neljapäev, 29. aprill 2010

Isetehtud vanilliekstrakt

Selle hõrgu kookide ja magustoitude komponendi tegemine hakkas mul juba jõulude ajal, aga alles nüüd mõtlesin, et võiks sellest kirjutada ka :)
Vanilliekstrakti tegemine on iseenesest lihtne ja tulemuseks on suur kogus vanilliekstrakti, vastupidi poes kalli raha eest saadavatele pisikestele pudelikestele. Ekstrakti valmimine võtab küll veidi aega, samas, kui protsess käima panna, saab seda lõputult jätkata.

pool liitrit viina
4 kvaliteetset vanillikauna


Vanillikaunad tuleb pikuti pooleks lõigata ja pista viinapudelisse ujuma. Seejärel pudel umbkaudu kaheks kuuks (pigem jahedamasse) kohta seisma panna. Nii et otsese päikese käes ei oleks. Aeg-ajalt võiks pudelit ka raputada.
Ja kui ekstrakt piisavalt kaua seisnud on (ilusa tumepruunika tooni saavutanud), siis võib ekstrakti väiksematesse pudelikestesse ümber kallata. (mina kasutasin näiteks väikesed Jägermeistri pudelikesi, mida mul oli. Ja seda ühte pildil olevat mahlapudelikest. Loomulikult võib poodidest otsida igasuguseid kauneid pudelikesi. Eriti kui ekstrakt kellelegi kinkimiseks läheb).
Nendesse väikestesse  pudelikestesse võib siis kasutuses olnud kaunad ka sisse pista- või hoopiski kaunadele uue viina peale valada. Ja uue ekstrakti valmimist oodata (aeg-ajalt sinna näiteks kokkamisprotsessis ülejäävaid kaunu juurde lisades).
Põhimõtteliselt- mida rohkem vanillikaunu pudelis on, seda kiiremini (ja ka kangem) ekstrakt valmib. Aga kui protsess on juba käigus ja esimene kogus ekstrakti käes, siis võib ju kauem ka aega minna- sest poole liitri ekstrakti ära kasutamine võtab omajagu aega :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar