kolmapäev, 16. jaanuar 2013

Brita kook

Brita kook on üks neid õhulisi-imelisi klassikuid, mida kõik kiidavad. Mina, tunnistan ausalt, ei arvanud sest koogist kuni viimase ajani eriti midagi- kook nagu kook ikka. Aga kuidagimoodi jõudis mulle hiljaaegu kohale selle kook geniaalsus- õhuline besee koos mahlase keeksiga, vahel hõrk vahukoor ja värsked marjad. Mmm, kui hea. :) Ja boonusena lisaks on seda kooki üpriski lihtne teha, kuigi esialgu arvasin vastupidi. 
Ahjaa...ja mis mulle eriti meeldib- kooki võib serveerida ka kohe pärast valmimist. Või siis ka järgneval päeval. Seega lihtne, paindlik ja maitsev :)

Retsepti, nagu tihti ikka, sain Nami-Namis. Kuigi seal on kook tehtud maasikatega, mina tegin vaarikatega. Koguselt jagub, ma ütleks, nii kaheksale maiasmokale.

Põhi:
150g pehmet võid
125g suhkrut
3 munakollast
110g nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima

Besee:
3 munavalget
150g suhkrut
1 tl vanilliektrakti
25g mandlilaaste

Vahele:
200g vaarikaid
4dl 35%list rõõska koort
2 sl suhkrut

Vahustasin või suhkruga kohevaks, siis lisasin edasi vahustades ükshaaval munakollased. Lõpuks segasin hulka piima ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Määrisin taigna ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Siis valmistasin besee: vahustasin munavalged pehmeks vahuks, siis lisasin kolmes jaos suhkru, ikka pidevalt edasi vahustades, kuni sain tugeva munavahu. Siis segasin lusikaga sisse vanilliekstrakti ja määrisin munavalgevahu ahjuplaadil oleva taigna peale. 
Mandlilaastud raputasin ühtlaselt üle munavalgevahu. Ja siis küpsetasin seda kõike 175*C ahjus ligikaudu 30 minutit, kuni besee oli helepruun ja põhi all küps.


Lasin koogipõhjal jahtuda ning lõikasin siis risti pooleks, saades kaks ühesuurust koogipõhja. 
Vahustasin rõõsa koore suhkruga kohevaks ning asusin kooki kokku panema:
Asetasin ühe koogipõhja alusele ja määrisin selle pool vahukoorest. Siis jaotasin ühtlaselt peale vaarikad ning tõstsin ettevaatlikult peale ka ülejäänud vahukoore (mulle meeldib, kui marjad jäävad vahukoore keskele :). Viimaseks tõstsin peale teise koogipõhja- ja valmis ta saigi. :)

24 kommentaari:

  1. Nii ilus, Aniitram! Ma teen Britat miskipärast enamasti suvel, maasikahooajal. Talvel kasutaks isegi ehk vaarikaid, sest külmutatud vaarikad on oluliselt asjalikumad külmutatud maasikatest.

    VastaKustuta
  2. Kas põhjasid võib ka ette küpsetada,et järgmine päev kokku panna või see besee osa läheb käest ära ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Liilia, võid küll päev varem valmis teha. Ei juhtu midagi paha :)

      Kustuta
  3. Minu seda beseed tuli üli palju, aga põhja osa nii vähe, et pealmine koht ongi paks besee ja alumine siis õhkõrn põhi, kuigi kogused samad, ei tea mis valesti tegin :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii on raske midagi arvata.. aga äkki oli ahju kuumus ebaühtlane? Pealt küpsetas korralikult, aga alt mitte ja alumine põhi vajus kokku? See võib üks põhjustest olla. Minul on alumine põhi alati korralik tulnud, pigem on juhtunud seda, et besee vajub liialt kokku, kui natuke liiga vähe küpsetanud olen.

      Kustuta
  4. Olen seda kooki varem korra teinud, aga ei avaldanud eriti muljet. Ei mulle, mehele ega külalistele. Nüüd aga sai tütar Brita ühekuuseks ja ei jäänud muud üle kui uuesti proovida. Seekord proovisime siinset retsepti ja tulemus viis keele alla. Nüüd nõutakse nii koduste kui sõprade poolt, et iga järgmine Brita sünnipäev saaks seda sama kooki. Ei teagi nüüd, kas asi on nimes või retseptis... Igal juhul - supersuur aitäh retsepti jagamast!

