teisipäev, 17. märts 2015

Croissant ja isetehtud lehttaigen (Heidi Park'i retsept)

Palju õnne! 
Blogil (ja ka minul) on taas täitunud üks aastaring. Ja hoolimata sellest, et jõuan siia periooditi harva, loodan siiski, et aastaringe jagub veel kauaks :). Toidumaailm ikka veel inspireerib, ikka veel tuleb ette hetki, kus magada ka ei saa- nii väga on mõtted köögis- ja ikka veel isu jätkub.

Kui tavaliselt on sünnipäevalaual tort, siis täna tahan jagada hoopis miskit muud. Ehedat ja erilist - isetehtud lehttaignast croissanti
Tundub, nagu tegu oleks lihtsa saiakesega, aga võin lubada: tekitab samu häid emotsioone kui üks hea tortki. 


Teistsuguseks teeb selle postituse veel seegi, et ehin end nüüd tsipa võõraste sulgedega- lehttaigna retsept ei ole mu enda leiutatud, vaid kasutan suurepärase kondiitri Heidi Parki retsepti ning juhiseid (suur-suur aitäh!). Sest milleks leiutada, kui keegi on kõik perfektselt ette ära teinud. Heidi imemaitsvaid küpsetisi saab proovida meie pealinnas, minge ja mõnulege! :)

Retsept ja juhised on ära toodud selles kenas kolmeosalises videos. Minul jääb üle vaid jagada :)


teisipäev, 3. märts 2015

Aurutatud lihatäidisega kukkel (dim sum: baozi/bao)

Ma olen nii suur aurutamise fänn hetkel! :) Ja üldsegi mitte köögiviljade aurutamise (ehk jõuan selleni ka), vaid kõige muu- kuklite, pelmeenide, kookide... ohh :) Aurutamine on rohkem aasia köögi pärusmaa, aga soovitan proovida, väga mõnusad road!


See retsept on mõnusatest ja pehmetest täidisega kuklitest. Täidise saab igaüks teha endale meelepärase, meie oma sai seekord selline:

12 suurt kuklit:

Taigen:
300 g nisujahu
näpuotsaga soola
1 pakk kuivpärmi
150ml käesooja vett

Täidis:
200 g hakkliha
200 g porgandit, peenelt riivitud
2 suurt sibulat, pisikesteks tükkideks hakitud
2 küünt küüslauku, riivitud
2 sl ingverisiirupit (NB! teeb täidise magusaks. Kes seda ei soovi, riivigu niisama ingverit segusse)
2 sl vett
oliivõli
soola
pipart

Esmalt tegin taigna: segasin kuivained kokku, lisasin vee. Segasin hoolega (kui taigen on liiga kuiv, siis tasub tsipa vett juurde panna). Sõtkusin taigent mõned minutit, kuniks ta oli siidine ja ühtlaselt elastne. Tõstsin taigna kaussi ning lasin umbes kolmveerand tunnikest kerkida. 


Taigna kerkimise ajal valmistasin täidise: valasin sortsu õli pannile, lisasin peenelt hakitud sibula. Praadisin sibula klaasjaks, lisasin küüslaugu ja hakkliha. Praadisin, kuniks liha oli küps, aga ei pruunistanud eriti. Maitsestasin soola, pipra ja ingverisiirupiga. Tõstsin panni tulelt, segasin juurde porgandi ja vee (et segu saaks mahlasem).

Kui taigen oli kerkinud, rullisin selle piklikuks "vorstikeseks" ning lõikasin kaheteistkümneks tükiks. Rullisin iga tüki ümmarguseks kettaks (paksusega umbes 0,5cm). 
Asetasin taignaketta peopesale, tõstsin sinna paraja koguse täidist ja sõrmede vahel taignaserva voltides koos samaaegse taignaketta keeramisega voltisin kukli kokku. Selleks pigistasin parema käe sõrmede vahel taignavolte omavahel kokku, vasak käsi aitas volte moodustada. Sealjuures, parema käe pöial peab koguaeg tsipa edasi nihkuma, et moodustada serva. Lõpus tasub hakata nö uut ringi tegema- seeläbi saab kukli ilusti kokku volditud.Tippu võib jääda väike auk, see midagi paha ei tee. Panin selle voltimise väikesesse  piltide jadasse ka :)



Volditud kuklid asetasin muffinipaberitesse (muidu jäävad auruti külge kinni) ning asetasin hoogsalt töötavasse aurutisse. 
Minul on selleks tavaline wokpann, millele olen metallresti sisse asetanud ja paar cm vett põhja valanud- rest hoiab end woki põhjast kenasti eemal, et resti peal olevad road veest väljas oleks. Seega selline lihtne ja iseleiutatud "seadeldis". Aga usun, et paljudel on kodus olemas poti kohale käiv aurutussõel ning mõnel on isegi spetsiaalne bambusest aurutaja. Viimast saab kenasti poodidest osta ka - bambusauruti näeb kena välja, sellega on kena serveerida ning aurutuskausse saab mitu üksteise otsa laduda, seega saab korraga rohkem süüa valmistada. Asjalik töövahend!

Aurutasin 15 minutikest, kuniks kuklid olid kohevaks kerkinud ja vetrusid näpu all vastu. Serveerisin kohe.