laupäev, 28. veebruar 2015

Porgandiküpsised

Tõsiselt mõnusad küpsised! Kaunilt kollased pealekauba :) Aitäh Nami-Nami'le, et ta olemas on. :)
Retsept siit.


200 g pehmet võid
150 g suhkrut
200 g porgandit, peenelt riivitud
300 g nisujahu
1 tl vaniljesuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
tsipa soola

Segasin või ja suhkru, lisasin peenelt riivitud porgandi. Kallasin juurde omavahel segatud kuivained ning hoolika puulusikatööga segasin taigna kokku.
Vormisin ahjuplaatidele küpsised, kaunistasin kuivatatud lilleõitega ning küpsetasin eelkuumutatud ahjus 200*C juures umbes 15 minutit, kuniks küpsised olid kuivad ja kergelt jumekad (küpsevad alt pruunimaks, seega pealt ei tasu tumepruuniks lasta-siin on alt juba kõrbenud).


esmaspäev, 23. veebruar 2015

Kartulivahvlitort heeringa-hapukoorekreemiga

Kodumaa sünnipäevaks valminud soolane tort: lihtne ja klassikaline kooslus- kartul, heeringas, hapukoor. Tegin pisikesed koogikesed, igale sööjale eraldi. Maitses kõigile, isegi mu mitteheeringasööjast mehele :)


Komponendid- vahvlid ja heeringakreemi- saab kenasti valmis teha eelmisel päeval, torti kokku panna tasub vahetult enne serveerimist- siis püsib vahvel krõbe. 

Ja sel korral ma sajaprotsendilist retsepti kirja panna ei oska. Ma lihtsalt ei mõõtnud nii täpselt. Ja olgem ausad, pole vajagi mõõta. :) Lisaks söödi mul komponente tegemise käigus pidevalt käest (vahvleid siis) ja seegi teeb koguste andmise keeruliseks. Küll aga saan enam-vähem retsepti anda - hoiatan ette, vahvleid tuleb sellest kogusest rohkem ja hapukoort võib ka üle jääda. Mina sellest probleemi ei teinud, sõime need niisama ära.

Kartulivahvlid:
4 keskmist/suuremat kartulit
2 muna
mõned supilusikatäied nisujahu
3 sl mahedamaitselist õli
soola

Heeringakreem (umbes viie koogikese jaoks):
200g heeringafileed õlis
2 topsi Saaremaa Smetanat (ehk 300 g 30%list hapukoort)

Lisaks veel :
tops Smetanat (ehk 150 g)
kartulist tehtud kaunistusi (lõikasin kartulist sobivad kujud, frittisin õlis kuldseks)


Pesin, koorisin kartulid. Riivisin peene riiviga. Riivmassi sisse segasin munad, jahu, soola ja õli. Segasin taigna ühtlaseks, lasin kümmekond minutit seista. 
Küpsetasin vahvliraua abil pisikesed ümarad vahvlid (loomulikult võib teha ka teise kujuga vahvleid).

Heeringakreemi jaoks võtsin 200g heeringafileed, kuivatasin köögipaberiga õlist kuivaks, tükeldasin pisikesteks kuubikuteks. 
Segasin juurde kaks topsikutäit hapukoort.

Tordikeste kokkupanemiseks: 
Tõstsin kartulivahvli alusele, määrisin õhukese kihina peale puhast hapukoort, tõstsin peale teise vahvli. Määrisin sinna peale heeringakreemi, tõstsin peale kolmanda vahvli. Määrisin sinna peale uuesti heeringakreemi ja tõstsin peale neljanda vahvli. Selle peale määrisin puhast hapukoort, tõstsin peale viienda vahvli. Kaunistasin tsipakese hapukoore ja frititud kartuliornamentidega.
Serveerisin kohe.

pühapäev, 15. veebruar 2015

Kitsejuustutort mustikate ja mee-leiva krõpsudega

Taas on käes veebruarikuu ja ees on ootamas meie kodumaa sünnipäev. See päev on minu jaoks alati olnud eriline - tunne on sel päeval teine. Kuidagi hea ja lootusrikas. Rõõmus, aga samas tõsine. Puhas ja aus. Ehe.
Ja aus ning ehe on ka see tort. Komponendid on lihtsad, aga head. Ja nende kooslus on mõnus!


Ühtlasin on juba mitu aastat veebruaris ees ootamas Nami-Nami kokandusportaali võistlus "Tort isamaale". Kena traditsioon minu jaoks- no ei jää hing rahule, kui võistluses kaasa ei löö. :)

"Kitseke ja mustikas"
16 cm läbimõõduga kõrge tort 
   (sobib ka 20-24cm läbimõõduga tavakõrguses tordi jaoks)

Biskviit:
2 muna
0,75 dl suhkrut
3 sl nisujahu
3 sl riivleiba
3 sl peenelt hakitud metspähkleid
2 sl tärklist
0,5 tl küpsetuspulbrit

Mustikapüree:
3 dl mustikaid
0,5 dl vett
1 sl suhkrut
2 lehte žealtiini

Mee-leiva krõpsud (16 tk):
3 sl fariinsuhkrut
2 sl võid
1 sl mett
2 sl nisujahu
2 sl riivleiba

