pühapäev, 26. mai 2013

Spargel. Kolmel lihtsalt viisil, imemaitsvalt

Kena ja kodumaine spargel on saadaval juba paar nädalat. See postitus oli valmis ka juba nädalakese, aga kuna otsustasin sel nädalal maale minna ja endale veidi arvutivaba aega anda, jõuab see teieni alles nüüd. Samas, veel ei ole ju liiga hilja :)


Spargel on imemaitsev varakevadine köögivili, täis vitamiine ja mikroelemente, mis organismile palju kasu toovad. Valmistamisel soovitan jääda võimalikult lihtsakoeliseks, sparglil endal on hea maitse, mida nautida. Spargli head kaaslased on muna, juust ja sink :)

Enne sparglist roogade valmistama hakkamist tasub need kergelt veega üle loputada, et eemaldada mullaosakesed (kui neid peaks olema). Seejärel tuleb sparglivarred ükshaaval sõrmede vahele võtta ja painutada, kuni murdub ära alumine, liialt puine ots. Sealjuures tasub kinni võtta ikka pigem varre alumisest otsast, et kadu oleks võimalikult väike :)
Kui kasutada välismaiseid sparglivarsi või sellised, mis liialt puised, võib sparglitelt kergelt pealmise kihi ära koorida. Noortel kodumaistel sparglivartel pole vaja seda teha!

Kõige lihtsam viis spargli valmistamiseks on röstimine. Selleks laotasin sparglid ahjuvormi, niristasin peale hästi väheke oliivõli ja röstisin 200*C juures umbkaudu viis minutit. Kui on veidi jämedamad sparglid, siis võib aeg pikeneda kuni kümne minutini, aga rohkem aega ikka ei kulu.
Serveerimiseks piserdasin peale veidi sidrunimahla, kõrvale pakkusin kooreta keedetud muna, mille voolav kollane heaks kastmeks oli. 


Teiseks väga heaks roaks, mis lõuna ajal kiirelt kõhtu täitis, on singiga röstitud spargel. Iga sparglivarre kohta läheb vaja ühte viilu toorsuitsupeekonit (sobib ka veidi taisem toorsuitsusink)
Valmistamiseks keerasin iga ettevalmistatud sparglivarre ümber peekoniviilu, seejärel ladusin nad ahjuplaadile ja küpsetasin 200*C juures niikaua, kuni sink oli krõbe. Serveerisin kohe.


Kolmandaks mõnusaks roaks, mis ilusti näiteks hommikusöögiks sobib, panin kokku spargli, muna ja singi. Valmistamiseks läheb vaja muffinipanni.
Vooderdasin muffinivormi avad toorsuitspeekoniga /-singiga, hakkisin igasse "pessa" ühe ettevalmistatud spargli ja lõin ühe muna. Küpsetasin 200*C ahjus, kuniks muna oli valminud meelepärase küpsusastmeni (mõni soovib munakollast vedelana, mõni mitte). Serveerisin kohe.





1 kommentaar: