reede, 9. juuli 2010

Kräsupea kook

Eile oli mu vanema õe sünnipäev :) Selleks puhuks sai valmis meisterdatud suur ja mahlane kräsupea, mis palju kiidusõnu pälvis. Originaalretsept on nami-namist, aga mina muutsin veidi koguseid, tulemuseks imehea mahlane kook.
Koogist jätkub kaheteistkümnele suurele maiasmokale või kuni kuueteistkümnele pisemale.

4 suurt muna
4 dl suhkrut
6 dl nisujahu
1 tl söögisoodat
400g 20% hapukoort
3 sl magustamata kakaod
----
1,5 kg hapukoort
2 dl mahla immutamiseks
----
200g magedat võid
4 sl piima või kohvikoort
6 sl suhkrut
4 sl magustamata kakaod

Kõigepealt tuleb valmistada tordipõhjad. Selleks vispeldada suures kausis omavahel kokku munad ja suhkur (väga suurt vahtulöömist pole vaja, hoolega segamisest piisab), siis lisada 400g hapukoort ning soodaga segatud jahu. Vispeldada taigen ühtlaseks ning kallata sellest pool teise kaussi. Ühes kausis olev taigen tuleb kakaoga ära segada, teine kausitäis jääb heledaks. 
Tume taigen valada mõnda suuremasse koogivormi (minul  umbes 26x 35cm), hele taigen ahjuplaadile. Küpsetada mõlemaid 180*C juures ligikaudu 25 minutit, kuni koogipõhjadesse torgatud puutikk puhtaks jääb. Seejärel tuleb lasta põhjadel jahtuda.
Kui koogipõhjad on jahtunud, asetasin tumedama põhja serveerimisalusele ja immutasin mahlaga. (mahl võib olla mistahes soovitud maitsega, minul oli veel alles purk kompotikirsse, mistõttu immutasin kirsimahlaga ja panin koogi sisse ka mõned kompotikirsid. Aga sobib ka mistahes teine mahl või ka piim, kui koogi maitset ei taheta mahlaga muuta). Heledama põhja lõikasin umbes 1,5x1,5 cm kuubikuteks ning segasin pooleteise kilo hapukoorega. Seejärel tõstsin hapukooresed kuubikud tumedamale põhjale, jaotades nad enam-vähem ühtlase kihina peale. 
Glasuuri tegemiseks sulatasin või ja segasin ülejäänud komponendid sisse. Lasin segul mõnda aega jahtuda, et glasuur pakseneks ning siis niristasin koogile. (Kui glasuur väga vedelana koogile kallata, siis kipub see liialt maha voolama ja söömisel ei ole igal tükil ühtlaselt glasuuri) 
Tõstsin koogi jahedasse, kus ta seisis üleöö.
Järgmisel hommikul kaunistasin koogi, sünnipäevalapse soovi järgi maasikate ja piparmündilehtedega.

See kook on hea baas, mida saab kergesti muuta, tehes huvitavaid ja erineva maitsega kooke. Kindlasti sobivad  selle koogi sisse erinevad marjad ja moosid, hea mõte on veel näiteks kasutada püreestatud banaani, saamaks veidi eksootilisemat maitset. Lisaks on väga positiivne, et koogi valmistamine on ääretult lihtne! :) 

4 kommentaari:

  1. Igaks juhuks küsin üle, sest ei suutnud välja lugeda...valge põhja kuubikud tuleb segada lihtsalt hapukoores?? Või tuleb sinna hapukoore sisse ikka miskit segada ka enne? Suhkur vms?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuubikud tuleb lihtsalt hapukoorega segada, suhkrut vaja pole. Kook tuleb piisavalt magus tänu glasuurile ja biskviitide magususele.

      Kustuta
  2. Ma tahaks väga väga seda kooki teha aga elan välismaal ja mul pole kusagilt võtta magustamata kakaod :( Kas seda millegiga asendada oleks võimalik?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kristel, mingit joogikakaod ju ikka saada on? Nesquickid jms? Kasuta siis seda, aga pane joogikakaod rohkem kui mul retseptis kakaokogus on. Aga kindlasti suhkrut pane vähem, kuna joogikakaos on palju suhkrut sees. Kook õnnestub nii ka :)

      Kustuta