teisipäev, 2. jaanuar 2018

Creme brulee ehk brüleekreem

Head uut aastat!

Minul ja blogimisel on veider suhe. Ei taha ma kunagi blogida selle pärast, et "peaks", vaid ikka ja ainult siis, kui tuju/õige meeleolu/vaim peale tuleb. No ja siis juhtubki nii, et vahepeal on piiiiiiiiiiiiikk paus.
Aga mis sellest ikka. Täna creme brulee, nii nagu mina seda teen.
Viiele.

4 suurt muna
4 dl rõõska koort (10-35% , olenevalt kuidagi kellelegi meeldib)
5 tl suhkrut
üks kena ja niiske vanillikaun

karamelli tegemiseks veel suhkrut
vormide määrmiseks võid



Eraldasin munakollased ja - valged. Munavalged tõstsin kõrvale (neid selle roa juures vaja ei lähe), kollased vispeldasin kausis suhkruga lahti. Valasin koore potikesse. Määrisin vormid seest võiga.
Lõikasin vanillikauna pikuti pooleks, kraapisin noaga seemned välja ja panin koore hulka.
Kuumutasin koort keemiseni, siis valasin peene joana muna hulka, ise samal ajal muna vispeldades.
Tõstsin muna-kooresegule tekkinud vahu ettevaatlikult lusikaga pealt ära (kui vaht ahju läheb, ei jää magustoidu pealispind ühtlane) ning valasin siis kooresegu vormidesse.
Edasi tõstsin vormid sügavasse ahjuvormi, valasin ahjuvormi keeva vee (nii, et vormid u 2/3 vee sees oleks), katsin vormid pealt küpsetuspaberiga (et liialt pealt ei pruunistuks) ning asetasin vormid eelkuumutatud 160*C ahju küpsema. Küpsetamisaeg on umbes 35-45 minutit, olenevalt vormist . Aeg-ajalt tasub vaatamas käia - valmis magustoit peab keskelt veel veidi "võdisema".

Edasi tõstsin vormid ahjust ja veevannist välja, lasin magustoitudel jahtuda. Tõstsin nad seejärel jahedasse (talvel sahvrisse, suvel külmkappi) puhkama. Lasin olla minimaalselt 4 tundi.

Vahetult enne serveerimist puistasin iga magustoidu peale suhkrukihi ning kõrvetasin selle leeklambi abil karamelliks.

1 kommentaar: