KES on köögis?

Mina olen Martiina :)
Elan Tartumaal, toimetan pisikeses köögis, põll on pidevalt ees :)



Enda iseloomustamiseks panen siia kirja pisikese minuga tehtud intervjuu. Küsimusi esitas Tiiu, originaalis ilmunud siin.


Pühapäevad on alati suurepärased puhkamiseks, jalutamiseks, perega koosolemiseks, sõprade külastamiseks, kokkamiseks jne! Just kokkamise märksõna käib kokku Martiinaga! Aga tema kokkamise puhul ei olegi tegelikult oluline, on see pühapäev või mitte, sest uusi katsetusi jagub igasse päeva! Kokkamine ja sellega väga hästi toime tulemine pole ainus, mis teda iseloomustab! Ametilt arst ning hingelt taluperenaine Martiina oskab sobitada esmapilgul täiesti erinevad asjad harmooniliselt ühte patta! 

Martiina, kuidas Sa kirjeldaksid ennast?
Olen üpriski lihtne inimene ja tänavanurgal väga silma ei hakka. Välja arvatud siis, kui keegi rohkem vaatama hakkab, kuidas üks tütarlaps nii kaua toidupoes olla jaksab :D Ma võin toiduosakondades poodlemas käia sama kaua, kui iga teine naisterahvas rõivaosakonnas, turg on üks minu lemmikpaiku. Pean ennast loomult rõõmsameelseks inimeseks, kuid olen tihtilugu ka päris norus, kui ma oma maailma probleemidest ära väsin. Väljaelamiskohaks on mul köök, veedan seal suure osa oma ajast ja saan sealt alati rõõmsa tuju. Ja hästi konkreetne olen ma ka- öeldes alati otse ja nii, nagu asjad on!

Millal Sulle kokandus meeldima hakkas? 
Süüa hakkasin tegema juba väiksena, see on mulle alati meeldinud. Suuremat osa minu elust hakkas söögitegemine saama pärast abiellumist, kuna siis oli nagunii vaja iga päev süüa teha. Blogi olen oma kokkamisest pidanud veidi üle aasta, see on hea väljund kõik oma katsetused kirja panna, et endal oleks kunagi hea lugeda ning hea teistele ka näidata, edev nagu ma olen :)



Arstiteadus vs kokandus?
Need on kaks ala, mis omavahel kohe kuidagi seotud ei ole. Samas, ongi hea kahe täiesti erineva alaga tegeleda, siis ei tüüta nad ära. Aeg-ajalt on minu tujudes rohkem kokkamisvaimustus peal, siis jäävad arstiraamatud veidikeseks nukralt riiulile seisma ja toidublogisse tekib uusi postitusi nagu seeni pärast vihma. Samas ilmnevad jällegi need hetked, kus kokandus jääb veidi tahapoole ja on põnev end arstialalt harida. Ja kumb neid lõpuks rohkem peale jääb, seda näitab vaid aeg.

Mis Sulle meeldib ning mis on Sinu jaoks tähtis?
Laiemalt vaadates meeldib mulle päikseline ilm, hea tuju, mõnus seltskond ning maitsev kõhutäis. Oluline on, et inimesed tegeleksid sellega, mis neile meeldib, et nad oleksid ausad ja ütleksid välja selle, mida nad  mõtlevad. Seetõttu ei ole ka mu igapäevane sõprade ring just väga suur- samas need, kellega suhtlen, on väga head inimesed ja mulle väga kallid. Kokanduses on mulle olulised head, kvaliteetsed ja võimalikult kodused toorained ning see, et toit oleks südamega tehtud- siis on ta alati hea.

Millised on Sinu unistused?
Unistan oma majapidamisest maal, hea ja hubase palkmajaga, mida ümbritseb just paraja suuresega aed, kus kasvab kõikvõimalik maitsev kraam. Mina rahulikult toimetamas ja lastekari rõõmsalt ringi jooksmas (no kujutage nüüd ette nukitsamehe filmi :D )
Aga samas unistan ma vahel ka kohvikukesest, mille uksest tuleb imehead kardemonisaiade lõhna..

Ja vahepeal sellest, kuidas ma valge kittel seljas ja stetoskoop kaelas mõnda patsienti aitama tõttan :D   

Kust ammutad inspiratsiooni? 
Tänapäeval on hea ja lihtne- tuleb vaid arvuti käima panna ja inspiratsiooniallikaid on võimalik leida tuhandeid. Ja eks ma tõesti tuhlan ka internetiavarustes ja vaatan, mida teised kokanud on. Peamine koht, kust konkreetsemaid retsepte ja nõu otsima lähen, on Nami-nami kokandusportaal (www.nami-nami.ee) - tõeliselt asjalik ja mõnus keskkond!
Aga tegelikult meeldivad mulle raamatud rohkem kui internet. Seega ennustan lähitulevikus suurt kokaraamatute hulga kasvu minu riiulis!
Ja üks suur edasiviiv jõud on minu puhul minu enda jonnakus- et kuidagi peab kõiki sööke olema võimalik teha! Kräsupea koogist peab saama burgerikujuline tort- lihtsalt peab! Ja küll siis saab ka! :-)

Sinu lemmiktoidud?
Lemmiktoit oleneb tujust ja aastaajast. Kartulipuder kõrnetega., hea ja ehe eestipärane  jõulune seapraad ahjukartulitega ja kastmega, samas puravikurisoto, Caesari salat, šašlõkk ja paljud muud...  Magusast toorjuustukoogid, trühvlitort, pärmitaignast tehtud saiakesed jpm.

Kes on Sinu kokandusalased eeskujud?
Otseselt suuri eeskujusid ma välja tuua ei oska, eks ma püüan igalt kokkajalt ideid ja nippe saada. Samas ei saa ma ära märkimata jätta Jamie Oliveri, kes teeb vägagi minule meelepäraselt viisil süüa. Lihtsalt, heast toorainest ja tulemus on alati maitsev. 


Mida sisaldab üks tore päev? 
Minu hea päev algab mõnusast ärkamisest umbes nii kella 9-10 vahel. Päike paistab ja mul on tuju hea. Söön kerge hommikueine ja sean sammud turule. Ideaalis tuleb meheraas muga kaasa ja saame toredasti jalutada. Teel turule käib mul mõttest läbi palju kokkamisideid, kindlasti otsustan vähemalt ühe ka neist ellu viia. Turul käin rahulikult, naeratan ja naudin. Koju tagasi jõudnud, astun kööki ja veedan seal tõenäoliselt pool päeva- tulemuseks midagi head ja maitsvat. Ja kui on eriti hea päev tulevad õhtuks sõbrad külla, kelle seltsis vaaritatud road ära süüa, juttu ajada ja mõni lauamäng mängida.

Mõni lihtne ja maitsev retsept!
See on kõige keerulisem küsimus, sest liiga palju häid sööke on maailmas :D Aga soovitan ühte oma suurt suvist lemmikut, Caesari salatit.
Retseptilink: http://aniitram.blogspot.com/2010/07/caesari-salat.html

Kus võiks Sinu tehtut maitsta?
Tuleb saada minu sõbraks ja mulle külla tulla!

*Sõbranna Tiina Martiinast:*

Martiina on üks väheseid, kellega ma luurele läheksin, kui oleks tarvis... Õnneks ei ole, aga sõpru on meil kõigil vaja ja mul on hea meel, et mul on selline sõber nagu Martiina. Nii raske on leida õigeid sõnu tema kirjeldamiseks. Vaid mõni aeg tagasi nägime teineteist praktiliselt iga päev, pea kümme tundi päevas. Tänapäeval ei veeda abikaasadki nii palju aega koos. Kui valida mõned eestikeelsed sõnad, mis oleksid tema väärised, siis võiksid need olla intelligentne, andekas, maitsekas, eriline, pühendunud.... Nüüd on aeg, kui me ei näe teineteist enam nii tihti, kuid see ole meie vahelist teadmist, et oleme teiseteise jaoks alati olemas, karvavõrdki vähendanud. Kord ütlesin ma Martiinale, et tal on lubatud mulle helistada ükskõik millal, ka öösel kell kolm. Ma tean, et tema on minu jaoks alati olemas ning tahan et ta teaks, et mina tema jaoks ka. Viis-kuus korda aastas ühiseid pulmi, sünnipäevi, jõule tähistades, naudime üheskoos tema maailma parimaid toite, ja seda absoluutselt ilustamata. Sooviksin, et minagi oskaks abikaasale kodus selliseid roogi valmistada. Armastan Martiinat väga ja kui mul oleks võimalus, kingiksin talle Tartust 10 km raadiuses asuva kauni talu koos suure maa ja metsaga! ;)