teisipäev, 11. juuni 2013

Rabarber pannile, pokaali ja pudelisse!

Rabarber on tore varakevadine vili, millest tehtud kooki on nüüdseks söönud vist küll juba iga eestlane. Minul sel aastal rabarberikoogi isu ei ole... Küll aga on tahtmine teda kõiksugu teiste roogade sisse panna. Ja hiljaaegu panin rabarberi esialgu ahju ning hiljem limonaadi, kamavahu ja jäätise sisse.


Röstitud rabarber 

500g rabarberivarsi
umbes 100g suhkrut (1-1,5 dl, olenevalt rabarberi hapususest ja maitse-eelistustest)

Loputasin rabarberi vees, lõikasin ära alumised ja ülemised osad. Tükeldasin rabarberi umbkaudu 5cm pikkusteks juppideks ja asetasin ahjuplaadile. Puistasin üle suhkruga ja röstsin 200*C ahjus kuniks rabarber oli pehme. Lasin jahtuda.


Selliselt valmistatud rabarber on ideaalne magustoitude lisand. Sobib serveerimiseks vanillijäätise kõrvale (või ka jäätise sisse ;) ), panna cotta lisandiks, serveerimiseks vahukoorega, juustukoogi kõrvale jne. Ahjus röstimise käigus saab rabarber küll pehmeks, aga hoiab suhteliselt ilusti oma kuju- pannil hautades on kuju keerulisem säilitada.


Kui sedamoodi valmistatud rabarber külmikus oli, mõtlesin, et teeks tast veel midagi. Seega surusin osa rabarberit ühtlaseks massiks ja kasutasin kamamagustoidu tegemisel.

Rabarberi-kamavaht

2 dl 35%list rõõska koort
maitse järgi suhkrut
2 sl kamajahu
u 200g rabarberist valmistatud röstituid rabarber

Vahustasin koore suhkruga pehmeks vahuks, segasin hulka kamajahu ja pehmeks massiks surutud röstitud rabarberi. Serveerisin kohe.

Magustoit jäi väga mõnus, piisavalt kamane, piisavalt magus ja piisavalt rabarberihapu :)


Veel otsustasin proovida lihtsat rabarberilimonaadi. Ikka sellestsamast röstitud rabarberimassist tehtuna (kuigi sobib ka ju pannil pehmeks hautatud rabarber).

Lihtne rabarbrilimonaad

röstitud rabarberit
külma vett
Kellukese limonaadi või mineraalvett

Panin röstitud rabarbri kahekordsele marlile ja surusin võimalikult palju rabarbrimahla välja. Saadud mahla valasin kannu, lisasin vett ja limonaadi suhtes 1:1:1 (kui mahl on piisavalt magus, piisab mineraalveest) ja segasin läbi. Serveerisin külmalt.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar