kolmapäev, 24. august 2011

Mõnusalt lihtne õunakook

Õunakoogihooaeg kestab! :) Viimasel ajal teen peaaegu iga päev ühe õunakoogi. Hetkelgi üks pirukas ahjus! :) Seda kooki tegin eile, hea ja lihtne ning maitses kõigile!

Retsept Nami-Namist, muudetud sellevõrra, et mina kasutasin olude sunnil piima. Kook õnnestus ikkagi hästi :) Antud kogusest sain 25x30 cm suuruse koogi.


4 dl nisujahu
1,5 dl suhkrut
noaotsatäis soola
1,5 tl küpsetuspulbrit
100 g võid
2 muna
2 dl keefirit (piimaga sai ka hea kook)
500 g õunatükke
peale kaneeli ja suhkrut


Alustuseks sulatasin kastrulis või, lasin sel tsipa jahtuda ja siis vispeldasin vaikselt niristades juurde piima. Seejärel kloppisin hulka munad. Teises nõus segasin kuivained omavahel ja valasin need vedeliku hulka. Segasin taigna kokku, siis lisasin õunatükid. Valasin saadud taigna küpsetuspaberiga kaetud vormi, raputasin peale lusikatäie suhkrut ja tsipa kaneeli. Küpsetasin 200*C ahjus umbkaudu 35-40 minutit, kuni kook oli pealt kenasti pruunikas.
Maitses hea nii soojalt kui jahtunult!

29 kommentaari:

  1. Väga hea kook on! Juba teist korda küpsetan seda.

    VastaKustuta
  2. Lisasin peotäie jõhvikaid, sõime jäätisega ja kõik kiitsid. :)

    VastaKustuta
  3. kas ma õli võin panna või asemel?

    VastaKustuta
  4. M., ei oska kahjuks kommenteerida, kuidas või asendamine mõjub, ei ole ise proovinud. Võid nõu küsida ka näiteks Nami-Nami lehelt, kust originaalretsept pärit on.

    VastaKustuta
  5. Tere. Kui suure plaaditäie sellest saab ehk kui suurt plaati kasutasite?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. oh kurja küll, siis vist ei õnnestu. mul plaat hoopis 30 x 25cm

      Kustuta
  6. Tegin õliga kuna margariini ei leidund hetkel..tuli väga maitsev ja ei ütleks et midagi on rikutud vms...väga maitsev ja mõnus kook. (Y)

    VastaKustuta
  7. Tegin oliiviõliga margariini asemel ja ootamatust avastusest, et puudub nisujahu piisavas koguses, rukki kroovjahust ja sai suurepärane. Eriti vanillijäätisega aga ka niisama soojalt ja külmalt. Lapsed pole ühtki kooki nii kiirelt ära söönud :) Topeltkogusest saab täpselt ahjuplaadi täis. Aitäh!

    VastaKustuta
  8. Sul on väga armas ja informatiivne blogi :) Internetist retsepte otsides leian end päris tihti siit. Jõudu !

    VastaKustuta
  9. keefiri asemel kasutasin hapukoort ja õunad ostsin Rimist (Eesti õunad), olen seda kooki juba lugematuid kordi teinud ja teen ikka edasi - nõudlus on tekkinud :P
    Kasutan ümmargust vormi, põhja panen küpsetuspaberi, õunu panen .... nii et ikka jaguks :)

    VastaKustuta
  10. Kui panna kohupiima sinna taigna sisse, kas jahu peaks siis rohkem lisama?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui kasutad keefiri asemel kohupiima, siis ei pea. Kui lisaks tahad panna, siis pead taigna pealt vaatama- eks oleneb kohupiimast ka, mõni on tahkem, teine vedelam. Aga kui kohupiima juurde paned (lisaks muule piimatootele),siis usun, et tulemus jääb veidi nätskem ja kook tahab kauem madalamal temperatuuril küpseda.

      Kustuta
  11. Küpsetasin koogi kogematta ilma munata ja lisasin rööskakoort 35%, tuli supper hea lapsed sõid ja küsisid lisa:)

    VastaKustuta
  12. Väga maitsev! Külalised kiitsid ja küsisid retsepti :)

    VastaKustuta
  13. Aitäh! Super maitsev oli ja nii lihtne! Mees kiitis ja sõi kuni enam ei mahtunud. Maitseb igatepidi hästi - nii külmalt kui jahtunult. Ise panin veel martsipani ka sisse ja õunu rohkem katteks.

    VastaKustuta
  14. Kui palju panna õli kui ei ole võid? Sooviks lihtsalt midagi küpsetada kuna on igav...aga ainuke asi mis puud on või

    VastaKustuta
  15. Väga hea kook!!Alati tuleb väljs js koostisosad lihtsad!!Tänud!

    VastaKustuta
  16. Mina panin osa nisujahu asemele kaerahelbeid ja tuli ka väga hea!

    VastaKustuta
  17. See kook tuli tõesti suussulav - aitäh hea retsepti eest! Tõesti maitsev. Tegin ka topeltkoguse plaaditäie saamiseks.

    VastaKustuta
  18. Kook on ülihea! Sügisene nõudlus igaks nädalavahetuseks. Teen piimaga. Vahel lisan piimale kohupiima. Segan taignasse veidi sidrunikoort ning õunu (oma aiast magusad ja hapud läbisegi) lisan mõnuga. Importõunad ei sobinud. Koguse teen topelt (plaadi suuruse järgi). Meie pere tänab (eriti meespere)!

    VastaKustuta
  19. Olge head inimesed ja öelge , palju see 4dl jahu on , kas siis grammides, või klaasides????? Ette tänades E.

    VastaKustuta
  20. Suurepärane kook väga lihtne valmistada ja tõesti maitsev nii soojalt kui jahtunult.Lapsed ei saanud käsi koogitaldrikust eemale ja täna juba uus ahjus.Soovitan kindlasti proovida!

    VastaKustuta
  21. Tegin eile kodus suure tahtmise peale seda õunakooki.. Mees ütles sellepeale et ta õunakooki ei söö, aga pärast esimest tükki oli ühe õhtuga kook läinud nagu läinud.. Praeguseks juba teine ahjus :) ! Aitäh suurepärase lihtsa retsepti eest! ( P.S proovisin ka vanillijäätisega, ja maitses ka imehästi!

    VastaKustuta
  22. Tõesti hea kook!
    Helis

    VastaKustuta
  23. Tänan retsepti eest! Kook valmis kiirelt ja mis kõige tähtsam kiiresti. Esimesed ampsajad kõrvetasid keele ära, keskmised neelasid keele alla, viimased lakkusid näpud puhtaks.;)

    VastaKustuta
  24. Mul kook üldse ei kerkinud, jäi nätske, maitse hea!

    VastaKustuta