neljapäev, 27. märts 2014

Ahjus küpsetatud sõõrikud / pontšikud

Kokanduskiiksuga inimestel tekib aeg-ajalt ideid, mida kohe peab järgi proovima. No minul kummitasid tükk aega ahjus küpsetatud pontšikud (õigem oleks vist öelda sõõrikud, aga no mis teha, pontšik on nii armas sõna). Olles lõpuks endale vastava ahjuvormi saanud, oli vaja ka mingi retsept tekitada. No ja siin ta nüüd on. 
Keefiri kasutamine teeb sõõrikud seest mõnusalt niiskeks, pehmeks ja maitsvaks, ümber tekib tsipake krõbedam kiht. Loomulikult pole nad sellised, kui rasvas küpsetatud pontšikud, aga nad ei saagi ju olla- küpsetamistehnika hoopis teine. Väga maitsvad on nad siiski ning lisaks väga kiirelt valmivad.


Kuus sõõrikut

2,5 dl nisujahu
1 dl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
0,25 tl soola
1 keskmine muna
0,5 dl sulavõid või õli
1,25 dl keefiri

Kaunistamiseks
tumedat šokolaadi ja hakitud mandleid


Segasin kuivained omavahel, lisasin muna, õli ja keefiri ning segasin taigna ühtlaseks. Sealjuures üle segada pole vaja, aitab sellest, kui komponendid on segunenud ja jahu enam näha pole.
Tõstsin taigna õliga määritud sõõrikupanni avadesse ning asetasin vormi eelkuumutatud ahju 200*C  juurde küpsema. Küpsetasin 10-12 minutit, kuniks sõõrikud olid pealt helepruunid. Tõstsin vormi ahjust, lasin sõõrikutel vormis mõned minutid jahtuda, seejärel kummutasin nad pesadest välja ja lasin lõplikult jahtuda.

Kaunistasin jahtunud sõõrikud vastavalt tujule :)


4 kommentaari:

  1. Väga isuäratav postitus! Aga kust sellist panni hankida vôiks? Pole senini kusagil silma hakanud..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Paar aastat tagasi oli pea igas kodupoes (Novaluxid jms) sellist panni saada, aga viimasel ajal enam miskipärast pole. Otsisin ise ka kaua taga, lõpuks leidsin täiesti juhuslikult Maxima poest.

      Kustuta
    2. Neid panne müüakse ka Ülemistes poes nimega Apelsin

      Kustuta
  2. Väga hea sõõriku vorm on tupperwarel,mitte kunagi ei lähe untsu
    ja määrida pole vaja ja ära ka ei kõrbe....soovitan soojalt

    VastaKustuta