pühapäev, 28. september 2014

Kõrvitsasõõrikud

Mulle meeldib ahjupanniga sõõrikuid teha. Maitsvad küpsetised, mida on nii kerge valmistada. Viis minutit taigna kokku segamiseks- lihtsalt kauss ja puulusikas, ei mingit suurt vahustamist-mässamist. Ja kümme minutikest ahjus - ongi valmis! :) Täna tegin neid endale hommikusöögiks. :)

Kõrvits meeldib mulle kah- nii selle maitse kui ka kuldkollane värv, mille ta küpsetistele annab.


12 tk

3 dl kõrvitsapüreed (tuleb võtta ahjus röstitud kõrvitsasektorid, mis on jahtunud ja millelt on viljaliha eemaldatud- ning siis see viljaliha saumikseriga püreestada/kahvliga püreeks suruda)
2 muna
1-1,5 dl suhkrut
1 dl õli
3 dl nisujahu
0,5 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
2 tl jahvatatud kaneeli
1 tl maitseainesegu: jahvatatud ingver + jahvatatud nelk + värskeltriivitud muskaatpähkel

Kloppisin munad kausis lahti, lisasin suhkru ja kõrvitsapüree. Segasin hoolega. Lisasin õli, segasin taas. Lisasin maitseainete, soola ja küpsetuspulbriga segatud jahu ning taaskord, segasin hoolega :)
Panin taigna pritskotti ja surusin taigna sõõrikupanni avadesse. Küpsetasin 200*C juures kümmekond minutit, siis tõstsin ahjust välja ning lasin jahtuda (mulle maitsevad nad pigem jahtununa kui soojalt).


teisipäev, 23. september 2014

Melizanosalata ehk pommudipp

Ülimalt mõnus ja maitsev dipikaste pommust ehk baklažaanist! Meie sõime seda näiteks nii lavašikrõpsudega, keedetud pelmeenidega kui ka köögiviljawrapi vahel. Mõnus! Ja eriti, kui turult saab imekenasid noori pommusid, mis lausa naeratavad, kui neid turuletil näed. Naeratab ka müüja, kes pärast pommude kottipakkimist sinna ka kaks tšillikauna pistab ja ütleb, et see väga tuline tšilli ei ole, sobib pommuga hästi. :) Nii tore, kui on toredaid inimesi :)



üks suur pommu (või siis mitu väikest :)
4 sl oliivõli
2 sl veiniäädikat (sobis ka 1 sl palsamiäädikat)
0,5 tl soola

Panin pommud tervena ahjuplaadile ja küpsetasin 200*C ahjus umbes tunnikese, kuni köögivilja koor oli kortsu tõmmanud. Siis tõstsin plaadi ahjust välja, lasin pommudel veidi jahtuda. Lõikasin need pooleks ning tõstsin sisu lusikaga kaussi. Lisasin ülejäänud komponendid ning püreestasin saumikseriga ühtlaseks massiks. Lasin üleöö külmkapis maitsestuda. 

reede, 19. september 2014

Arooniajäätis

Kuidas teile arooniaid süüa meeldib? Mina üldjuhul pistan nad lihtsalt oste põõsalt suhu. Ja muud kokkamist ei teegi :D No iseenesest võiks neid ka vist õunakoogi hulka panna ja mannavahtu ka keeta, aga ma pole seda kunagi teinud. Miskipärast.

Nüüd aga selgus, et aroonia sobib imehästi jäätiseks. Muidu arooniasöömisega kaasas käiv mõrkjas maitse, mis vähemalt minul takistab neid marju korraga rohkem kui peotäie söömast, kaob jäätises kuhugi ära- tulemuseks hea ja aroonia maitset täis jäätis oma parimal kujul. Boonuseks- jäätise tegemine käib kerge vaevaga ning ei vaja jäätisemasinat! Ning see on jäätis, millest saab vitamiine :)


600 ml 35%list rõõska koort
400 g suhkruga kondenspiima (üks plekkpurgitäis)
500-600 ml arooniamarju
0,75-1 dl suhkrut (mina kasutasin väiksemat kogust ja sain minu arvates mõnusalt magusa jäätise)

Alustuseks panin puhastatud arooniamarjad ning suhkru kõrgemasse nõusse ning püreestasin saumikseri abil ära. Surusin segu läbi sõela, et eemaldada tükid.
Vispeldasin rõõsa koore pehmetipuliseks vahuks ja niristasin juurde kondenspiima, samal ajal ikka edasi vispeldades. Kuniks nad olid segunenud.

Edasi on kaks varianti, mille vahel valida. Ja siis saab vastavalt kas siiruviirulise jäätise või ühevärvilise. Ühevärvilisel on mõnus mahe arooniamaitse, mulle väga meeldis. Ja siiruviirulisel on vaheldumisi tugevam arooniamaitse ja nö neutraalne, valge jäätise maitse. Kah hea :D 


Variant A- ühevärviline: Segasin saadud arooniasiirupi koorevahu hulka. Sain kena lillat tooni vahu, mille valasin karpi ning lasin üleöö külmuda.

Variant B- siiru-viiru: Segasin saadud arooniasiirupile umbes 3-4dl vahukoorevahtu juurde- sain tumeda vahu, mida siis omakorda ülejäänud valge vahukooremassi hulka triipudena segasin (tegin lusikaga "kaheksaid"). Ja panin siis samuti karbiga külma. 
Arooniasiirupi esialgne segamine väikse koguse vahuga on oluline seetõttu, et toorsiirup on väga vedel ning valguks muidu vahukooremassi põhja. Aga osa koguse vahukoorega läbisegatult jääb ta paigale :)



kolmapäev, 17. september 2014

Viigimarja-kitsejuustupirukad

Sügisel on üks lühike ja magus hooaeg, mil turul mahlaseid ning küpseid viigimarju saab. Muul ajal saab neid kaubanduskeskustest kah, aga üldjuhul palju tooremaid ning kohe kindlasti oluliselt rohkema raha eest. Viigimari on mõnus vili, ega ta suurt kokkamist ei vajagi. See pirukas on vist maksimum, mis ma viigimarjaga ette võtnud olen, tavaliselt on road tast veel lihtsamad :)


Kaheksa pirukakest

400 g lehttaigent
8 suurt ja küpset viigimarja
150 g kitsejuustu
2-3 sl mett
1 sl palsamiäädikat

Lõikasin lehttaignast kaheksa ruutu. Ruutudel lõikasin terava noaga servadesse jooned sisse, et taignaruudu ääred saaks paremini kerkida.
Murendasin taignaruutudele kitsejuustu, panin peale sektoriteks lõigatud viigimarjad. Niristasin peale mett ja palsamiäädikat ning küpsetasin 220*C ahjus umbes 15 minutit.



laupäev, 13. september 2014

Banaanipannkoogid ning laktoosi-ja gluteenivaba clafoutis

Katsetan viimasel ajal "eridieetide" alla käivaid roogasid (laktoosivabad, gluteenivabad, toortoidud, paleotoitlasele sobivad jne). Põhiliselt sellepärast, et põnev on. Osalt ka selle pärast, et meeldib mulle või mitte, aga olen laktoositundlik. Ja igatsen peamiselt jäätisi ning pannkooke- mistõttu nendega ka palju katsetanud olen. 
Alljärgnevad banaanipannkoogid olid mu jaoks hea üllatus- neid võib edaspidi teha küll! Laktoosi-ja gluteenivabad, paleodieeti sobivad muuhulgas :) Nendest pannkookidest aretasin edasi ka ahjupannkoogi retsepti, midagi analoogset clafoutisele.


Banaanipannkoogid

2 küpset banaani
2 muna

Surusin banaanid kahvli abil püreeks. Lisasin munad ja segasin hoolikalt. Praadisin õlisel pannil pisikesed lusikapannkoogid. Lasin tsipa jahtuda ja serveerisin.

* Pann peab olema pigem rohkem õline, muidu kipuvad koogid kinni jääma
* Praadida tasub madalal-keskmisel kuumusel, et koogid jõuaks seest ka ära küpseda
* Pigem teha pisikesed pannkoogid, suuremad kipuvad lagunema



Ploomi-kreegi clafoutis, laktoosi- ja gluteenivaba
20cm läbimõõduga ümmarguse vormi jaoks

kaks peotäis ploome-kreeke
2 küpset banaani
2 muna
3 sl jahvatatud mandleid

Surusin banaanid kahvli abil püreeks. Lisasin munad ja segasin hoolikalt, seejärel lisasin mandlijahu ning segasin taigna ühtlaseks. 
Lõikasin ploomid-kreegid pooleks ja eemaldasin kivid. Panin poolikud luuviljalised koogivormi põhja, laotades nad ühtlaselt laiali. Valasin taigna peale.
Küpsetasin 200*C eelkuumutatud ahjus umbes pool tundi, kuniks tainas oli hüübinud.

