esmaspäev, 13. veebruar 2012

Ülikiired õunasufleed

Oijah... blogis haigutab juba nii tükk aega tühjus, et enamik blogilugejaid on mu ilmselt maha kandnud ja arvavad, et rohkem siia aadressile uusi jutte oodata ei ole. Mina seevastu tahaksin kinnitada, et paus on ajutine ja ma kokkan ikka edasi. Lihtsalt viimastel kuudel veidi vähem ja rohkem vanu-häid-klassikuid, mis blogis juba olemas.
Nüüd aga midagi uut. :)

Suflee on oma olemuselt õrnas vahulaadses olekus küpsetis, mis sulab suus. :) Olen alati arvanud, et selle valmistamine on keeruline teadus ja ebaõnnestumine on vaat' et garanteeritud. Selgus, et olen olnud väga valel arvamusel ja suflee on iseenesest lihtne küpsetis. Vajab vaid pealehakkamist ja veidi kannatus.
Kõige lihtsam on sufleed valmistada puuviljadest (või marjadest), millest tuleb saada püree, seejärel lisada püreele vahustatud munavalged, segu ahju panna ja imetlema jääda, kuidas küpsetised taevasse kerkivad :) Muidugi, nippe on ka veidi vaja teada. 


Kuna õhtul, kui seda magusrooga proovida otsustasin, laiutas mu puuviljavaagnal tühjus, otsustasin veidi improviseerida ja tegin sufleed kõige klassikalisemast õunamoosist, mille suvel valmis keetnud ja purki pannud olin. 
Kuuele.

4 dl õunamoosi
1 sl sidrunimahla (või veidi rohkem?- maitse segu!)
5 munavalget
näpuotsatäis soola
7 sl peent suhkrut

vormide määrimiseks sulavõid ja tuhksuhkrut

Alustuseks tõstsin õunamoosi purgist kaussi ja lisasin sidrunimahla. Seejärel püreestasin segu saumikseri abil ühtlaseks, et õunapüreesse ei jääks ühtegi tükki. (See on see koht, kus segu maitsta ja hinnata, kas magusa-hapu suhe on sööjale meelepärane. Vajadusel korrigeerida maitset sidrunimahala või suhkru abil. Arvestada, et munavalgetesse läheb ka veel suhkrut!)

Seejärel panin ahju 180*C peale soojenema. Võtsin kuus vormikest, millega plaanisin magustoidu ahju panna ja määrisin pintsli abil põhjad ja küljed sulavõiga kokku. Kusjuures  väidetavalt peavad pintslitõmbed liikuma vormi põhja poolt üles, et soodustada sufleede kerkimist. Vormid määritud, puistasin nad üle tuhksuhkruga ja panin hetkeks külmkappi, et või taheneks. (Mainin siinkohal ära, et väga paljudes kohtades soovitatakse vorme kaks korda võiga määrida. Mina selleks vajadust ei näinud, sufleed kinni ei jäänud ja kerkisid kenasti vormist välja)


Edasi võtsin suure kausi, panin sinna munavalged ja soola ja vahustasin, kuni munavalge moodustas pehmeid tippe. Seejärel vahustasin edasi, pidevalt suhkrut lisades (NB! kui õunapüree on suhteliselt magus, siis ei pruugi 7sl suhkrut vaja minna, võib piisata ka 5-6 lusikatäiest). Lõpetasin vahustamise, kui munavalgevaht oli tugev ja tipud hoidsid end tublisti püsti.

Et õunapüreed ja munavalgevahtu kokku segada, tõstsin esialgu paar lusikatäit munavahtu õunapüree hulka ja segasin läbi. (Selle tegevusega vältisin liigset õhu väljalöömist munavahust.) Seejärel segasin ülejäänud munavahu segu hulka. Segama peaks siis rahulikult ja ettevaatlikult, just nii palju, kui vaja ja nii vähe kui võimalik :).
Jaotasin õunavahu kuue portsjonivormi vahel (minu vormid said täpselt täis), silusin noa abil pealt siledaks ja tõmbasin noaotsa abil vormi serva ja õunavahu vahele triibu, et vältida suflee kinnijäämist serva külge. Seejärel tõstsin vormid eelkuumutatud ahju madalamale restile ja küpsetasin umbes 17 minutit, kuni sufleed olid kerkinud ja pealt helepruunid. NB! küpsemise käigus ahjuust avada ei tohi, et vältida sufleede allavajumist! 
(Tahan veel väga toonitada, et täpne küpsemisaeg sõltub ahjust. Keskmine võiks nii 15 minutit olla, aga kõige täpsem on aega vaadata sufleede pealt- kui nad on ilusti kerkinud ja pealt pruunid (aga küljed veel heledad), siis võib nad ahjust välja võtta)
Serveerida kohe, kuna aja jooksul vajuvad sufleed siiski mingis osas alla. 

1 kommentaar: