pühapäev, 5. mai 2013

Mandlipiim

Mandlipiim on maheda mandlimaitsega jook, mis asendab roogades kenasti lehmapiima. Hea neile, kes tavalist piima juua ei saa. Nagu mina. Seega proovisin ka mandlipiima kodustegemise ära :) 


Kogus: tsipa üle poole liitri

200g kooritud mandleid
leotamiseks 500 ml vett
piima tegemiseks 500ml vett
maitseks tsipa vanillisuhkrut

Et mandleid koorida, valasin neile peale keedetud kuuma vee, lasin mõned minutid seista, kurnasin ja näpistasin mandlitelt koore pealt ära. Aga poes on kooritud mandleid ka saada, seega retsept algab pärast koorimist :)

Panin mandlid külma vette ja lasin 24 tundi liguneda.
Ligunenud mandlid kurnasin, loputasin korraks vee alt läbi ja panin köögikombaini (blenderkann sobib ideaalselt). Lisasin pool liitrit vett ja purustasin, kuni mandlid olid peened. Seejärel kurnasin segu läbi kahekordse marli (pigistasin nii kuivaks, kui sain)
Maitseks lisasin lusikatäie vanillisuhkrut, aga see on vabatahtlik. Säilitasin külmkapis.

2 kommentaari:

  1. Tere! Meie peres on ka mitu laktoositalumatut ja mul tekkis küsimus, et kas ise tehes on mandlipiim soodsam või maitsvam kui poest ostetu? Tundub palju vaeva ja määritud anumaid 0,5l piima saamiseks, kui poes on mandlipiim müügil ca 2,5eur/l. Seepärast küsin :).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pean tõdema, et ei teagi, kuidas vatasta :D Iseenesest ega ta väga osavam pole ju...mandlid maksavad omajagu. Samas, mandlid jäävad jahuna alles (kui piim välja kurnatud, saab mandlipuru ahjus ära kuivatada ja siis saab mandlijahu hiljem küpsetistes kasutada), seega mandlijahu poest ostma ei pea.
      Ja maitselt... no isetehes saad maitset vastavalt soovile "putitada"- veidi kangemaks või lahjemaks...
      Seega konkreetset vastust on raske anda :D

      Kustuta