    VastaKustuta
  5. Kui koogipõhjad päev varem valmis teha, kas need peab külmkappi panema või kuidas saaks neid pehmena säilitada ilma külmkappi panekuta?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks ma neid vast jahedas hoiaks jah- iseasi, kas päris külmkapis, mõni jahedam ruum sobiks ka. Ning paneksin nad kuidagi õhukindlalt kinni (kas suurde karpi või kataks kuidagi toidukilega), siis jäävad kindlasti pehmed ning ei võta ühtegi teist lõhna juurde (kui nt ligidal on mõni muu tugeva lõhnaga toiduaine).

      Kustuta
  6. Aitäh! Üks küsimus veel.
    Kui tahan teha kaks kooki korraga, kas võin mõlemad plaadid ahju panna või segavad nad kuidagi üksteise küpsemist? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See oleneb ahjust. Hea ahju korral ja pöördõhurežiimil võivad nad väga kenasti koos ära küpseda. Aga kui nii hea ahi pole, võib juhtuda, et pealmisel plaadil olev kook jääb alt nätske ja allpool olev ei lähe pealt nii krõbedaks. Seega, kui oma ahjus väga kindel ei ole, teeksin ma pigem kaks plaaditäit eraldi.

      Kustuta
  7. Kuidas Sul õnnestus nii õhukeselt põhi pooleks lõigata?
    Mul tuli see kaa umbes sama paks, kuid ma ei suutnud seda nii lõigata, et poleks katki läinud nii et tegin teise põhja veel lisaks ja panin üksteise peale.
    Muide, kui suure plaadi peale Sa enda põhja tegid?

    Muidu on kõik imeline! Retsept töötab hästi!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No põhi tuleb ju risti pooleks lõigata (saades kaks poole plaadi suurust põhja, millel keeksipõhi all ja besee peal ), seega paksus ei loe midagi. Kasutasin kõige suuremat plaati, mis ahju mahub, kahjuks ei saa seda hetkel mõõtma minna.

      Kustuta
  8. Kui on suurema seltskonna jaoks vaja, siis olen küpsetanud lihtsalt kaks põhja. Üks tavaline ja teine beseega. Täidise koostisosad korruta ka kahega ja saabki ilusa suure koogi :) Pole ju vaja poolitada

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Miks üks tavaline ja teine beseega? Besee kiht peab olema nii keskel (kreemi all), kui ka peal

      Kustuta
  9. Minul jääb besee liiga pruun.Kas temperatuur vale.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere. Mul on selle temperatuuriga korduvalt kook ilusti õnnestunud. Kas olete kindel, et Teie ahi näitab temperatuuri õigesti? Ahjudel on komme veidi luisata, kontrollida saab eraldiseisva ahjutermomeetriga.

      Kustuta
  10. Mitmendal ahju tasemelTeie kooki küpsetasite, et nii kaunis beseekiht tuli?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lille, usun, et umbes ahju keskosas. Ei mäleta küll, et ekstra alla või üles peaks sättima.

      Kustuta
  11. Meie peres on saanud sellest koogist täielik hitt! Olen seda retsepti kasutanud juba mitmeid kümneid kordi. Aitäh! :)

    VastaKustuta
  12. Kui suurele ahjuplaadile retsept mõeldud on?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma usun, et nö tavalisele ahjuplaadile, mul vist umbes 30x40 cm.

      Kustuta
  13. Tere! Kas teil on kogemus, kuidas see kook külmutatud marjadega õnnestub?Paluks nippe :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma vaatan, et olen selle koogi retsepti postitanud jaanuarikuus - seega olen suhteliselt kindel, et sügavkülmast võetud vaarikatega seda tegingi :) Vaarikad ja kultuurmustikad säilitavad oma kuju sulades kenasti, seega ma laseks neil peaaegu pehmeks sulada ja siis paneks koogi vahele. Maasikad külmutatuna just väga head ei ole, seega ma pole proovinud...

      Ehk oskab keegi teine ka nippe soovitada. Mina soovitan mitte väga stressata, küll õnnestub :):)

      Kustuta
  14. Aitäh, Martiina, imelise retsept eest! Mul ei tahtnud munavalge vahtu minna, kuid leidsin netiavarustest nipi, et terake sidrunhapet aitab selle häda vastu. Aitaski. Ja kook tuli fantastiline! Tänud veel kord! =)

    VastaKustuta