laupäev, 14. september 2013

Iirisekattega toorjuustukook

Vahel lihtsalt turgatab pähe mõni kokkamisidee või tuleb millegi isu. Paar päeva tagasi tundsin, et tahan ühendada toorjuustukoogi ja iirise. No ja nii ta läks...


20cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi jaoks:

Põhi:
100g küpsiseid (klassikalisi, nt Kalevi küpsiseid)
50g sulatatud võid

Kate:
800g maitsestamata toorjuustu
4 muna
100g suhkrut
kuni 380g keedetud kondenspiima (kaks poes müüdavat "Jaani" firma topsikut)
1 tl vaniljeekstrakti või-suhkrut
1-2sl piima
soolahelbeid


Vooderdasin 20cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi küpsetuspaberiga. Tampisin küpsised pudrunuiaga pudiks, segasin sulatatud võiga. Surusin küpsisepuru ühtlase kihina koogivormi põhja ja tõstsin vormi külmkappi. 

Segasin toasooja toorjuustu lahtiklopitud munade, suhkru ja vaniljeekstraktiga. Tõstsin kolmandiku toorjuustusegust teise kaussi ja segasin 190g (ehk üke topsikutäie) keedetud kondenspiimaga läbi. Seejärel segasin saadud iiriseseguse toorjuustu taas ülejäänud toorjuustu hulka, jättes segu siiru-viiruliseks.
Valasin toorjuustumassi külmkapist võetud küpsisepõhjale ning asetasin koogi eelkuumutatud ahju 150*C juurde küpsema.

Küpsetasin kooki umbes 1 tund ja 15 minutit, kuniks kook oli küpsenud, aga keskosa veel võdises. Siis tõstsin koogi ahjust välja ning lasin jahtuda. Jahtunud koogi tõstsin külmkappi ja lasin üleöö puhata.

Järgmisel päeval segasin teise topsikutäie keedetud kondenspiima kahe lusikatäie piimaga, et segu oleks veidi kergemini määritav (samas võiks see jääda ikkagi pigem paksem kui voolav, et koogil peal püsiks). Kallasin saadud iirisekatte toorjuustukoogile (ei pannud tervet topsikutäit, tundsin, et oleks liiast- seepärast on retseptis kasutatud väljendit "kuni 380g.." ), raputasin peale soolahelbeid ja serveerisin.


*Mida madalamal temperatuuril toorjuustukooki küpsetada, seda parem on. Tulemus jääb kreemjam ja ühtlasem ning kook õnnestub suurema tõenäosusega. Lisaks ei vaju kook jahtudes siis nii kokku ja koogi pinnale ei teki suuri lõhesid. Mulle meeldib 150*C. :)
*Kook jääb mõnusam, kui iirisene toorjuust on siiruviiruliselt valge toorjuustumassi sees. Mina segasin veidi liiga ühtlaseks ära (eriti äärtest) ja kook ei olnud nii tore, kui siiruviirulises osas.
*Toorjuustukook ei ole üldsegi nii hea, kui ta üle küpsetada, mistõttu tasub kooki tehes kella ka vaadata ja õige aja liginedes ahju kõrvale passima minna.
*Kasutasin 20cm läbimõõduga vormi. Iseenesest võib kasutada ka suuremat, 24cm vormi, aga siis jääb kook madalam (ja mulle meeldib kõrgem kook).  NB! madalama koogi puhul on küpsemisaeg väiksem.
*Toorjuust ja teised komponendid peavad olema toasoojad- siis segunevad nad ühtlaselt.
*Komponente ei ole vaja vahustada, piisab lusikaga segamisest.

*Mina kasutasin poes müüdavat Jaani keedetud kondenspiima, aga loomulikult võib selle ka ise valmis keeta.

4 kommentaari:

  1. Oh jama küll! Nüüd peab ju seda tegema sest paistab liiga hea! Nii siis kohe- enne rannahooaega selliste kookidega ahvatlema...

    VastaKustuta
  2. Tere

    Kus kohast võib leida soolahelbeid? :)

    VastaKustuta
  3. Tere.
    See oleneb veidi, kust linnast ostida. :) Ise olen Tartust ja olen neid näinud Selveris, Prismas, Umami poes ka :) Tallinnas on kindlasti laiem valik poode, kus müüakse. Väiksemate linnade kohta ei oska midagi lubada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere

      Tänud vastamast. Olen Tallinnast. Otsinud ka Selverist, Prismast, kuid pole justkui kuskil helbeid näinud, aga eks hoian silmad rohkem lahti :)

      Aitäh

      Kustuta