See on siiamaani parim toorjuustukook, mida ma söönud olen. Siidjalt kreemine, just parajalt magus, imehea! Peaasi, et liiga palju ei küpseta ja seltskonnale piisavalt suure koogi teed- sest laualt kaob see imekiirelt. Retsept on pärit Nami-Nami kokandusportaalist ja on ka Nami-Nami esimeses, roosas, kokaraamatus. Ja ma olen nii õnnelik, et selle retsepti peale sattusin.
Antud kogus on optimaalne 20 cm läbimõõduga vormi jaoks, suuremate vormide puhul tahaksin mina juba koguseid suurendada. Sest mulle meeldib, kui kook piisavalt kõrge on, siis tuleb kreemjas olek paremini esile.
Põhi:
8 digestive küpsist (u 110g)
50g sulatatud võid
Toorjuustukate:
400g toorjuustu
75g suhkrut
2 muna
1 tl vanilliektrakti
Hapukoorekate:
250g 20%list hapukoort
2 sl suhkrut
0,5 tl vanilliektrakti
Põhja tegemiseks tampisin küpsised pudrunuiaga puruks, segasin juurde sulatatud või ja surusin segu koogivormi põhja. Panin hetkeks külmkappi tahenema.
Segasin toorjuustu suhkru ja vanilliekstraktiga pehmemaks, siis lisasin munad ja segasin kõik ühtlaseks. Valasin toorjuustusegu küpsisepõhjale ja küpsetasin eelsoojendatud ahjus 150*C juures umbes 40-45 minutit, kuni segu oli hüübinud, aga vormi liigutamisel keskelt veel võdises (see on ainuke asi, mis ma Nami retseptist erinevalt teen- tunnen, et madalamal temperatuuril küpsetades on eksimisvõimalus väiksem ja kook tuleb kreemjam). Siis tõstsin koogi ahjust välja ja lasin pool tunnikest jahtuda.
Viimaks võtsin hapukoore ja segasin suhkru ning vanilliekstraktiga läbi, valasin ettevaatlikult toorjuustukihile ja küpsetasin 230*C ahjus 5-6 minutit, kuni hapukoorekiht oli tahenenud. Siis lasin koogil täielikult jahtuda ja üleöö jahedas puhata.
Olen täheldanud, et:
*Mida madalamal temperatuuril toorjuustukooki küpsetada, seda parem on. Tulemus jääb kreemjam ja ühtlasem ja kook õnnestub suurema tõenäosusega. Lisaks ei vaju kook jahtudes siis nii kokku ja koogi pinnale ei teki suuri lõhesid. Mulle meeldib 150*C. :)
*Toorjuustukook ei ole üldsegi hea, kui ta üle küpsetada, mistõttu tasub kooki tehes kella ka vaadata ja õige aja liginedes ahju kõrvale passima minna.
*Väiksema tõenäosusega tekivad koogi pinnale suured lõhed siis, kui ahjus piisavalt niiskust on- ahju põhja võib panna veekausi. Kuigi, minul on lihtsalt madala temperatuuri kasutamine ka edukalt toiminud.
*Toorjuust ja teised komponendid peavad olema toasoojad- siis segunevad nad ühtlaselt.
*Komponente ei ole vaja vahustada, piisab lusikaga segamisest.
*Toorjuust ja teised komponendid peavad olema toasoojad- siis segunevad nad ühtlaselt.
*Komponente ei ole vaja vahustada, piisab lusikaga segamisest.
*Kõrgem kook on parem, seega eelistan kasutada pigem väiksemat kui suuremat vormi.
*Juhul, kui ma digestive küpsiseid ostma ei viitsi minna, siis tavalised kõlbavad ka- hea maitse annab paari näkileiva lisamine ;)
Huvitav, kui suured kogused olema peaks kui teen kooki 26cm vormiga ja tahaks ka sellist paksemat?
VastaKustutaReelika, võta kahekordne kogus materjali (põhja jaoks võid 1,5 korda võtta). Kuna põhja pindala ei suurene küll oluliselt, aga ruumala küll, siis peaks kahekordne kogus hea olema. Ja küpseta siis kindlasti madalal temperatuuril (max 150*C), suur kook ju! :)
KustutaTere, Reelika kuidas 2 kordne kogus välja tuli ?
VastaKustutaEi ole küll Reelika, aga usun, et kahekordse koguse tegemine ei peaks mitteõnnestuma. Koopatibi on siin-http://koopatibiups.blogspot.com/2012/12/juustukoogist-ja-isadest.html teinud veel suuremagi koguse ja kook on kenasti välja tulnud.
KustutaTere!
KustutaTegin kahekordse koguse 26cm läbimõõduga vormis. Kook tuli äärmiselt maitsev ja kreemine, paksus oli paras. Ahjus hoidsin 55 min, 150 C juures. Kes aga tahab veel kõrgemat kooki, siis võib vabalt ka kolme kordse kogusega teha.
Lauri
Tänud :) Teen kindlasti nädalavahetusel sünnipäevale kaasa :P
VastaKustutaParim õpetus ja tänu sellele tuli kook imehea. Ainult kreemi lisasin esialgsest kogusest pool juurde :)
VastaKustutaJust panin külma. Väga lihtne oli teha. Ei jõua ära oodata, et saaks maitsta!!!
VastaKustutaTegin ka kahekordse kogusega ja 26cm vormiga - tulemus perfecto! :-)
VastaKustutaKas suhkrut võiks asendada ka meega nt?
