pühapäev, 23. jaanuar 2011

Kräsuburger

Oi, kuidas aeg lendab! Alles jõudis kohale aasta 2011, kui juba hakkabki lõppema jaanuar ja mina pean tõdema, et polegi väga kokata jõudnud.
 Ja seegi postitus oleks plaanide järgi pidanud üleval olema juba mitu päeva tagasi. Nimelt oli ühel mu heal sõbral 18.ndal jaanuaril sünnipäev ja lõpuks ometi sain ellu viia oma burgeritordiplaani. Miks talle just burgeritort sai... eks ta ise teab :D

"Burger" on tegelikult kräsupea kook, koguselt pool selles retseptis ära toodust. Ainult et hele põhi oli all ja tumeda lõikasin tükkideks. Heledal põhjal lõikasin alguses imeõhukese katte pealt ära, et selle abil jätta mulje pealmisest burgerisaiast. Pihvi jäljendamiseks määrisin serva kräsupea koogi glasuuriga, juust, ketšup ning salat on värvitud hapukoorekreem ja peal on mandlilaastud. Nikerdamine oli päris mõnus ja lõpptulemusega jäin üpriski rahule. :)

laupäev, 1. jaanuar 2011

Aasta uus, aga tort vana hea klassika :)

Head uut aastat! Tulgu see aasta mõnusalt magus ja suud-vett-jooksma-ajavalt isuäratav! :)

Aastavahetus möödus mul kenasti, loodan, et kõigil Teil ka! Nautisime lumesadu, lasime õhku mõned kroonid (no mitte sõna otseses mõttes, vaid ikka rakettidena), jõime ära pudeli vahuveini ja sõime kartulisalatit. Ning magusaks trühvlitorti. Ja täna, maalt koju tagasi jõudes, panime rahakotti lisaks kroonidele ka mõned eurod- eks näis, kumb raha esmaspäeval tööle sõites bussijuhile rohkem meeldib :D

 Trühvlitort on, nagu öeldud sai, vana hea klassika. See tort on üks minu isa lemmikutest ja viimasel ajal ka järjest rohkem minu lemmik- lihtne teha, ülimaitsev ja heaks magusaks ampsuks on vaja vaid pisikest tükki :) Ja kui väga kiire on, saab biskviidi osta valmiskujul poest, mis teeb torditegemise veelgi kiiremaks (nõnda juhtuski sel korral, seega pildil olev tort on seetõttu kandiline ja neljakihiline, et ostsin poest valmisbiskviidi. Kuna üldjuhul teen aga tordi ikka ümmarguse, siis panen siia ümmarguse, umbes 24cm läbimõõduga tordi jaoks retsepti)

Biskviit (22-24cm vorm):
4 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl nisujahu
1 dl kartulitärklist
1 tl küpsetuspulbrit


hiljem immutamiseks piima või kompotivedelikku


Võikreem:
300g võid
150g kondenspiima
1,5 dl tuhksuhkrut
2 sl kakaopulbrit
rummi


Purukate:
1 dl tuhksuhkrut
2 sl kakaod
tsipa vett


Biskviidi tegemiseks tuleb munad suhkruga vahtu lüüa- tugevaks helekollaseks vahuks. Kuivained segada omavahel ja siis sõeluda munavahu hulka. Kõik omavahel ettevaatlikult ära segada ja valada küpsetuspaberiga voodertatud vormi. Küpsetada 200*c juures umbes 25 minuti, kuni biskviit on helepruun. Tõsta ahjust välja, lasta veidi aega jahtuda, siis eemaldada vormist ja lasta täielikult jahtuda.

Kreemi tegemiseks peavad kõik komponendid olema toasoojad. Kui nad seda ei ole, siis ei moodustu kreem nii ühtlaselt. Ja kreemi tegemises muud kunsti ei olegi, kui kõik komponendid omavahel segada, soovitatavalt mikseriga vahustades, siis jääb kreem õhulisem (aga mõnusa suure puulusikaga kloppimine sobib ka).
Purukatte tegemiseks segada tuhksuhkur ja kakao, siis lisada ettevaatlikult vesi (alustada näiteks teelusikatäiest) ja massi segada, kuni see moodustab puru. Tegelikult on seda mugav teha käte vahel...


Tordi kokkupanemiseks lõigata biskviit kolmeks kihiks ning võikreem jaotada samuti kolmeks. Asetada esimene biskviidikiht alusele, immutada korralikult vedelikuga (mulle meeldib piim, sest see ei tee kooki enam magusamaks) ja määrida peale esimene kolmandik kreemi. Seejärel asetada peale teine kiht ja määrida peale teine kiht kreemi. Viimaseks asetada peale kolmas kiht ning määrida kreem peale ja külgedele. Tort peab pealt ja külgedelt korralikult kreemine olema, siis jääb puru ilusti külge.

Seejärel võttagi tehtud puru ja katta sellega tort- nii pealt kui külgedelt. Ja kaunistada vastavalt soovile-traditsiooniliselt võikreemist lilledega (mina värvisin võikreemi matcha pulbri ja kurkumiga).
Tordil lasta vähemalt üleöö külmas maitsestuda!