laupäev, 19. aprill 2014

Sõir, klassikaline

Sõir ehk kohupiimajuust on klassikaline eestlaste roog. Vähemalt siin, Lõuna-Eestis. Ise olen sõira nüüd juba mõned korrad lauale pannud, alati on sööjatele maitsenud. Seega otsustasin seda ka kevadpühade lauale teha.
Siia kirja saab hetkel klassikalise, köömnetega maitsestatud sõira retsept, aga veidi fantaasiat kasutades saab sõira maitsestada just nii, nagu endale hea tundub. Ja ausalt, oleks nõgesed aias juba suuremad, oleks siin hoopis teistsugune retsept ;)



Retsept Nami-Nami kokandusportaalist, minu arvates väga hea ja toimiv. Kogus 400-500g.

1 liiter piima
500 g kohupiima
2 muna
50 g võid
1 tl soola
2 tl köömneid

Kuumutasin piima paksupõhjalises potis keemiseni, siis lisasin (eelnevalt läbisegatud!) kohupiima ja segasin, kuni eraldus vadak (piim muutud potis kollakaks, kohati helerohekaks vedelikuks). Siis kurnasin segu ja lasin kohupiimamassil sõelal 15 minutit nõrguda. 
Edasi sulatasin potis või, lisasin nõrgunud kohupiimamassi ja segasin hoolega, kuniks moodustus ühtlane mass (kõvem, nõrgunud mass läheb taas pehmemaks). Siis lisasin soola ja köömnetega lahtiklopitud munad. Segasin hoolega ja kuumutasin pidevalt segades veel kuni viis minutit (aga madalamal kuumusel, nii et segu ei keeks).
Seejärel kallasin saadud juustumassi vormi ja lasin seal jahtuda/taheneda.


* Mul on spetsiaalne sõiravorm, millel ava põhjas, et vedelik ära nõrguda saaks. Aga tegelikult sealt väga enam ei nõrgu midagi. Seega vägagi edukalt saab vormina kasutada lihtsalt külma veega märjaks kastetud kaussi.
* Mida rammusam piim ja kohupiim, seda kreemjam sõir tuleb (ja vastupidi, lahjaga tuleb juustusem). Mulle kreemjas meeldib. Viimati kasutasin 3,5%list piima ja 5%list kohupiima.
* Mida kauem nõrgub kohupiimamass sõelal (enne taas potti või juurde panekut), seda tugevam ja juustusem mass tuleb. Minule sobib 15- minutiline nõrutamine- saab ilusti noaga lõigatava sõira, mis süües mõnusalt kreemjas.
* Vadaku värvus varieerub hallikaskollasest kollakasroheliseni. Keskmiselt on ta kollane, kenasti äratuntav. Vadakut võib hiljem ära kasutada näiteks saiataignateol.
* Kohupiim peab olema hea ja puhas kraam :) Ei tohi sisaldada želatiini, ei tohi olla ricotta. Muidu juustu ei saa.
* Erinevatest maitsetest võib veel proovida näiteks karulauguga sõira, murulauguga sõira, erinevate ürtidega maitsestatud sõira. Ja üldse- tasub fantaasial lennata lasta :)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar