esmaspäev, 12. aprill 2010

Mõnusalt värviline martsipan...

...ehk looduslikult värvitud martsipan.

Martsipan on minu lemmikmaterjal tortide kaunistamise vallas. Andekaim tort siiamaani, on vist see ahvitort õele. Juba seal ei tahtnud ma kasutada toiduvärve, kuigi jah, sealne roheline on toiduvärvidega.
Aga eilse õhtu katsetuste juurde tagasi tulles:
Katsetasin erinevaid meetodeid looduslikult martsipani värvimiseks. Olgu siinkohal öeldud, et variante on kindlasti veel palju ja minu tehtu on vaid väike osa võimalikust. Aga vähemalt oli mul tore :) Ja loodetavasti mõni idee osutub ka kellelegi teisele kasulikuks :)
* Martsipani värvimiseks ja sellest kaunistuste tegemiseks soovitan kindlasti kasutada mandlitest tehtud martsipani. Selle kvaliteet on parem
* Allpool toodud värvivariandid annavad peaaegu kõik veidike maitset martsipanile juurde, aga ei midagi sellist, mis häirima jääks. Magus martsipani maitse jääb igal juhul kõigest üle.
* Vedelad värvid (mahlad) teevad martsipani vedelamaks. Et martsipani ikka kenasti voolida saaks, võib tahkuse juurde tekitamiseks lisada tuhksuhkrut. Samuti aitab martsipani mõneks ajaks külmkappi panek-see teeb samuti massi tahkemaks.
* Tahked, pulbrina olevad värvid teevad martsipani tahkemaks. Et mass ei saaks liiga tahke ja ei hakkaks murenema, võib lisada tilgakese vett. Sealjuures seda tõesti tilgahaaval tehes, muidu võib mass liiga pehme saada.
* Meeles peab pidama, et värsked marjad annavad tõenäoliselt veidi teist tooni, kui need samad marjad sügavkülmutatult ja siis sulatatult või need marjad mahlaks/moosiks tehtuna.
Aga edasi värvikategooriate juurde:

Roosa/lilla

Roosa kategoorias on tegijaks punapeet. Proovisin värvida ka kirsimahlaga, jõhvikamahlaga, aga need andsid väga heleroosa tulemuse (mida oli punapeediga palju lihtsam saavutada). Punapeedist mahla kätte saamiseks riivisin peedi peene riiviga ja surusin lusikate abil mahla riivitud massist välja (pannes ühe lusika peale peeti ja teise samasuure lusika alumise poolega surusin peale- vt pilt). Kasutades erinevaid koguseid mahlu, saab teha erineva intensiivsusega roosasid toone- nagu ka pildilt näha.
Arooniamahlaga sain suhteliselt kena lilla tooni. Seda saab edukalt teha ka mustikaga. Roosa temaatikas oleks hea ilmselt proovida ka vaarikat, aga minul seda lihtsalt ei olnud.

Kollane


Kollases kategoorias on tegijaks safran. Mõned safraniraasukesed lahustada mõne tilga veega ja saab nii jumalikku kollast mistahes toiduaine värvimiseks. Sealhulgas ka martsipani. Ja taaskord, olenevalt lahuse kangusest saab erineva tooniga kollast.
Safran jätab suhteliselt kange maitse martsipanile juurde. Aga see ei häiri ja on hea. Aga kõikidest värvidest, mida siin mainin, jätab safran kõige tuntavama maitsenüansi.
Safranilahust punapeedimahlaga segades saab teha oranži. Kuigi mina sain pigem roosakas-oranži. Aga arvan, et see on värvilahuse timmimise küsimus ka.
Veel kollase kategoorias hea tulemuse andis porgand. Safranist küll palju heledam kollane(pildil jäi isegi väga kena kollane, tegelikult ütleksin, et oli heledam, kui pildilt tundub), aga siiski tuntav kollane. Seega saan ka seda soovitada.


Roheline


Rohelises värvivalik on mul tegelikult puudulik, kuna suurepärane rohelise tooni andja toidumaailmas on matcha. Selle värviomadustest on kena postitus näiteks siin. Minul aga, peab tõdema, hetkel seda hõrku rohelise tee pulbrit ei olnud. Seega on minu postituses tegijaks spinat. Spinati abil saab mistahes rohelise astmega martsipani. Spinatilehtedest mahla välja saamiseks purustasin spinati saumikseri abil ja siis surusin lehepurust mahla eespool kirjeldatud lusikameetodi abil välja. Muidugi, kui on vaja suuremat kogust martsipani värvida, saab leiutada ka teisi viise mahla välja surumiseks. Mina värvisin korraga vaid u 2x2x3cm suuruse martsipanitüki ja vajasin seega mõned tilgad mahla. Spinatimahla safranilahusega segades sain kena kollakasrohelise.
Rohelist püüdsin veel saada peterselli abil, aga petersellilehtedest tuleb mahla palju vähem, kui spinatist. Seega soovitan spinatit.

