsega. Teisalt aga omab kergelt mõru kõrvalmaitset, mida mandlipiimal pole. Seetõttu mina teda puhtalt juua ei armasta, aga näiteks smuutides ja šokolaadipiimana jooks küll. 
Kanepiseemned, nii koorimata kui kooritud kujul (ja ka piima kujul), on kasulikud, sisaldades palju aminohappeid, omega-3 ja omega-6 rasvhappeid, vitamiine ja mikroelemente. Kohe kindlasti toiduaine, mida võiks sagedamini tarbida (smuutides, müslis, õlina salati peal jne)!


umbes pool liitrit kanepipiima

1,5 dl kooritud kanepiseemneid
5 dl külma ja puhast vett
näpuotsaga soola

Panin kanepiseemned ja vee kannmikserisse, lülitasin maksimumkiirusel sisse ja lasin minuti-kaks vuriseda. Seejärel kurnasin piima läbi mitmekordse marli.


šokolaadipiima saamiseks magustajat (suhkur/mesi/agaavisiirup) ja kakaod

Et saada šokolaadipiima, tuleb kannmikserisse lisada ka magusainet ja kakaod, ning piim taas suurel kiirusel läbi segada. Juua kohe.


* Kasutasin kooritud kanepiseemneid, aga usun, et piima saab sama edukalt teha ka koorimata seemnetest- kurnamisel jääb lihtsalt marlile rohkem sadet.
* Kui kasutada kooritud seemneid, ei pea ilmtingimata piima kurnama. Sest jääki väga ei jää (mul jäi vast nii lusikatäis puru). Eriti, kui piima smuutiks kasutada.
* Et piima niisama juua, soovitan sellele veidi magusat juurde lisada, siis ei ole maitse nii mage. Aga eks see ole igaühe enda eelistus :)
*Ahjaa, narkootilist efekti kanepipiimast oodata ei tasu :)

reede, 22. august 2014

Küpsised päikesekuivatatud tomati ja basiilikuga

Viimasel ajal olnud jahedatel hommikutel tekib ootamatult suur-suur soov ahi sisse lülitada ja midagi küpsetada. Ootamatult seetõttu, et alles oli ilm kuum ja ahjust hoidsin end nii eemale, kui vähegi sai :) Nüüd aga tundus idee küpsised ahju panna just ideaalne.
Seekord on küpsised soolased, hea vahepalaks hammustada, piknikule kaasa võtta ning mehele tööle lõunaks kaasa pakkida. :)

2,5 dl nisujahu
0,5 dl külmpressitud oliivõli
0,75 dl piima
4 päikesekuivatatud tomatit, peeneks hakituna
1-2 tl kuivatatud basiilikut
näpuotsaga soola

Valasin nisujahu kaussi, lisasin soola, basiiliku ja hakitud tomatid. Segasin läbi. Siis lisasin õli ja piima ning sõtkusin taigna ühtlaseks. Tulemuseks umbes muretaignapaksune tainas.
Rullisin taigna otse küpsetuspaberile, suhteliselt õhukeseks. Lõikasin terava noaga ruudud, küpsiseid ei liigutanud (nad tõmbusid ise teineteisest veidi kaugemale). 
Küpsetasin 200*C ahjus 10-15 minutit, kuniks küpsised olid helepruunid.


teisipäev, 19. august 2014

Arbuusi-vahuveinigraniita

Lihtne ja värskendav magustoit, mis tänu (oma kõige lemmikuma) vahuveini sisaldusele on ka tsipa pidulikum. Meile meeldis! :)


Neljale

umbes liiter arbuusikuubikuid, koorest ja seemnetest puhastatult
umbes 2 dl meelepärast vahuveini
soovi korral vedelat magustajat- agaavisiirupit/suhkrusiirupit

Püreestasin arbuusi kannmikseris, lisasin vahuveini ja tsipa agaavisiirupit ning segasin läbi. Valasin plastkarpi ja panin sügavkülma. Lasin läbi külmuda ja vahetult enne serveerimist kraapisin kahvliga jäisest vedelikuplaadist peene puru (võib ka tükke kannmikseris purustada, aga kahvliga kraapides jääb ideaalne peen puru, mis suus mõnusalt sulab).

teisipäev, 12. august 2014

Caprese-pirukas ehk tomat ja mozzarella ahju!

