pühapäev, 3. veebruar 2013

Manhattani toorjuustukook - seda peab proovima!

See on siiamaani parim toorjuustukook, mida ma söönud olen. Siidjalt kreemine, just parajalt magus, imehea! Peaasi, et liiga palju ei küpseta ja seltskonnale piisavalt suure koogi teed- sest laualt kaob see imekiirelt. Retsept on pärit Nami-Nami kokandusportaalist ja on ka Nami-Nami esimeses, roosas, kokaraamatus. Ja ma olen nii õnnelik, et selle retsepti peale sattusin.

Antud kogus on optimaalne 20 cm läbimõõduga vormi jaoks, suuremate vormide puhul tahaksin mina juba koguseid suurendada. Sest mulle meeldib, kui kook piisavalt kõrge on, siis tuleb kreemjas olek paremini esile. 


Põhi: 
8 digestive küpsist (u 110g)
50g sulatatud võid

Toorjuustukate:
400g toorjuustu
75g suhkrut
2 muna
1 tl vanilliektrakti

Hapukoorekate:
250g 20%list hapukoort
2 sl suhkrut
0,5 tl vanilliektrakti

Põhja tegemiseks tampisin küpsised pudrunuiaga puruks, segasin juurde sulatatud või ja surusin segu koogivormi põhja. Panin hetkeks külmkappi tahenema.

Segasin toorjuustu suhkru ja vanilliekstraktiga pehmemaks, siis lisasin munad ja segasin kõik ühtlaseks. Valasin toorjuustusegu küpsisepõhjale ja küpsetasin eelsoojendatud ahjus 150*C juures umbes 40-45 minutit, kuni segu oli hüübinud, aga vormi liigutamisel keskelt veel võdises (see on ainuke asi, mis ma Nami retseptist erinevalt teen- tunnen, et madalamal temperatuuril küpsetades on eksimisvõimalus väiksem ja kook tuleb kreemjam). Siis tõstsin koogi ahjust välja ja lasin pool tunnikest jahtuda.

Viimaks võtsin hapukoore ja segasin suhkru ning vanilliekstraktiga läbi, valasin ettevaatlikult toorjuustukihile ja küpsetasin 230*C ahjus 5-6 minutit, kuni hapukoorekiht oli tahenenud. Siis lasin koogil täielikult jahtuda ja üleöö jahedas puhata. 





Olen täheldanud, et:
*Mida madalamal temperatuuril toorjuustukooki küpsetada, seda parem on. Tulemus jääb kreemjam ja ühtlasem ja kook õnnestub suurema tõenäosusega. Lisaks ei vaju kook jahtudes siis nii kokku ja koogi pinnale ei teki suuri lõhesid. Mulle meeldib 150*C. :)

*Toorjuustukook ei ole üldsegi hea, kui ta üle küpsetada, mistõttu tasub kooki tehes kella ka vaadata ja õige aja liginedes ahju kõrvale passima minna. 

*Väiksema tõenäosusega tekivad koogi pinnale suured lõhed siis, kui ahjus piisavalt niiskust on- ahju põhja võib panna veekausi. Kuigi, minul on lihtsalt madala temperatuuri kasutamine ka edukalt toiminud.

*Toorjuust ja teised komponendid peavad olema toasoojad- siis segunevad nad ühtlaselt.

*Komponente ei ole vaja vahustada, piisab lusikaga segamisest.

*Kõrgem kook on parem, seega eelistan kasutada pigem väiksemat kui suuremat vormi.

*Juhul, kui ma digestive küpsiseid ostma ei viitsi minna, siis tavalised kõlbavad ka- hea maitse annab paari näkileiva lisamine ;)

29 kommentaari:

  1. Huvitav, kui suured kogused olema peaks kui teen kooki 26cm vormiga ja tahaks ka sellist paksemat?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Reelika, võta kahekordne kogus materjali (põhja jaoks võid 1,5 korda võtta). Kuna põhja pindala ei suurene küll oluliselt, aga ruumala küll, siis peaks kahekordne kogus hea olema. Ja küpseta siis kindlasti madalal temperatuuril (max 150*C), suur kook ju! :)

      Kustuta
  2. Tere, Reelika kuidas 2 kordne kogus välja tuli ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei ole küll Reelika, aga usun, et kahekordse koguse tegemine ei peaks mitteõnnestuma. Koopatibi on siin-http://koopatibiups.blogspot.com/2012/12/juustukoogist-ja-isadest.html teinud veel suuremagi koguse ja kook on kenasti välja tulnud.

      Kustuta
    2. Tere!

      Tegin kahekordse koguse 26cm läbimõõduga vormis. Kook tuli äärmiselt maitsev ja kreemine, paksus oli paras. Ahjus hoidsin 55 min, 150 C juures. Kes aga tahab veel kõrgemat kooki, siis võib vabalt ka kolme kordse kogusega teha.

      Lauri

      Kustuta
  3. Tänud :) Teen kindlasti nädalavahetusel sünnipäevale kaasa :P

    VastaKustuta
  4. Parim õpetus ja tänu sellele tuli kook imehea. Ainult kreemi lisasin esialgsest kogusest pool juurde :)

    VastaKustuta
  5. Just panin külma. Väga lihtne oli teha. Ei jõua ära oodata, et saaks maitsta!!!

    VastaKustuta
  6. Tegin ka kahekordse kogusega ja 26cm vormiga - tulemus perfecto! :-)

    VastaKustuta
  7. Kas suhkrut võiks asendada ka meega nt?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mesi kipub kiirelt kõrbema, seega väga kergekäeliselt ma suhkrut meega ei asendaks. Aga eks katsetada võib.

      Kustuta
  8. Suurepärane kook. Lihtne teha. Järgisin täpselt õpetust ja kõik õnnestus. Tõeliselt kreemjas strutuur. Kaunistuseks riivisin peale tumedat šokolladi. Tänud:)

    VastaKustuta
  9. Tõesti ülimaitsev ja lihtne kook!
    AGA viimasel kahel korral on mul kook ebaõnnestunud - tekivad praod ning õhk nagu pääseks alla ja kook kerkib üles ning toorjuust muutub nagu kohupiimaks.
    Ometi olen kõike alati samamoodi teinud..
    Ei tea, milles asi võib olla...äkki peaks kasutama teist ahjurežiimi? Milline oleks parim?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui toorjuust muutub kohupiimaks, on see selga märk üleküpsetamisest. Oleks vaja vähem ahjus hoida. Samamoodi on lõhedega- tõenäoliselt liiga intensiivne kuumus. Tasuks äkki veel madalamal temperatuuril küpsetada?
      Kas koogivorm on samaks jäänud (kuumuse juhtimine on erinevatel vormidel erinev)? Ahi on sama? Äkki on ahi vahepeal kuumuse kohta valetama hakanud? Viimast saaks kontrollida välise termomeetri abil, mida kokandus- ja kodupoodides müüakse.
      Režiimist kasutan mina tavalist- seda, mis nii alt kui pealt küpsetab. Pöördõhuga võib ka, aga siis 20 kraadi madalamal temperatuuril!

      Kustuta
  10. Kui ma tahaks seda kooki üldse ahjuplaadil teha,äkki peaks tegema 2xpõhja ja 3x toorjuustukatte? Oskab keegi soovitada

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ahjuplaatide suurused on muidugi erinevad, aga minu ahjuplaadiga tuleks ikka väga suur kook, seega usun, et isegi kolmekordsest kogusest jääks väheks. Kindlasti on vaja kõrgema servaga plaati, eks. Ja seda kooki sealt tervena ära tõsta ei saaks- mis muidugi ei pruugi probleem olla :)
      Aga matemaatika ütleb, et: mina kasutan retseptis olevaid koguseid 20cm vormi jaoks. Põhja pindala on sellel 314 ruutsentimeetrit. Ahjuplaadi pindala on külg x külg, saate välja arvutada ja võrrelda (näiteks 40cm x 30cm=1200 ruutsentimeetrit ehk neljakordne kogus põhja).

      Kustuta
  11. Proovisin ka täna seda kooki teha - ei jõudnud homseni ära oodata, nii et maiustasin juba täna. Aga, minul tuli see hapukoorekiht palju madalam ja kook näeb palju kollasem välja, kui pildil! Ahjus pidin ka vähem hoidma, olgugi, et temperatuur oli 150*C, sai kook rutem valmis! Muidu maitselt väga mahlane ja kreemjas! ��

    VastaKustuta
  12. Tegin 26cm vormi sisse 2x kogustega, küpsetasin 150 kraadi juures 55min ja servast muutus veidi kohupiimaks. Seega proovin järgmise teha 140 kraadiga ja 50min. Aga muidu oli tõesti super hea kook, pole lihtsalt sõnu kohe kui hea see oli :)

    VastaKustuta
  13. Super õpetus ja kook tuli tõesti MEGA hea. Kõik kiitsid! Tegin ka topelt kogustega...

    VastaKustuta
  14. Tegin 26cm vormi topelt koguse ja siiani väga hästi õnnestunud. Aeg ahjus oli 150C juures ikka 45 min. Super kerge ja maitsev kook. Peale olen kasutanud nii maasika kui vaarika toormoosi kastmeks ;)

    VastaKustuta
  15. Olen seda kooki mitu korda teinud ja alati maitseb hästi ☺

    VastaKustuta
  16. Tegin esimest korda üldse kooki. Ja uskumatu. Paistab ideaalne. Aga eks homme emadepäeval näha kuidas õnnestus. (Koorisin ka nats apelsini koort sisse ja nats mahla ka pigistasin). Segu maitses hea kohe. Kuna olen meesterahvas siin nagu kombeks oli vaja ikka natuke kõigega liialdada :) :)

    VastaKustuta
  17. Oi kurat.. Tegin kõik nii nagu kästi ja tõesti. Sulab suus.. Ennemgi toorjuustukooki teinud, ja no see PARIM

    VastaKustuta
  18. Millist toorjuustu soovitad kasutada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen kasutanud paljusid erinevaid ja väga ei kurda ühegi üle. Philadelphia on alati kindla peale minek, aga ka Farmi oma meeldib mulle.

      Kustuta
  19. Super retsept ja alati tuleb väga hea ja maitsev. Olen seda retsept teistele ka alati soovitanud.

    VastaKustuta
  20. Millised kogused võtta kui teha 14cm vormi? Ja kas küpsetusaeg sama?

    VastaKustuta
  21. Toorjuustu hulka sobib segada ka sidruni-või apelsinikoort ja veidi mahla, imehea mekk tuleb. Viljad tuleb enne hoolikalt juurviljaharjaga puhtaks küürida.

    VastaKustuta