Pruun


Pruunides toonides valitseb kakao. Erinev kogus kakaopulbrit ja erinev pruunisuse aste. Lihtne ja mõnus. Sealjuures tuleb ikka kasutada peenikest kakaod, nagu näiteks "Meie mark".

Must

Musta martsipani leiutas Thredahlia. Ja värvina kasutas söetabletti. Lihtne ja samas geniaalne. :)
Ja hallid toonid saab ka muidugi kõik söetabletiga teha.


Martsipanile joonistamine.
Kõiki eelnimetatud värve saab vesilahusena kasutada ka vesivärvidena martsipani peale maalimiseks. Siin piirdun lausega, et pilt ütleb rohkem kui tuhat sõna :)
Vaata ka, kuidas SINIST värvi martsipani looduslikult teha! :)

27 kommentaari:

  1. Suur-suur aitäh selle postituse eest!
    Tegin just hiljuti esimest korda martsipani kattega torti, aga ei tahtnud toiduvärve kasutada. Proovisin värvida näiteks mustsõstra mahlaga, aga tulemus jäi üsna hele. Ajanappuse tõttu oli lõpptulemuseks siiski värvimata kattega tort. Nüüd aga järgmiseks korraks nipid teada. Ja kuidas sinu martsipan nii valge on?

    Liis

    VastaKustuta
  2. Väga tore ja häid ideid andev postitus. Kui ilusad on tumeroosa peediga värvitud martsipan ja safraniga kollane! Kindlasti proovin ise ka järele, olen suur martsipanisõber:)

    VastaKustuta
  3. Suured tänud sellise uurimuse eest.Olen ise kasutanud juba varem martsipanile joonistamiseks laste porgandimehu ja kakaod,nii et ka teemaga pisut tuttav.Ka söetablett on ära proovitud.

    VastaKustuta
  4. Väga vahva! Kuigi ise ma pole veel martsipani kasutamist torti kaunistamisel jõudnud katsetada :(, siis Sinu postitus tekitas uudishimu küll :)

    VastaKustuta
  5. Tore, et minu mõtted kõigile head tunduvad :)

    Liis, minu martsipan on täpselt nii valge, nagu poes müüdav Kalevi mandlitest martsipan on. Juhul, kui Sul on näiteks isetehtud martsipan, siis see tuleb ilmselt veidi tumedam. Aga poest saada olev on samasugune nagu mul siin :)

    VastaKustuta
  6. tõsiselt kasulik õpetus, aitäh!

    VastaKustuta
  7. Väga kasulik postitus. Värvid on kõik väga naturaalsed ja ilusad. Kollase alternatiiv oleks vist ka kurkum (mul endal praegu näpud kurkumikollased, kuna lolli peaga võtsin näppudega otse pakist :) )
    Peet oli kunagi meil piparkoogiglasuuri punane värv ja on tõesti tänuväärne vili.

    VastaKustuta
  8. Tänud Anitiitram, et suure töö kirja panemise ette võtsid! Mul ka esimesed katsetused martsipani värvimisega tehtud, nüüd sain kohe suure sammu edasi ja ei pea ise katsetama!

    VastaKustuta
  9. Väga hea postitus ja väga õigel ajal :) nimelt 1,5 nädala pärast on mul vaja lapsele tort teha ja plaanisin esimest korda proovida martsipanile maalimist. Samal põhimõttel saab ka ilmselt võikreemi värvida...?
    Ise olen veel mõelnud kollase/oranzi saamiseks kasutada astelpajumahla.

    VastaKustuta
  10. Tunnustan ka Sinu ettevõtmist!

    VastaKustuta
  11. Ma pole veel ühtegi torti martsipaniga kaunistanud ja just sellepärast, et toiduvärvidega värvimine hirmutab. Ja pole seepärast ka väga süvenenud, et kuidas asi üldse käib. Aga nüüd tahaks küll proovida. Nii et ka minu jaoks väga kasulik ja innustav postitus.

    VastaKustuta
  12. Nii palju kiitust teeb mu väga rõõmsaks. Aitäh :)

    Tuuli, kurkum on ilmselt jah ka kena kollase andja.

    Neve, usun küll, et võikreemil toimib see värvimine samalaadselt. Ja astelpaju on hea mõte.
    Üldse on ilmselt veel palju asju, millega toitu värviliseks saab. Tuleb ainult leidlik olla :)

    VastaKustuta
  13. Suur töö ära tehtud. Tänud jagamast!

    VastaKustuta
  14. Nüüd ootan, millal külmkapist värviline poemartsipan otsa saab, et hakata värvima Su õpetuse järgi! Tänuväärne postitus!!! :)

    VastaKustuta
  15. Mina värvisin punapeediga beseed ja häirivalt tuntav peedimaitse jäi külge. Martsipan on muidugi ise tugevama maitsega, siis ehk ei häiri. Tuleb proovida. Katrin

    VastaKustuta
  16. Katrin, martsipani puhul tõesti punapeet häirima ei jäänud. Mahla läks värvimiseks hästi vähe ja martsipani enda maitse on tõesti tugev. Beseed said kindlasti ilusad roosad, kahju, et peedimaitselised. Beseede jaoks peab ehk kirsimahla vms proovima, et roosat saada- see maitse nii häiriv ehk ei oleks.

    VastaKustuta
  17. Kas Sa teed martsipani samuti ise? Kui jah, siis kas jagaksid retsepti?

    VastaKustuta
  18. Väga kasulik postitus, täpselt mida vaja oli!

    VastaKustuta
  19. Nüüd tean mida proovida! Peeti mõtlesin isegi kasutada aga nüüd tean et ka safranit saab näiteks kasutada :D

    VastaKustuta
  20. Mina kasutasin martsipani värvimiseks peedipulbrit (müüakse Tallinnas Piprapoes) ja kuigi pulber ise oli kergelt magusa maitsega nii nagu peet ikka siis muutis see martsipani kibedaks. Tunnike pärast valmimist kooki süües oli martsipan hästi kergelt mõrkja maitsega aga järgmisel päeval ikka väga kibe. Kas värsket peedi mahla kasutades võib see martsipaniga samamoodi reageerida?

    VastaKustuta
  21. Anonüümne, ma ei oska kohe arvatagi, miks Su tort kibe jäi. Sest olen ise värvimiseks kasutanud nii peedimahla kui ka peedipulbrit ja ei ole mitte ühelgi juhul saanud mittesöödavat või halvasti maitsevat martsipani. Kas Sa maitsesid martsipani ka eraldi või koos tordiga- et äkki miski tordis reageeris ja muutis maitset? Või oli pulbril ikka midagi viga... ma ei teagi. Soovitan Sul proovida väikest kogust martsipani punapeedimahlaga värvida ja samal ajal teist väikest tükki ostetud pulbriga. Ja siis maitse mõne aja pärast martsipani- ehk saad selgust, kas pulber oli süüdi. Kuigi, nagu enne mainisin, ei ole mul pulber küll martsipani kibedaks teinud.

    VastaKustuta
  22. Nüüd on mul kül küsimus, hakkan nüüd sünnipäevaks martsipani värvima. Aga kas peet, porgand on sammuti toored

    VastaKustuta
  23. Peet ja muud köögiviljad, mida kasutad, peavad tõesti olema toored.

    VastaKustuta
  24. Kas söetablett ja kurkum ei anna maitset? Plaanis mehele juubelisk teha elu esimene martsipani tort ja must ja kollane ta lemmikvärvid :) Kas kurkumiga saaks ka toorjuustu-vahukoorekreemi kollaseks teha, huvitav kuidas selle maitse jääks?

    VastaKustuta
  25. Fubai, kurkum annab kohe kindlasti maitset ja vägagi tuntavalt. Jääb selline vürtsikas maitse. Seega soovitan seda väga väikeste detailide värvimise puhul, vürtsikas maitse on enamikele inimestele magusa puhul harjumatu. Safran näiteks on palju harjumuspärasem (kuigi jätab ka tuntava maitse juurde).

    Söetablett seevastu maitset ei muuda, võin lubada :) Seega musta saad kenasti teha ilma maitsemuutuseta.

    VastaKustuta
  26. Väga vaffa blogi! Lugesin siin, kui just turgatas pähe.. kas keegi punast veini on toiduvärvina katsetanud? Piparkoogid varsti teoksil, peaks glasuuris järgi proovima. Äkki saab ilusa burgundia punase? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Punane vein kindlasti mingi tooni jätab, eriti kui kasutada taolises glasuuris, mis palju vedelikku vajab. Martsipani värvimiseks tuleb vedelikke väga vähe kasutada, seega seal võib vein pigem lahjema roosa anda.

      Kustuta