Augustikuu.. jalutad kasvuhoonesse, võtad tomatitaimelt järjekordse kauni tomati, mis kohe süües nii meeldivalt soe on.. oh, õndsus. :)

Ja kui mõni tomat üle jääb, võib pirukat ju ka teha. :) Lihtne, kiire, maitsev. Augustikuusse imehea.



500 g lehttaigent
250 g mozzarella juustu
4 suurt tomatit
suur punt basiilikut
soola
oliivõli
palsamiäädikat

Sulatasin lehttaigna (kuna ta oli külmunud), lõikasin neljaks ristkülikuks (võib teha nii ühe plaadisuuruse piruka kui ka väiksemaid. Mina tegin seekord sellised keskmised). Pesin, kuivatasin ja viilutasin tomatid. Viilutasin mozzarella. Hakkisin basiilikulehed peeneks.


Puistasin basiilikutükid taignale, ladusin peale tomati ja juustu - viile vaheldumisi pannes. Raputasin peale veidi soola, niristasin peale tsipake õli ning palsamiäädikat.
Küpsetasin 225*C ahjus, kuni juust oli sulanud ja taignaservad pruunid. Serveerisin soojalt, vahetult enne lauale andmist veel veidikese palsamiäädikaga ülevalatult.

kolmapäev, 6. august 2014

Imelihtne arbuusijäätis

Kõige-kõige lihtsam viis arbuusist mahlajäätise tegemiseks! On vaja arbuusi, nuga ja sügavkülma. Jäätisepulka soovitatavalt ka (mul ei olnud, kasutasin puidust söögipulki, mida "hiinakast" toiduga kaasa olen saanud).
Ja nagu näha, oli maius nii ahvatlev, et korralikult pilti mul teha ei lastudki, enne löödi hambad sisse :)


Ehk siis: pesin ja kuivatasin arbuusi (mul oli seemnetega, aga soovitav on kasutada ilma seemneteta arbuusi), lõikasin sellest u 2cm paksused viilud, saadud kettad lõikasin sektoriteks, sektoritel natuke nurgad ära, saades väljavenitatud teemanti kuju (ehk nagu pildil). Siis pistsin pulga arbuusitüki sisse ja asetasin sügavkülma. 



** Nami-Nami kokandusfoorumis on praegu tore arbuusi-meloni kooskokkamine. Sealt leiab kindlasti palju lahedaid ideid! :)

teisipäev, 5. august 2014

Arbuusi-melonisalat piparmündiga

Suvine ja kerge salat, milles klassikaliselt niisama söömiseks kuluv arbuus ja melon on veidi huvitavama kuue saanud. Kogused on umbmäärased, kuna ülitäpne näpuga järge ajamine pole siinkohal oluline :)


arbuusi
melonit
pundike piparmündilehti
poole (kuni ühe) apelsini mahl
pool teelusikatäit suhkrut

Panin piparmündilehed koos suhkruga uhmrisse ning töötlesin neid nuiaga senikaua, kuni uhmris oli ühtlane roheline mass. Siis lisasin poole apelsini mahla ning segasin läbi. 
Pesin arbuusi ja meloni, lõikasin pooleks ning tegin spetsiaalse lusika abil viljalihadest pallikesed (tavalised, noaga lõigatud kuubikud sobivad ka). Panin need kaussi, valasin piparmündi-apelsinisiirupiga üle, segasin läbi ning lasin veerand tunnikest maitsestuda.


* Taoline apelsini-piparmündi toorsiirup sobib väga hästi enamike puuviljasalatitega!
* Veel kaunima värvikombinatsiooni saamiseks tasub kasutada erinevaid meloneid. Mul oli parajasti tumekollase viljalihaga cantalope-melon
* Paleodieedi järgijad peavad suhkru asendama agaavisiirupi/vahtrasiirupi/mahemeega


** Nami-Nami kokandusfoorumis on praegu tore arbuusi-meloni kooskokkamine. Sealt leiab kindlasti palju lahedaid ideid! :)