neljapäev, 25. detsember 2014

Kransekake/kransekage - Norra/Taani traditsiooniline pärjakook

Kaunist pühadeaega kõigile!

Pole viimasel ajal blogida palju jõudnud, kuigi köögis on tegemisi omajagu olnud. Olen "maadelnud" mõne projektiga, mis on huvitanud ja katsetanud uusi maitseid. 

Jõululauale sai meil seekord kransekake, mis on Taanist ja Norrast pärit kook. Neis riikides on taoline kaunis küpsetis laual nii jõulude ajal, aastavahetusel kui ka pulmades. Ühesõnaga, pidupäevakook :) Kransekake koosneb traditsiooniliselt 18 pärjakujulisest astmest, aastavahetusel lauale pandav kook on tavaliselt kaunistatud pisikeste lipukestega. Kook ise on olemuselt lihtne- mandlimassist küpsetis, mis valge glasuuriga kokku liidetud, pealt krõbedam ja seest tsipa nätske olekuga:). Ilus, uhke ja maitsev! Soovitan aastavahetuseks küpsetada :)



Kaheksateistkümne ringiga koogiks:

600 g mandlijahu
500 g tuhksuhkrut
4 munavalget

Glasuuriks:
2 munavalget
2 sl sidrunimahla
350 g tuhksuhkrut

Panin mandlijahu ja tuhksuhkru kaussi, segasin omavahel läbi. Lisasin munavalged ning segasin-sõtkusin taigent, kuniks see oli moodustanud ühtlase, tiheda, martsipanimassitaolise taigna. Seejärel tõstsin taignapalli kaussi ning panin neljaks tunniks külmikusse.

Kui tainas oli seisnud, hakkasin tast ringe tegema. Selleks jaotasin taigna üheksaks võrdseks osaks, igast osast tegin kaks ribakest- pikkustega vastavalt tabelile, mis on allpool. Ja küpsetuspaberite tagumistele külgedele joonistasin ette ringid, raadiused samuti allpool tabelis. Püüan kirjeldada täpsemalt:

* Jaotasin taigna üheksaks võrdseks osaks- kaalusin tükid võrdseks, et olla võimalikult täpne. 
* Võtsin ühe taignaosa ja rullisin ta käte abil 82,5 cm pikaks pulgakeseks. Jäi umbes sõrmejämedune taignapulk. 82,5 cm seepärast, et sellest sai ilusti lõigata kaks õige pikkusega riba- vaadake allpool olevat tabelit: kõige lühem (nr1) ja kõige pikem riba (nr 18) teevad kokku 82,5cm, nr2 ja nr 17 teevad samuti 82,5cm, nr 3 ja nr 16 samuti, jne. Seega sain korraga mõõta kaks vajamineva pikkusega taignariba - nii edenes töö väga kiiresti. 

    ribade
 nr     pikkus    raadius
1 20 3,2
2 22,5 3,6
3 25 4
4 27,5 4,4
5 30 4,8
6 32,5 5,2
7 35 5,6
8 37,5 6
9 40 6,4
10 42,5 6,8
11 45 7,2
12 47,5 7,6
13 50 8
14 52,5 8,4
15 55 8,8
16 57,5 9,2
17 60 9,6
18 62,5 10



* Õige pikkusega taignariba keerasin otsasidpidi kokku, et moodustuks ring, Surusin taignaotsad omavahel kokku ja tõstsin ringi küpsetuspaberile. Selleks olin küpsetuspaberid eelnevalt ette valmistanud:
* Jaotasin ringid kuue kaupa komplektidesse, nii mahtusid ringid üksteise sisse ja sain ruumi säästvamalt küpsetada. Oleks ju päris jube kaheksateist plaaditäit küpsetada :D Üksteise sisse sobisid 1+7+13, 2+8+14, 3+9+15, 4+10+16, 5+11+17, 6+12+18. Joonistasin nende jaoks küpsetuspaberite tagumistele külgedele ringid - raadiused on ülalpool tabelis.
* Vaja läks mul nelja küpsetuspaberit, kuna ühe plaadi peale mahtusid korraga küpsetamiseks esime ja neljas kolmik ning teine ja kolmas kolmik. Viies ja kuues kolmik olid juba nii suured, et nemad läksid üksinda ahjuplaadile.
* Kui kõik taignaringid olid küpsetuspaberitel, küpsetasin igat ahjuplaaditäit 180*C ahjus 15 minutit, kuniks taignaribad olid tsipa paisunud ja pealt helepruuniks küpsenud. Siis tõstsin nad ahjust välja ja lasin ahjuplaadil jahtuda (NB! see on oluline, et neid soojalt ei liigutataks- ringid on nii pehmed, et lagunevad laiali. Jahtunult saab neid kenasti tõsta)

* Lasin ringikookidel korralikult ära jahtuda ja tegin sel ajal glasuuri:
* Panin kaks munavalget kaussi ja vahustasin veidi elektrimikseriga. Siis lisasin tuhksuhkru ja vahustasin, kuni tuhksuhkur oli kõik märgunud. Lisasin sidrunimahla ja vahustasin kaks minutit, kuniks glasuur oli siidine ja läikiv. Valasin glasuuri koheselt õhukindlalt suletavasse kotti (kasutasin minigrip-kotti) ja panin kõrvale (NB! kindlasti tuleb glasuur koheselt õhukindlalt pakendada, muidu ta tahkub ära).


* Viimaseks hakkasin kooki kokku panema; Tõstsin kõige suurema ringi alusele. Lõikasin glasuurikoti nurka pisikese augu ja pritsisin rõngale glasuuri nii, et moodustuks sik-sak motiiv (noh, nagu pildil näha :) ). Kui tervel ringil oli glasuur peal, tõstsin koheselt peale suuruselt teise ringi. Glasuur kleebib ringid nii omavahel kokku. Ja kordasin tegevust kuni kõik ringid olid üksteise otsas, ilusti suuremast väiksemaks, ja glasuuriga kaetud.

* Lasin koogil mõned tunnid taheneda (õigemini seisis ta mul üleöö, aga paarist tunnist ka piisab)
Säilib kenasti, seega tervet kooki ei pea ühe päevaga nahka pistma :)