pühapäev, 13. juuni 2010

Kaks rabarberikook veel :)

Rabarber on hea! Vahepeal olen teinud veel kaks kooki, nagu altpoolt lugeda võib. Pisarakoogi retsept on nami-namist, martsipaniga piruka panin oma käe järgi kokku, kuigi analoogseid retsepte on palju ja igal pool.

Rabarberikook beseekattega


100g võid
2 muna
1 dl suhkrut
1,5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl kardemoni
------
600g rabarbrit
1-1,5 dl suhkrut
------
3 munavalget
1,5 dl suhrut


Vahustasin munad suhkruga kohevaks vahuks, lisasin juurde sulatatud (ja veidi jahutatud) või. Kuivained segasin kõigepealt omavahel ning siis munavahu juurde. Küpsetasin 26cm läbimõõduga pirukavormis 200*C juures 15 minutit.
Rabarbritäidise jaoks hakkisin rabarberivarred peenelt (jättes koorimata, kuna varred olid ilusad, noored), panin koos suhkruga potti ja hautasin mõõdukal tulel, kuni rabarber oli pehme(see oli parajalt sama aeg, mil koogipõhi ahjus küpses).
Viimaseks vahustasin munavalged kõvaks vahuks, lisasin kolmes jaos suhkru pidevalt edasi vahustades, kuni sain kena läikiva besee. Seejärel jaotasin rabarbrimassi koogipõhjale ning määrisin besee peale(läbi tordipritsi ilusaid tupsukesi peale pritsida on ka hea mõte). Küpsetasin 150*C  juures umbes 15 minutit, kuni besee oli pealt pruunikas.
Jahtudes ilmusid koogi peale pisarakesed, mis kooki väga kenasti kaunistasid :)
Ja see on just selline kook, mida vanaemale külla minnes kaasa võtta- minu vanaemale maitses see igaljuhul väga!


Rabarbri-martsipanipirukas


750g lehttaigent
400g rabarberit
200g martsipani
2 tl kaneeli
1 sl suhkrut
määrimiseks muna või sulavõid


Hakkisin rabarbrivarred peenelt ning segasin suhkru ja kaneeliga. Martsipani riivisin jämeda riiviga (kui martsipani riivida ei viitsi, siis peenelt hakkimine sobib ka. Ja et riivimine lihtsamalt läheks, siis tasub martsipani enne külmkapis hoida). Laotasin lehttaigna lauale, arvestasin umbes 2/3 põhjade jaoks ja 1/3 katmiseks. Plaanis oli teha parajalt väikeseid pirukakesi, aga olenevalt kõikidest asjades, mis tol hetkel köögis valesti läks, said pirukad sellised 20x15cm suured. Aga kõigil, kes proovivad, soovitan teha nii 10x7cm koogikesed.
Selleks lõikasin taigna põhjaosad parajateks tükkidest, jaotasin peale rabarberi ja puistasin peale ka martsipani. Katete jaoks mõeldud taignaosa augustasin spetsiaalse rullikuga (tänapäeval teevad need rullikud veidi ilusamat mustrit, minul on veneaegne tööriist, mis teeb selliseid tagasihoidlikumaid augukesi). Kellel rullikut ei ole, võib pirukad pealt katta risti-rästi taignaribadega või siis terve taignaplaadiga. Lõpptulemust see maitse osas ei muuda :)
Kui taignakatted rullitud-augustatud, tõmbasin neid käte vahel veidi laiali ja laotasin rabarberiseguga pirukapõhjadele ning surusin servad kinni. Tõstsin pirukakesed ahjuplaadile ja määrisin pealt munaga. Küpsetasin 200*C juures umbkaudu 20 minutit, kuni pirukad olid pealt kuldpruunid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar