esmaspäev, 27. veebruar 2012

Tarretatud kohupiimatort rohkete puuviljadega

Talve lõpu-kevade alguse aeg on meie peres sünnipäevade aeg. Teine selline ajavahemik on juulis, aga siis on laual peamiselt maasikatordid :) Veebruaris-märtsis saab ikka igasuguseid torte näha.
Viimati tegin õe sünnipäevalauale alljärgneva tordi: magusal muretaignapõhjal on õhuline kohupiima-vahukoorekreem, selle peal kuhi puuvilju ja kõige peal veel mahlatarretis. Tort maitses kõigile sööjatele, ehk läheb isegi juba märtsis ka kordamisele :)


Antud kogusest saab üpriski suure tordi, mina tegin neljakandilises vormis, aga sobib ka näiteks 28cm läbimõõduga ümmarguse vormi jaoks.

Põhi:
100g külma võid
150g nisujahu
1 sl suhkrut
3 sl külma vett

Vahele:
400g kohupiimakreemi
4 dl 35%list rõõska koort
maitse järgi suhkrut
veidi vanillisuhkrut
4-5 lehte želatiini

Peale:
erinevaid puuvilju vastavalt soovile ja hooajale
(mina panin tordile päris palju puuvilju, kasutasin ära ühe suure purgi kompotivirsikuid, kaks banaani, pool purki kivideta kompotikirsse ja ühe pisikese purgi kompotipirne)
2 pakki valmis tarretisepulbrit (või 700ml mahla + 6 lehte želatiini)


Alustuseks valmistasin põhja: segasin külma või ja jahu puruseks, lisasin suhkru ja külma vee ja segasin taigna kiirelt kokku. Surusin taigna kohe koogivormi põhjale ja panin viieks minutiks sügavkülma puhkama. Seejärel küpsetasin põhja 200*c eelkuumutatud ahjus kümmekond minutit. Lasin põhjal jahtuda.

Kohupiimakihi tegemiseks panin kõigepealt želatiinilehed külma veega paisuma. Siis vahustasin vahukoore suhkru ja vanillisuhkruga pehmeks vahuks, segasin hulka kohupiimakreemi. Kui želatiin oli paisunud, pigistasin lehed kuivemaks, lisasin sortsukese kuuma vett ja lahustasin želatiinilehed. Ja seejärel segasin želatiini kohupiimavahu hulka (NB! kuna želatiin on kuum ja kohupiimavaht külm, siis segasin alustuseks mõned lusikatäied kohupiimavahtu želatiini hulka ja alles siis želatiini ülejäänud kohupiimavahuga kokku- see ühtlustab temperatuure).
Seejärel valasin kohupiimavahu jahtunud tordipõhjale ja panin vormi külmkappi, et kohupiimavaht saaks tarretuda.

Siinkohal on tark valmis teha kõige peale käiv tarretis, kuna see tahab enne tordile valamist maha jahtuda. Mina kasutasin valmis tarretisepulbrit, kuna tahtsin saada läbipaistvat ja kollast tarretist. Seega oli valmistamine lihtne: pakil oleva õpetuse järgi keetsin 700ml vett, segasin hulka kaks pakki tarretisepulbrit ja jätsin vedeliku jahtuma. (kui kasutada kodumahla ja želatiini, siis tuleb želatiinilehed kõigepealt väikese koguse külma mahla sees paisuda lasta, siis ülejäänud mahl keemiseni kuumutada ja seejärel paisunud želatiinilehed kuuma mahla sees lahustada. Ja seejärel taas vedelikul jahtuda lasta)

Tordi tegemist jätkasin paari tunni pärast, kui kohupiimavaht oli kergelt tardunud ja sinna sai puuvilju peale laduda. Viilutasin puuviljad parajateks tükkideks ja ladusin tordile, seejärel valasin ettevaatlikult peale jahtunud tarretisevedeliku. Seejärel asetasin tordi taaskord külma tarretuma (mina serveerisin torti alles järgmisel päeval, aga kihid tarduvad ka juba sama päeva õhtuks, kui tordi tegemisega varahommikul pihta hakata).

11 kommentaari:

  1. Tere, kas kohupiimakreem on kohupiimapasta?

    VastaKustuta
  2. Mina kasutasin Saida magusat kohupiima, müüakse 500g pakis. See väga vedel ei ole. Pigem eelista pakikohupiimasid, need kreemid (torukohupiimad) on liiga vedelad.

    VastaKustuta
  3. Vahendan oma muljeid:) Kuna mul oli olemas ainult 26 cm koogivorm, siis tegin selles ning jätsin pôhja ja täidise kogused samaks.Puuviljade ja kattetarretise kogust siiski vähendasin - tegin 500 ml vedelikuga. Järgmisel korral vähendaksin ka pôhja kogust - veidi liiga paks sai praegu. Samuti paneksin täidisesse rohkem suhkrut, seekord tundus algul parasjagu magus olevat aga peale seismist/tardumist muutus kuidagi "magedaks". Ahjaa, täidisesse panin külmutatud vaarikaid ka. Igati uhke ja ilus kook sai, ja maitsev ka, aitäh retsepti eest:)
    Ja kiidusônad blogile üleüldiselt, mulle väga meeldib siinne soe ja positiivne ôhustik ja stiil. See teeb postituste lugemise kohe nii toredaks:)

    VastaKustuta
  4. Kas koogi tegemisel kasutasite lahtikäivat koogivormi? Mul hakkas tarretis lahtikäiva vormi vahelt välja voolama. Kas keegi oskab öelda, mis läks valesti?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kasutasin lahtikäivat vormi. Aga nendega on jah, oht, et võib lekkida. Oht on suurem siis, kui vorm juba omajagu vana ja palju tööd pidanud tegema.
      Samas mäletan, et selle koogi puhul mul väga muret ei olnud- all olev põhi kaitses lekkimise eest.
      Lekkimisohu vähendamiseks võib vormi alt vooderdada nt kahekordse küpsetuspaberiga- siis võiks vormi kenasti tihedalt koos hoida ja tarretis ei voola välja.

      Kustuta
  5. Tere. Aga kui teha tavalise želatiiniga vahele käiv segu, palju siis läheb želatiini vaja ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere!
      Mida tähendab Teie jaoks "tavaline želatiin"? Sest minu jaoks leht ongi tavaline :) Olete mõelnud pulberželatiini? Teisendamise (ja muud tarka juttu :) )leiab siit: http://nami-nami.ee/uudis/2944/kuidas_kasutada_zelatiini

      Kustuta
    2. Mõtlen seda tavalist Santa Maria zelatiini, meie poes kahjuks ei müüda lehtzelatiini, aga palju panen kreemile Santa Maria zelatiini?

      Kustuta
    3. Klassikaliselt vastab 4-5 lehele žealtiinile 1 sl pulberželatiini.

      Kustuta
  6. Kas samat torti sobiks biskviidiga ka teha ?

    VastaKustuta