kolmapäev, 2. juuni 2010

Rosinakommid kahte moodi.

Täna sööme komme, homme sööme komme...no tõenäoliselt nüüd paar päeva jah :D
Eksamiks õppides on hea plaan aeg-ajalt paus teha ja millegi muuga tegeleda. Saab mõtte veidi ägedatest alakõhuvaludest ja kopsuturse põhjustest eemale ning tõenäoliselt saab midagi asjalikku tehtud ka.
Samas on hea plaan veel see, et õppides aeg-ajalt mõni komm põske pista. Saab suu magusaks, tuju paremaks ja ehk isegi ajule toitu juurde. Eelneva kokkuvõtteks, nagu juba ka eeldada võis, tegin täna lastekirurgia ja torakaalkirurgia õppimise vahele pausikese, vaaritasin köögis veidi komme teha, mida siis järgnevatel päevadel nautida saaks, juba uued konspektid nina ees. Ja tulemus on alljärgnev:

Koorekommid rosinatega (40tk) (retsept nami-namis)


2 dl 35% rõõska koort
2 dl suhkrut
50g võid
1 dl rosinaid
1 tl vanillisuhkrut või sortsukene vanilliekstrakti


Loputasin rosinad jooksva vee all, nõrutasin kuivaks. Panin rosinad koos koore ja suhkruga paksupõhjalisse potti ja lasin mõõdukal kuumusel keema (kui kasutad vanillisuhkrut, siis lisa see ka potti, vanilliekstraktiga on veel aega). Keetsin massi aeg-ajalt segades umbes 20 minutit (sain selle tulemusena pehmed iirisekommid, nagu mulle meeldivad), siis lisasin tükkidena või ja vanilliekstrakti. Sulatasin või segades iirisemassi hulka, lasin veel nii minutikese podiseda ja siis kallasin leivavormi, mis oli küpsetuspaberiga vooderdatud (tänu nii suurele vormile, nagu üks leivavorm on, sain u 1 cm paksused kommid).
Lasin kommidel jahtuda, lõikasin terava noaga tükkideks. Soovitan lõigata suhteliselt väikesed tükid, kuna kommid saavad väga magusad. Osadele kommidele niristasin veidi tumedat šokolaadi ka peale, sai suhteliselt kena :)

Rummi-rosinakommid (40tk) (retsept nami-namis)


300g rosinaid
1sl rummi
150g tumedat šokolaadi


Loputasin rosinad jooksva vee all ja nõrutasin kuivemaks. Seejärel hakkisin rosinad terava noaga peenikeseks. Sealjuures, mida peenem, seda parem. Segasin hakkmassile juurde rummi, lasin viis minutit imenduda. Seejärel sõtkusin massi kätega ja vormisin pisikesed pallikesed (sõtkusin ikka üpris hoolega ja ega see pallikeste tegemine ka niisama veeretamine ei olnud, pigem käte vahel surumine ja siis selle surutud klombi mudimine pallikeseks). Siis sulatasin vesivannil šokolaadi, millesse pallikesed kastsin. (mina teen seda kahe kahvli abiga-kahvlite peale võtan pallikese, veeretan šokolaadis, sisi tõstan uuesti kahvli peale ja lasen üleliigsel šokolaadil ära nõrguda. Seejärel tõstan küpsetuspaberile hangumiseks ja kordan tegevust uue palliga). Kui kõik pallikesed said šokolaadikatte alla, panin nad külmkappi, et kate kiiremini hanguks. Ja pärast seda tõstsin paberkommivormidesse.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar