pühapäev, 5. detsember 2010

Koorelikööriga toorjuustukook

See lugu sai alguse päeval, mil sattusin siia blogisse, ning nägin imeilusaid väikestes lahtikäivates koogivormides tehtud tordikesi. Lihtsalt imekena teha igale sööjale eraldi koogike- see mõte võlus mind algusest peale ja tundub siiamaani vastupandamatu. Igatahes, loo miinuspool oli see, et Tartust ma selliseid vorme kuskilt tekitada ei suutnud. Ja pikemal uurimisel selgus, et Eestis nad väga levinud ei olegi, peaks pigem hakkama välismaalt tellima. Ning kuna tol hetkel ma seda ette võtma ei hakanud, jäi mõte sinnapaika.

Nüüd aga, kui koolikohustused mind päälinna viisid, käisin läbi ka Stockmannist ning minu suureks rõõmuks on seal koogivormide osas nö lastelett, kus kõiksugu vorme minivariandis olemas on. Võite ette kujutada minu rõõmu selle riiuli ees seistes ja oma minivormikesi käes hoides. Nojah, siingi oli muidugi miinuspool (aga arvestades, kuidas päev kulgenud oli- auto poolel teel katkiminekut jne- oli see ilmselt loogiline), nimelt oli neil tol hetkel vaid kaks vormi (mina olen alati unistanud neljast). Kuid mind lohutati, et neil tuleb neid vorme veel ja seega lahkusin ma poest kahe 12cm läbimõõduga minivormiga ja üpriski õnnelikuna :)
Ja otseloomulikult ei saa olla paremat esmakasutust vormile, kui üks mõnus toorjuustukook. Antud kogusest saab kas ühe 24cm koogi või neli 12cm minikooki.



Põhi:
16 õhukest piparkooki
50g sulavõid


Kate:
500g toorjuustu
1 dl suhkrut
1,25-1,5 dl koorelikööri
4 muna






Alustuseks tampida piparkoogid (mitte-jõulusel ajal võib edukalt kasutada küpsiseid) puruks ning segada sulatatud võiga läbi. Suruda saadud puru koogivormi(de) põhja(dele) ning asetada vorm(id) seniks külmkappi, kuni kate valmib.
Toorjuustukatte jaoks segada läbi kõik komponendid ja vispeldada mõni minut, et segu veidi ühtlasem oleks.

Valada segu koogivormi(desse) ning küpsetada 180*C juures 20-30 minutit (see oleneb nüüd küll veidi koogi suurusest-pigem jälgida rohkem koogi tahenemist, kui kella), kuni toorjuustukate on peaaegu tahenenud- vormi õrnalt raputades saab sellest ilusti aru, keskelt võiks kook veel veidi "lainetada".

Seejärel tõsta vorm(id) ahjust välja ja lasta koogil/kookidel täielikult maha jahtuda (ideaalis üleöö).
Serveerimisel kaunistada vastavalt soovile- kuigi ka ilma kaunistamata on kook ilus, kreemjas ja mõnusalt kooreliköörise mekiga :)

1 kommentaar:

  1. Meie pere maiustas selle retsepti järgi tehtud koogiga jõululaupäeval ning me kõik jäime tulemusega väga rahule, kuigi kook ei näinud päris selline välja nagu Sinu piltidel. Igal juhul suur aitäh inspireerimast!

    VastaKustuta