reede, 3. juuni 2011

Värske pasta - tugevate naiste töö :D

Ma olen suhteliselt põhjalik inimene. Alati, kui mõni suurem idee peanupu sisse tükib, siis pean ikka endaga aru pidama, uurima ja mõtlema, et plaani teostamise hetkel kõik kenasti kulgeks. Loomulikult tuleb alati viperusi ette, aga üldjuhul on mul tegevuskava välja mõeldud. Ja soovitatavalt ikka pikalt ette mõeldud..  


Aga seekord- endine klassiõde kirjutas nädala algul, et tal tekkis mõte värsket pastat teha. Et mis ma arvan ja millal aega oleks. Ja mina, suurema mõtlemata, olin nõus ja "kohting" sai  kokku lepitud tänaseks. Kuna vahepeal oli aega neli päeva, siis suuremaid plaane ma teha ei saanud. Ja nagu tulemus näitab, ei olnudki vaja. Lugesin vaid läbi Jamie Oliveri pastajutu tema raamatust, võtsin taigarulli kaenlasse ja astusin sõbranna poole teele :) Tulemused said toredad ja maitsvad :)



Nii minul kui ka sõbrannal pastamasinat (veel) ei ole, seega õhtusöök sai välja teenitud oma higi ja vaevaga. Tagantjärgi saan tõdeda, et ega see rullimine nii hull ei olnudki. Seltskonnas tore ja huvitav, meil oli ikka kogu aeg nägu naerul ja iga minuti tagant ütles keegi "oh, kui äge ikka" või "no vaata, kui ilus roheline" :) Kuigi jah, nii sõtkumisel ja rullimisel läks vaja omajagu jõudu ja naha võttis märjaks küll. Käed hakkasid jonnima ja ei tahtnud enam midagi teha. Aga kuna meeleolu oli hea, siis oleme mõlemad meelestatud, et pastatoe võiks juba varsti taas ette võtta! Ja ma usun, et randmed homme ei valutagi...

Ühe inimese mõnus ports:
1 muna
100g nisujahu + sõtkumiseks/rullimiseks ka veidi


Värske munapasta tegemise tarvis keerulisemat retsepti vaja ei olegi. Tavalisest nisujahust tehtud pasta on soovitatav kohe ära tarbid või siis sügavkülmutatult säilitada. Kui tahta pastat kuivatada, siis peaks kasutama durumnisujahu. Kuna retsept on hea ja lihtne, siis mina tõesti soovitan teha korrga just väikse koguse, kohe ära söömiseks (ja seetõttu ei pea ka väga suuri koguseid sõtkuma-rullima).

Meie võtsime kahepeale tegemiseks ette nelja inimese portsu. Mõlemad sai seega sõtkuda-rullida kahe inimese kogust. Ja see oli parajalt suurema apelsini suurune pallike. Sellega oli väga mõnus tööd teha!
Ning nagu piltidelt näha, tegi üks meist tavalise, lisanditeta pasta ja teine spinatipulbriga roheliseks värvitud pasta (spinatipulbriga meeldib mulle üldse toitu värvida- martsipanile näiteks ei anna see mingit lisamaitset).

Seega: jahu kallata kuhjakesena lauale, teha keskele süvend ja lüüa sinna vajalik arv mune. Võtta kahvel, kloppida munad kergelt lahti ja siis hakata kahvli abil vaikselt jahu munade sisse segama. Kui segu juba parajalt paks, töödelda kätega edasi. Sõtkuda tainast hoolega, vajadusel jahu lisades (tainas ei tohi kleepuda). Sõtkuda ja sõtkuda, kuni taigen on ühtlane ja käe all siidine. Seejärel mässida taigen hoolikalt toidukilesse ja panna pooleks tunniks külkappi puhkama. 


Kui taigen on puhanud, teha laud ja taignarull jahuseks ja alustada rullimisega. Taaskord lisades lauale nii palju jahu, et taigen kuhugi kinni jääma ei kipuks. Rullida taigent nii kaua, kuni ta on õhu-õhuke ja näiteks taigna alla pistetud käsi juba läbi kumab. (Mainin siinkohal, et meie segasime ja sõtkusime umbes 30 minutit, siis lasime taignal puhata 30 minutit ja rullisime-lõikasime ka nii 30 minutit.)


Kui taigen rullitud, tuleb see kiirelt soovitud kujuga tükkideks lõigata (kiirelt, sest muidu kuivab taigen liiga ära). Kõige lihtsam on taigen rulli keerata ja siis tükid lõigata- tulemuseks just parajad taignaribad. Variant, mis aga mulle väga meeldis, oli järgnev (pildid ka): rullida taigen kahelt poolt keskele kokku, siis lõigata paraja laiusega ribad. Edasi pista suur nuga ribade alla ja keerata nuga nii, et tera pealmine pool on taignarullide keskkohas. Ja seejärel tõsta nuga üles-ribad kerivad end lahti.


Edasi tuleb pasta ära keeta. 100g pasta kohta arvestada liiter vett. Ja selle värske munapasta puhul teha vesi tunduvalt soolasem, kui kuivatatud pasta puhul. Keetmisaeg on vaid mõned minutit- kindlasti mitte üle keeta, vaid ikka al'dente

Pärast keetmist kurnata ja serveerida meelepäraselt- meie niristasime kuumale pastale peale oliiviõli, puistasime peale veidi päikesekuivatatud tomateid, Valio Forte juustu (alternatiiv parmesanile) ja basiilikupestot. Imehea!

Ahjaa, ja tervitused Gretele ka! :)


3 kommentaari: