esmaspäev, 23. august 2010

Kuidas me kala suitsutasime :)

Kala suitsutamise õhtu on üks nendest helgetest mälestustest, mis mulle sellest suvest pikaks hinge jäävad :) Minu jaoks (ja nii mõnegi jaoks veel meie seltskonnas) oli see esimene kala suitsutamise katse, seega liiga karmid ärge hindamisel olge- eks me järgmine kord oleme targemad. Ja noh, õnneks meid juhendati ka enne veidi ja ma olin interneti avarustest palju uurinud-lugenud ka, niiet me olime suured teoreetikud :D
Suitsutamise tarvis tõime turult kolm latikat, küsides kõige suuremad, mis neil anda oli. Seega saime umbes pooleteisekilosed kalad. Suitsuahi, mis sõbra tagaaias meid ootas, oli meie hinnangul päris ontlik, sest eks kui seal kunagi head liha suitsutatud on, siis peab ju korralik ahi olema :D

Kala puhastamise protsess oli minu jaoks uus. Aga õnneks oli kohal üks targem inimene, kes õpetusi jagas.
Kala tuleb lahti lõigata seljast, siis ühelt poolt selgroo kõrvalt suured luud läbi lõigata, nii et pääseb kõhtu. Pea kõrvalt võib kas lõpuste piirist kala kere lahti lõigata, nii et kala ilusti laiali laotada saaks või siis teha nii, nagu meie tegime ja kala pea pikuti pooleks raiuda. Siis sai kala ilusti laiali sirutatud ja sisikond välja võetud. Õpetati ka, et lõpused peab välja võtma, muidu jätavad mõrkja maitse kalale juurde. Seejärel pesime kala külma veega puhtaks, raputasime jämedat soola mõlemale poole peale ja lasime nii pool tunnikest seista.

Suitsuahju lasime kõigepealt kuumaks minna, temperatuuri öelda ei oska, tuli katsuda suitskasti ust-kui see juba kuum oli, võis kalad sisse panna. Tuld hoidsime ahjus koguaeg all, kütteks olid lepapuud. Püüdsime mitte liiga ägedat tuld tekitada, pigem sellist mõõdukat. Kuna meie hea plaan üks värske lepp sõbra metsast maha võtta teatud põhjustel luhtus, lahendasime asja juba kuivanud lepahalgude likku panemisega eelmisel päeval. Pole just ideaalne, aga ajas asja ära-suitsu tuli ja kala valmis sai.

Kala läks ahju restide peale ja oli ahjus kokku poolteist tundi, mis oli veidi liiast, nagu piltidelt näha :D No juhtub, kui kella koguaeg hoolega ei vaata ja palju muid toimetusi on :D Aga hoolimata veidi ära kuivanud õhematest kohtadest maitses kala ikka väga hea ning oli ilus ja jumekas. Ja nagu juba eespool öeldud- eks me oleme järgmine kord juba targemad. :)

Õhtu ise oli väga mõnus, kala kõrvale tegime kauboikartuleid ja värsket salatit, magusaks sõime teekooki. Lauamängudest läks käiku "Alias", seltskonnal oli tore ja kuna varjualune, kus istusime, oli suure ja korraliku katusega, siis taevast alla sadav vihm oli pigem kenaks muusikaks kui häirivaks teguriks :)

3 kommentaari:

  1. meil ja suitsuahi valmimas ja kindlasti ka kasutust leiab.

    VastaKustuta
  2. TÄpselt see mis mul vaja,juba homme hakkan katset tegema,õnneks leppa ei pea naabi metsast sebima.tundub põnev üritus tulema.

    VastaKustuta