* Koogivorm tasub vooderdada küpsetuspaberiga, siis on koogi kinnijäämisoht väiksem
* Väga pruuniks ma kooki ei lasknud, pole vaja :)
* Ilustamiseks võib koogi peale raputada tuhksuhkrut. Maitse poolest on kook ka ilma selleta magus :)

esmaspäev, 8. september 2014

Õunapommid

Õunapommid on täidetud õunad, mis on pakitud taignasse ja siis küpsetatud. Lihtne ja väga maitsev magustoit, eriti koos vaniljekastmega. See siin on minu versioon :)


Neljale

Taigen:
1,5 dl nisujahu
50 g külma võid
mõni tera soola
0,5 tl suhkrut
1-2 sl külma vett

Täidis:
neli keskmist õuna
1,5 sl külma võid
1,5 sl fariinsuhkrut
pisike peotäis pähkleid
pool peotäit rosinad vm kuivatatud marju/puuvilju (mul olid näiteks mooruspuu marjad)
kuni 1 tl kaneeli

Taigna tegemiseks panin kaussi jahu, soola ja suhkru, lisasin või ja näppisin segu puruseks. Siis lisasin vee (ei pruugi kõike vaja minna!) ja mudisin taigna kiirelt kokku. Panin toidukilesse ja asetasin külmkappi puhkama.

Koorisin õunad, eemaldasin südamikud. 
Hakkisin pähklid koos mooruspuu marjadega väiksemateks tükkideks, segasin suhkru ja kaneeliga. Lisasin või ning mudisin käte vahel kõik ühtlaseks. Jaotasin saadud massi neljaks ja surusin iga õuna südamikuks.


Kui taigen oli umbes 30 minutit puhanud, tõstsin ta külmikust välja, jaotasin neljaks ning rullisin iga tüki õhukeseks. Asetasin kõigile neljale taignalatakale õuna ja tõstsin taigna servad üle õuna kokku- tulemuseks taignasse pakitud õunad. Mõnel jäi tipust väheke lahti, see võib nii olla :)

Küpsetasin 200*C ahjus pool tunnikest, kuniks taigen oli pruun. Lasin tsipa jahtuda ning serveerisin vaniljekastmega.


esmaspäev, 1. september 2014

Maailma parim õunapirukas ehk lummav õunagalett

See pirukas võlus mu täielikult! Imehea krõbe taigen ja just paras õunatäidis. Ohh, kui hea see oli :)

Galett on lahtine pirukas, millel taignaservad vabas vormis osaliselt täidise peale keeratud. Noh nii, nagu pildil näha. Pirukas on lihtsasti ning kiiresti tehtav ja imemõnus. Ausõna, võib juhtuda, et edaspidi on siin blogis kõik pirukad sellised :D


umbes 22cm läbimõõduga pirukas

Taigen:
3 dl nisujahu
100 g külma võid
2-3 sl vett
1 tl suhkrut
näpuotsaga soola

Täidis:
1 liiter õunatükke (ehk puhastasin kaheksa keskmist õuna ja viilutasin need)
1 tl kaneeli
2-3 sl suhkrut (oleneb õunte magususest)

Taigna tegemiseks segasin jahu soola ja suhkruga, lisasin võikuubikud ja näppisin taigna puruseks. Sealjuures, võimalikult kiirelt. Lisasin jaokaupa vee, surusin taigna kokku (kõike vett ei pruugi vaja minna!). Ei lasknud end häirida herneterasuurustest võitükikestest taigna sees, kõik ei peagi ühtlane olema. Panin taigna külmkappi, kus lasin tunnikese puhata.
Valmistasin ette õunad: koorisin, eemaldasin südamikud ning viilutasin õhukeselt. Segasin õunatükid kaneeliga läbi.


Tunni möödudes rullisin taigna küpsetuspaberile lahti, saades enam-vähem ilusa ringikujulise taignatüki, läbimõõduga 32 cm. Suur täpsus oluline ei ole, pigem tasuks jälgida, et taigen oleks õhuke - alla poole sentimeetri. Valasin  kaneelised õunatükid taignaketta keskele, surusin ühtlase kõrgusega kuhjakeseks. Servadest jäi u 5 cm taigent vabaks. Selle osa tõstsin õunatükkide peale. 
Viimasena raputasin õuntele ja pealeulatuvale taignaosale suhkru.
Küpsetasin 200*C ahjus pool tundi, kuniks õunad olid pehmed ja taignaserv kena pruun. Tõstsin ahjust välja, lasin tsipa jahtuda ning serveerisin soojalt.