neljapäev, 6. september 2012

Küpsistega kooli!

Oh kooliaeg, oh kooliaeg... kahju, et sind enam ei ole...
Ja ongi taas september ja lapsed saavad kooli minna. Kuigi ma usun, et nad selle üle väga ei rõõmustanud. Enamik lastest kindlasti kurtis kodus (või siis vähemalt Facebookis), et vaheaeg ongi otsas ja lõbu läbi. 
Mina aga igatsen kooliaega. Mulle nii meeldis augusti lõpul kooliasju hankida ja neist rõõmu tunda. Isegi saadud õpikuid oli tore sirvida, kuigi õpikuis olev tundus keeruline. Ja tore oli oodata, et saab taas sõpru näha. 
Aga see kõik oli nii ammu, elu oli siis teistsugune. 

Nii. Heietustevallas kööki tagasi. Tegin ükspäev mõnusaid küpsiseid, mis hästi maitsevad ja kõhu kaua täis hoiavad. Ja mulle tundus, et need oleks head küpsised kooli kaasa võtmiseks- et vahetunnil paar head ampsu teha. Mulle küll vanasti meeldis nii. 

Küpsistes olevat kaerahelbe-seemnesegu suhet võib muuta vastavalt maitsele. Ja loomulikult võib valida just endale meeldivad seemned. Ning jahu kogust võib ka muuta- olenevalt, kas soovitakse rohkem küpsisemassi või eelistatakse hamba all tunda pigem ainult kaerahelbesegu. Kogus umbes 25 küpsist.

150g toasooja võid
kuni 1 dl demerara suhkrut (mina panin tsipa vähem kui 1dl)
1 muna
1 - 1,5 dl nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
3 dl täistera kaerahelbeid
2 dl seemnesegu (minul olid kõrvitsaseemned, linaseemned, seesamiseemned ja mooniseemned)


Kõigepealt vispeldasin pehme või suhkruga kohevaks. Seejärel lisasin muna ja kloppisin veidi veel. Seejärel lisasin jahu ning sellega segatud küpsetuspulbri. Vispli vahetasin nüüd lusika vastu välja ja segasin taigna ühtlaseks. Viimaseks lisasin kaerahelbed ja seemned ning segasin taaskord kõik ühtlaseks.

Ahju panin 175*C peale soojenema ja vormisin küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile küpsised. Seda tegin lihtsalt käte vahel- võtsin veidi taigent (selline tihke ja väga kaerahelbene), veeretasin käte vahel pallikeseks ja siis vajutasin pallikese lapikuks. Mida õhem, seda parem, kusjuures :)


Plaat läks ahju, küpsised said kuldpruuniks 12-15 minutiga.  Lasin jahtuda (soojalt tahavad laiali laguneda) ja asusin maiustama. 

1 kommentaar: