esmaspäev, 25. aprill 2011

Kevad, pasha ja värvilised munad

Möödunud nädalavahetus ja kevadpühad andsid inimestele kolm vaba päeva ja imekauni ilma. Ja need kaks asja koos lihtsalt kutsuvad päeva õues veetma ja rohelust nautima. Käisin minagi maal vanematel külas, kaasa viisin keeksi, pasha ja värvitud mune.
Munad said ilusa kuldkirju jume sibulakoortelt, keeks oli šokolaadiga ja röstitud mandlilaastudega kaunistatud klassikaline "Ekstra" keeks (see retsept, kardemon välja jätta) ning pashat tegin esimest korda elus. Sellest siis pikemalt.



Pasha alusretseptiks kasutasin nami-nami imemaitsva pasha retsepti, aga muutsin seda vastavalt kodusolevale kraamile. Kohupiimana kasutasin Saida kohupiima, kiidan väga! Mingist torukohupiimast pashat tegema hakata ei soovita, samuti soovitan poeletilt valida pigem rammusam kohupiim.
Kogus, ma ütleks, kuuele maiasmokale.

100 g toasooja võid
1,5 dl suhkrut
500 g toasooja kohupiima 
1-2 sl sidrunimahla
1 tl vanilliekstrakti
0,5 dl mandlilaaste
100 g apelsinisukaadi
100g kuivatatud kirsse
2 dl 35% rõõska koort


kaunistamiseks röstitud mandlilaaste

Alustuseks vahustada või suhkruga, seejärel vahustada juurde kohupiim. Eesmärgiks on saada võimalikult õhuline mass. Järgmiseks segada juurde sidrunimahl, vanilliekstrakt, mandlilaastud, sukaaditükid ja kuivatatud kirsid. Viimasena vahustada rõõsk koor õrnaks vahuks ja see kohupiimasegule hulka segada.


Saadud kohupiimasegu tuleb valada kahekordse marliga voodertatud vormi. Kui spetsiaalselt vormi ei ole (nagu ka minul), siis sobib kas kasutamata lillepott, millel auk põhjas või kõige lihtsam sõel. Mina kasutasin viimast- vooderdasin sõela kahekordse marliga, valasin kohupiimasegu peale, panin taldriku veel surutiseks peale ja sõela kausi kohale külmkappi. Nii lasin sellel üleöö nõrguda.
Järgmisel päeval kummutasin pasha sõelast taldrikule, eemaldasin marli ja kaunistasin.

Pasha tuli maitsev, eespool mainitud keeks sobis kõrvale imehästi :)

2 kommentaari:

  1. Hää mõte lihtsalt keeksi kõrvale pakkuda! Ma olen varem teinud kulitšit, aga ei ole veel nii head retsepti leidnud, mida julgelt soovitada julgeks...

    VastaKustuta
  2. Pille, kulitš on minu jaoks veel kauge ja tundmatu teema, seetõttu arvasingi, et keeks võiks kenasti sobida. Ja no hea keeks + hea pasha - muidugi sobis :)

    VastaKustuta