VastaKustutaMesi kipub kiirelt kõrbema, seega väga kergekäeliselt ma suhkrut meega ei asendaks. Aga eks katsetada võib.
KustutaSuurepärane kook. Lihtne teha. Järgisin täpselt õpetust ja kõik õnnestus. Tõeliselt kreemjas strutuur. Kaunistuseks riivisin peale tumedat šokolladi. Tänud:)
VastaKustutaTõesti ülimaitsev ja lihtne kook!
VastaKustutaAGA viimasel kahel korral on mul kook ebaõnnestunud - tekivad praod ning õhk nagu pääseks alla ja kook kerkib üles ning toorjuust muutub nagu kohupiimaks.
Ometi olen kõike alati samamoodi teinud..
Ei tea, milles asi võib olla...äkki peaks kasutama teist ahjurežiimi? Milline oleks parim?
Kui toorjuust muutub kohupiimaks, on see selga märk üleküpsetamisest. Oleks vaja vähem ahjus hoida. Samamoodi on lõhedega- tõenäoliselt liiga intensiivne kuumus. Tasuks äkki veel madalamal temperatuuril küpsetada?
KustutaKas koogivorm on samaks jäänud (kuumuse juhtimine on erinevatel vormidel erinev)? Ahi on sama? Äkki on ahi vahepeal kuumuse kohta valetama hakanud? Viimast saaks kontrollida välise termomeetri abil, mida kokandus- ja kodupoodides müüakse.
Režiimist kasutan mina tavalist- seda, mis nii alt kui pealt küpsetab. Pöördõhuga võib ka, aga siis 20 kraadi madalamal temperatuuril!
Kui ma tahaks seda kooki üldse ahjuplaadil teha,äkki peaks tegema 2xpõhja ja 3x toorjuustukatte? Oskab keegi soovitada
VastaKustutaAhjuplaatide suurused on muidugi erinevad, aga minu ahjuplaadiga tuleks ikka väga suur kook, seega usun, et isegi kolmekordsest kogusest jääks väheks. Kindlasti on vaja kõrgema servaga plaati, eks. Ja seda kooki sealt tervena ära tõsta ei saaks- mis muidugi ei pruugi probleem olla :)
KustutaAga matemaatika ütleb, et: mina kasutan retseptis olevaid koguseid 20cm vormi jaoks. Põhja pindala on sellel 314 ruutsentimeetrit. Ahjuplaadi pindala on külg x külg, saate välja arvutada ja võrrelda (näiteks 40cm x 30cm=1200 ruutsentimeetrit ehk neljakordne kogus põhja).
Ülimaitsev! :)
VastaKustutaProovisin ka täna seda kooki teha - ei jõudnud homseni ära oodata, nii et maiustasin juba täna. Aga, minul tuli see hapukoorekiht palju madalam ja kook näeb palju kollasem välja, kui pildil! Ahjus pidin ka vähem hoidma, olgugi, et temperatuur oli 150*C, sai kook rutem valmis! Muidu maitselt väga mahlane ja kreemjas! ��
VastaKustutaTegin 26cm vormi sisse 2x kogustega, küpsetasin 150 kraadi juures 55min ja servast muutus veidi kohupiimaks. Seega proovin järgmise teha 140 kraadiga ja 50min. Aga muidu oli tõesti super hea kook, pole lihtsalt sõnu kohe kui hea see oli :)
VastaKustutaSuper õpetus ja kook tuli tõesti MEGA hea. Kõik kiitsid! Tegin ka topelt kogustega...
VastaKustutaTegin 26cm vormi topelt koguse ja siiani väga hästi õnnestunud. Aeg ahjus oli 150C juures ikka 45 min. Super kerge ja maitsev kook. Peale olen kasutanud nii maasika kui vaarika toormoosi kastmeks ;)
VastaKustutaOlen seda kooki mitu korda teinud ja alati maitseb hästi ☺
VastaKustutaTegin esimest korda üldse kooki. Ja uskumatu. Paistab ideaalne. Aga eks homme emadepäeval näha kuidas õnnestus. (Koorisin ka nats apelsini koort sisse ja nats mahla ka pigistasin). Segu maitses hea kohe. Kuna olen meesterahvas siin nagu kombeks oli vaja ikka natuke kõigega liialdada :) :)
VastaKustutaOi kurat.. Tegin kõik nii nagu kästi ja tõesti. Sulab suus.. Ennemgi toorjuustukooki teinud, ja no see PARIM
VastaKustutaMillist toorjuustu soovitad kasutada?
VastaKustutaOlen kasutanud paljusid erinevaid ja väga ei kurda ühegi üle. Philadelphia on alati kindla peale minek, aga ka Farmi oma meeldib mulle.
KustutaSuper retsept ja alati tuleb väga hea ja maitsev. Olen seda retsept teistele ka alati soovitanud.
VastaKustutaMillised kogused võtta kui teha 14cm vormi? Ja kas küpsetusaeg sama?
VastaKustutaToorjuustu hulka sobib segada ka sidruni-või apelsinikoort ja veidi mahla, imehea mekk tuleb. Viljad tuleb enne hoolikalt juurviljaharjaga puhtaks küürida.
VastaKustutaTere! Kui tahaksin teha sama kooki pisikestes ramekenivormides või muffinivormides, et igale oleks personaalne kook...kas õnnestuks ja kui kaua tuleks siis küpsetada neid? :)
VastaKustutaAutor on selle kommentaari eemaldanud.
VastaKustuta