Kitsejuustuvaht:
400-450 g kreemjat kitsejuustu
4 dl 35%list rõõska koort
0,5 dl suhkrut
poole vaniljekauna seemned

Kaunistuseks mustikaid ning tuhksuhkrut


Alustuseks panin tarduma mustikapüree: 
Panin želatiinilehed külma vette paisuma. Panin mustikad, vee ning suhkru potikesse, püreestasin saumikseriga. Asetasin potikese tulele ning lasin mustikapüree kuumaks (auras, aga ei keenud), pigistasin paisunud želatiini kuivemaks ja tõstsin kuuma mustikapüree sisse. Segasin, kuni želatiin lahustus, seejärel valasin püree siledapõhjalisse vormi ning tõstsin jahedasse, et segu tarduks (vorm oli mul 20 cm, hiljem lõikasin paraja suurusega püreeketta).

Eraldasin munavalged ja -kollased. Vahustasin munavalged pehmetipuliseks vahuks, lisasin suhkru ning vahustasin veel, kuniks segu oli kõrge, läikiv ning moodustas teravaid tippe. Siis segasin kiirelt juurde munakollased (segasin kiiresti, aga võimalikult vähe!). Edasi tõstsin munavahu hulka omavahel segatud kuivained ning taas- kiirelt, aga võimalikult väheste liigustusega- segasin munavahu ja kuivained kokku. 
Valasin taigna 16 cm vormi, asetasin eelkuumutatud ahju ning küpsetasin 180*C juures umbes 15 minutit, kuniks biskviit oli pruun. Siis tõstsin ta ahjust välja ning lasin jahtuda.


Mee-leiva krõpsude jaoks segasin potikeses suhkru, mee ja või. Kuumutasin segu, kuniks suhkru oli sulanud (segasin pidevalt). Siis tõstsin poti pliidilt ära ning lisasin kuivained. Segasin taigna kokku. 
Tõstsin taignast pisikesed portsukesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (iga krõpsu jaoks on vaja vähemalt 10 cm ruumi, kuna krõpsud vajuvad väga laiaks!) ja küpsetasin 200*C juures mõned minutid, kuniks krõpsud olid laialivalgunud, pitsilise struktuuriga ja helepruunid. NB! Küpsetada tõesti vaid minutid, krõpsud lähevad väga kergesti kõrbema. 
Valmis krõpsudel lasin ahjuplaadil minuti jahtuda, ning tõstsin siis noa abil minimuffinipanni aukudesse, et nad korvikeste kuju võtaks. Jahtudes muutuvad krõpsud kõvaks ja siis saab neid edukalt tõsta.
Kordasin sama protsessi, kuniks kõik taigen oli kasutatud.

Kui biskviit on jahtunud ning mustikapüree tardunud, saab torti edasi teha. Selleks tegin esmalt kitsejuustuvahu:
Vahustasin rõõsa koore suhkru ning vaniljeseemnetega pehmeks vahuks. Segasin ettevaatlikult juurde kitsejuustu.

Edasi sai torti kokku panema asuda:
Võtsin puhta 16 cm lahtikäiva vormi. 
Lõikasin biskviidil servad ära (et biskviidiketas oleks väiksem kui vorm, nii 14-15cm läbimõõdus. Et hiljem jääks servadesse vaid valge kreem ja biskviiti poleks näha) ja lõikasin biskviidi horisontaalselt pooleks. 
Lõikasin tarretunud mustikapüreest biskviitpõhjaga sama suure ketta.
Jaotasin kitsejuustuvahu umbes neljaks ning tõstsin ühe neljandiku kreemi kilekotti, mille asetasin külmkappi.



Asetasin ühe biskviidiketta tordivormi põhjale. Määrisin peale ja külgedele teise neljandiku kitsejuustuvahtu. Tõstsin peale tarretunud mustikapüreeketta ja selle peale teise biskviidiketta. Määrisin peale ja külgedele ülejäänud kitsejuustuvahu. Asetasin vormi jahedasse ning lasin üleöö seista.

Järgmisel päeval eemaldasin ettevaatlikult tordi ümber oleva vormi. Viimase veerandi kitsejuustuvahtu pritsisin läbi kilekoti nurka tehtud augu tordi peale pisikese kuhjakesena ning mee-leivakrõpsudest korvikestesse. Asetasin need korvikesed tordile kaunistuseks. Puistasin peale mõned mustikad ja veidi tuhksuhkrut. Serveerisin.

* NB! tegin tordi vähemagusa. Magusalembesed inimesed võivad suurendada suhkrukogust.
* NB! armastan kreemjaid torte (ja selliseid, millega oleks minimaalselt mässamist), seega on kitsejuustuvaht siin tordis pehme ja kreemjas. Kui keegi soovib natuke suuremat "stabiilsust", võib kitsejuustuvahu hulka veidi želatiini lisada (ikka eelnevalt paisutades ja sulatades, nagu vaja).
* Krõpsukorvikestega soovitan kaunistada vahetult enne serveerimist, muidu muutuvad need niiskeks.