laupäev, 24. juuli 2010

Võileivatort tuunikalaga

Tuunikala on minu arvates üks parimaid "materjale", mida võileivatordi tegemiseks kasutada. Alltoodud retsepti olen korduvalt kasutanud ja tort on alati kõikidele sööjatele maitsenud. Lisaks on hea see, et komponente on vähe ning tordi valmistamine seetõttu kiire.

päts röstsaia
2 pätsi kandilist leiba (liialt tume leib ei ole hea, leiva maitse jääb väga tunda ja rikub veidi tordi üldmaitset. Ja pildil oleva tordi jaoks kasutasin hoopiski Saibi. Sobis väga kenasti)
immutamiseks jahtunud puljongit või vett


3 karpi tuunikalatükke õlis
200g juustu
300-350g majoneesi


katmiseks umbes kaks karpi Merevaiku/toorjuustu
maitserohelist/tomatit/paprikat vms


Saiadel ja leibadel lõikan tavaliselt koorikud ära (nendest on hea näiteks küüslauguleivakesi teha), et jääksid ilusa sirge servaga saiad/leivad ning söömisel poleks segavaid tugevamaid saiatükke tunda. Tordi täpne kuju ja suurus jääb igaühe enda valida, mina teen tavaliselt nii, et saan kolmekihilise pikliku tordi.

Täidise tegemiseks tuleb kõigepealt riivida juust. Tuunikalakonserve leidub poes igasuguseid, on purustatud tuunikala ja suuremaid tuunikalatükke- kindlasti on kvaliteedi koha pealt suuremad tükid paremad, aga neid peaks siis enne täidisesse segamist veidi väiksemaks suruma. Purustatud tuunikalakonservi sisu võib kohe, ilma töötlemata, riivjuustu hulka segada.
Kui riivjuust ja kala on kokku pandud, tuleb lisada majonees ning kõik ühtlaseks segada. Edasi saab torti kokku panema hakata.

Alumiseks kihiks panen tavaliselt leivaviilud, tihedalt üksteise kõrvale. Immutan jahtunud puljongiga/veega ning tõstan peale poole tuunikalasegust. Seejärel panen peale teise kihi leibu, immutan samuti ning katan ülejäänud täidiseseguga. Viimaseks kihiks jätan tavaliselt saia, sest see on hele ja nii jääb pealmine pind kena. Eriti kuna katan tavaliselt suhteliselt õhukese toorjuustukihiga.
Kui kolm kihti valmis, määrin tordi pealt (ja servadest) Merevaiguga/toorjuustuga kokku ning panen jahedasse. Ikka mõned tunnid võiks see seal seista, et sai-leib pehmeneks ja maitse ühtlustuks .Minul seisab tort tavaliselt üleöö.
Veidi aega enne laualeviimist kaunistan tordi vastavalt hetketujule ja olemasolevale toidukraamile. Seekord sai tort siis selline, nagu piltidelt paistab :)

1 kommentaar:

  1. tere.ise olen teinud seda tuunikala vöileivatorti aastaid.esimese kihi tuunikala-majoneesisegu,teine kiht väikesteks tykkideks löigatud soolane kurk ja majoneesisegu ja siis järgmine kiht jälle tuunikala-majoneesisegu.olen lasknud seista järgmise hommikuni.siis olen katnud tordi kyljed majoneesiga ja kaunistanud ymmberringi peeneks akitud peterselliga.peale kogu kate sulanud ja sidrunimahlaga pritsitud krevetid ja kaunistuseks veel suitsuloheviiludest tehtud roosikesed ja värske till ka.

    VastaKustuta