kolmapäev, 29. juuni 2011

Aleksandrikook

Seda maitsvat kooki tegin viimati isa soovil jaanipäevaks. Tegemist on suurepärase ja ajatu klassikaga, mis maitseb  kõigile :)
Retsept on nami-namist.


1,5 dl suhkrut
5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
200 g toasooja võid
1 muna


Täidiseks:
3 dl vaarikamoosi (eks mõni muu sobib ka)


Peale:
4 dl tuhksuhkrut
1 sl kakaod
tsipa vett



Põhja tegemiseks tuleb kuivained omavahel segada, lisada juurde või ja segu puruseks näppida. Seejärel lisada muna ja segada taigen kiirelt ühtlaseks.
Tainas asetada küpsetuspaberile, rullida ahjuplaadi suurudeks. Küpsetada 175*C ahjus umbes 15 minutit, kuni põhi on kuiv ja kergelt helepruun.


Lasta põhjal jahtuda, lõigata ristipidi pooleks. Määrida ühele poolele moos, tõsta teine pool peale.
Glasuuri tegemiseks segada tuhksuhkur veidikese veega (väga vähe vett on vaja!), teises kausis segada mõned lusikatäied tuhksuhkrut, lusikatäis kakaod ja tsipa vett. Määrida saadud valge glasuur ühtlase kihina koogile, pruun glasuur panna kilekotti, lõigata viimasel nurk ära ja niristada tordile pruunid triibud.

Viimaseks läheb tarvis ühte tikku, mida läbi glasuuri pruunide triipudega risti tõmmates tekibki laineline muster. Tikuga tõmmata vaheldumisi ülevalt alla ja alt üles, ikka pruuni triibuga risti. Kui see tehtud, lasta koogil taheneda.

5 kommentaari:

  1. Nagu tellimise peale! Täna ostsin just kodu lähedalt väiksest poest tüki Aleksandri kooki ja mõtlesin, et peaks vanad raamatud läbi otsima, et retsepti leida. Siin ta nüüd on ja sinu oma näeb kohutavalt isuäratav välja. Tänud :)!

    VastaKustuta
  2. Lapsepõlv :) Kusjuures lapsena see kook mulle ei meeldinud, tundus selline... mittemidagiütlev. Aga praegu miskipärast maitseb.

    VastaKustuta
  3. Lapsepõlv jah :) Meil koolikohvikus müüdi ka Aleksandri kooki, kuid see oli kodukoogi nime all ja pealt pruuni kakaoglasuuriga. Mõnus ;)

    VastaKustuta
  4. Minu vaieldamatu lapsepõlve lemmik :)

    Kusjuures seda kooki peetakse kondiitrite professionaalsuse näitajaks ja segaeli on Aleksandrikook kondiitri praktilise eksami teemaks. Esiteks pead sa suutma teha õige konsistentsiga taigna (ei tohi üle segada), siis pead suutma selle ühtlaselt suurele plaadile rullida (plaadid on tavaliselt kaks korda suuremad nendest, mis me kodus kasutame), õigel ajal ahjust välja võtma (et põhi ei küpseks liiga küpsiseks), pealmise kihi alumise peale saama nii, et see katki ei läheks, pumati õige temperatuurini kuumutama (vastasel juhul läheb vedelaks ja sellest ei saa enam asja), pumati ühtlaselt koogile määrima, mustri õigel ajal peale tegema ja mis kõige raskem - koogi ühesuurusteks tükkideks lõikama, grammi täpsusega.

    Õnneks ei pea kodused koogid mitte mingitele tingimustele vastama :D Aga pildi järgi otsustades saaksid viie küll :D

    VastaKustuta