Lehttainas, prantsuse keeles feuilletée
– ’leheline’, on imeõhukeste taignakihtidega ning mõnusa võise maitsega. Samal
ajal rammus ja õrn, sobib see hästi nii magusate koogikestega kui soolase
pirukaga.
Lehttaina valmistamine vajab küll veidi harjutamist, et küpsetised
korralikult õnnestuma hakkaks, aga kui õiged oskused on saavutatud, tasub tainas
oma õhulisuse ja krõbedusega küpsetajale. Soovitan leida selle aja, et kodus
ise lehttainast valmistada- jääte kindlasti rahule!
Kasutatud taignaretsepti autor on Richard Bertinet (vaata http://www.thebertinetkitchen.com/)
, aga artiklis toodud voltimis-rullimistehnika sobib ka iga teise lehttainaretsepti
puhul.
Väljatulek: 500g lehttainast
250 g nisujahu
1 tl soola
1 dl külma vett
veerandi sidruni mahl
200 g ilma soolata võid, külmkapikülmalt
Taina valmistamiseks sega suures kausis jahu ja sool. Lisa vesi ja
sidrunimahl ning sega-sõtku tainas kokku. Tulemus jääb üpriski kuiv, aga siiski
ühtlane- seega kui tainas ei taha koos püsida ja tundub liialt „helbeline“,
tuleks lisada veel veidi vett.
Kui kausis on moodustunud tainapall, tõsta see lauale ja sõtku paar
minutit, kuniks tainas tundub struktuurilt ühtlane, tükivaba ja kergelt vetruv.
Võta terav nuga, lõika tainale umbes 2/3 sügavuselt peale rist ja tõsta tainas
kaussi tagasi. Kata kauss toidukilega ning pane külmkappi kaheks tunniks
puhkama.
Kui tainas on puhanud, tõsta see hästi kergelt jahuga üle puistatud
lauale ning venita neli nurka (lõike teel saadud „tipukest“) laiali. Rulli
tainas umbes 25 cm küljepikkusega ruuduks (õigemini jääb tainas pigem risti
moodi), rullides neljas suunas keskkohast eemale. Iga rullimise järgselt
liiguta tainast laual, et see laua külge kinni ei jääks. Sellise rullimise
tagajärjel jääb taina keskpunkti väike muhuke- see tasakaalustab hiljem
voltimise käigus pealisküljele tekkivat paksemat tainakohta.
Kui tainas on rullitud, võta külmikust või ning aseta kahe
küpsetuspaberilehe vahele. Või peab olema külmkapikülm, aga struktuurilt sama
pehme kui tainas- selle saavutamiseks tambi küpsetuspaberite vahele pandud võid
taignarulliga veidi aega, et saada elastne või, mis oleks ruudukujulise tükina.
Võiruut peab olema täpselt nii suur, et ei ulataks lehttaina peale pannes taignast
üle (vaata fotosid!).
Edasi võta rullitud tainas, aseta võiruut selle peale ja voldi
ükshaaval taina nurgad või peale, nö ümbrikuna. Tõsta esimene tainanurk võile,
suru käega tugevalt peale. Siis tõsta peale teine, esimese vastas olev tainanurk
ning suru peopesaga taas tugevalt kinni. Korda sama kolmanda ja neljanda tainanurgaga.
Järgmiseks tuleb tainast rullima hakata. Kontrolli, et laud ning
taignarull oleks õrnalt jahused (aga minimaalselt- liiga palju jahu rikub
taina!). Aseta tainaruut enda ette nii, et esimesena volditud küljed oleks
suunaga endast eemale ja enda poole. Nii väldid taigna lahtirullumist ning või
väljavalgumist esimese rullimise käigus.
Rulli rahulike aga kindlate liigutustega tainas umbes 50x25cm suuruseks
nelinurgaks. Püüa vältida tainaäärtest üle rullimist- äärte liigne surumine
võib kihid katki teha ning või võib välja voolata. Rullimise käigus liiguta
tainast laual ringi, et vältida selle kinnijäämist laua külge.
Kui tainaplaat on valmis rullitud, tuleb see kokku voltida ja
külmkappi puhkama panna. Voltida saab kahte moodi- kas kolmeks kokku või
neljaks kokku. Iga voltimis-puhkamisprotsess võtab pool tundi aega, seega tuleb
kannatust varuda! Voltimise käigus tuleb kasutada minimaalselt jahu, tainas peab
olema alati otse külmast võetud ning tegutseda tuleb rahulikult aga
kindlakäeliselt.
Kolmeks voltimine:
Võta rullitud tainaplaat, jaga mõtteliselt kolmeks. Tõsta üks äärmine
kolmandik keskmise osa peale ning teine äärmine kolmandik veel omakorda kõige peale
(vaata pilte).
Neljaks voltimine:
Võta rullitud tainaplaat, jaga mõttes neljaks. Voldi kaks äärmist tainaosa
keskele kokku, aga jäta nende vahele kuni 2 cm ruumi. Seejärel tõsta üks tainapool
teise peale (vaata pilte).
Kui voltimine on tehtud, kata tainas toidukilega ning aseta minimaalselt
pooleks tunniks külmkappi puhkama. Aja möödudes võta tainas külmast, rulli taas
umbes 50x 25 cm tainaplaadiks ning tee uus voltimine. Aseta tainas taas külma.
Korda protsessi, kuniks oled teinud viis kolmeks voltimist või neli neljaks
voltimist. Lõppkokkuvõttes peaks tainal
olema üle 200 kihi, et ta kerkiks küpsemisel õhuliseks ja jääks krõbe.
Pärast viimast voltimiskorda lase tainal veel tunnike jahedas puhata ja siis ongi tainas küpsetamiseks valmis. Soovi korral võib seda ka sügavkülmutada.
Fotod: Kaare Sova (Virk Vispel). Aitäh!
Fotod: Kaare Sova (Virk Vispel). Aitäh!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar