kolmapäev, 19. veebruar 2014

Torti kodumaa sünnipäevaks, 2014

Nagu teada, on sel nädalavahetusel põhjust torti teha, kuna ees ootab taaskord sünnipäev. Nii minu õe kui ka Eesti riigi. Tordisöömiseks põhjust topelt! :) Ja kuigi tasub lauale ka magus tort panna, soovitan teha ühe hea ja kodumaise võileivatordi, mis garanteeritult kõigile maitseb. Vähemalt meie peres küll, kuna sel korral valisin sellise maitsekoosluse, mis tavalise võileivana alati peale läheb. Ja tordina ka!

Kuna Nami-Nami kokandusfoorumis on juba kuuendat aastat järjest kodumaa sünnipäeva puhul tordivõistlus, esitasin selle tordi ka sinna. Tordivõistlust tasub piiluma minna, sealt leiab igal aastal väga mõnusat inspiratsiooni!


"Talupoja võileib"

kuni 2 pätsi kandilist rukkileiba
7-8 viilu head suitsusinki
3 suurt sibulat
8 muna
250g toasooja võid
5 sl majoneesi

Lõikasin leival koorikud ära, järelejäänud leiva lõikasin suurteks, leivapikkusteks viiludeks. Täidise jaoks valmistasin munadest, võist ja majoneesist munavõi (keetsin, jahutasin ja koorisin munad. Surusin kahvli abil munad puruks, lisasin sooja või ja majoneesi ning segasin ühtlaseks) ning viilutasin singi piklikeks ribadeks. Sibulad koorisin, viilutasin ja praadisin mõõdukal kuumusel kuldpruuniks. Lasin jahtuda.


Edasi hakkasin leivarulle kokku panema: asetasin leivaviilu alusele, niisutasin veidi veega, määrisin peale munavõi, tõstsin peale veidi singiribasid ja sibularibasid ning keerasin leiva ettevaatlikult rulli. Keerasin rulli omakorda toidukilesse. Tegin nii uuesti, kuniks leivaviilud ja sink oli otsas, munavõist oli veel pool alles. 
Lasin kiles olevatel rullidel paar tundi külmas seista.


Tordi kokkupanemiseks võtsin leivarullid kilest välja (need seisid nüüd kenasti koos). Asetasin pooled rullid alusele üksteise kõrvale, määrisin peale poole allesjäänud munavõist ja raputasin peale veidi praetud sibulat (kuna mul jäi seda rullide tegemisest veidi järgi). Seejärel tõstsin peale ülejäänud rullid ja katsin pealt viimase osa munavõiga. Iluks riputasin peale veidi kuivatatud rukkililleõisi.

* Leivaviilud kipuvad rullikeeramisel murenema- selle vältimiseks tasub hoolikalt koorik ära lõigata (see ei lase hästi painduda) ja leivaviile veega veidi niisutada. Mina piserdasin leivale vett ja lasin viis minutit seista ning alles siis keerasin rulli.
* Rullid tasub kindlasti kilesse keerata, siis omandavad nad ilusa kuju. Paarist tunnist seismisest peaks piisama, kuigi kindlam on üleöö seista lasta. Siis saab järgmisel päeval tordi kokku panna (võtab väga vähe aega) ja saab kohe serveerida.
* Suitsuingi asemel võib kasutada ka külmi lihaviile, mis eelmise õhtu praest alles jäänud on.

* Kodune rukkileib, maasuitsusink, peipsiveere sibul ja õnnelikult ringi tatsavate kanade munad- hea kõhutäis garanteeritud!

2 kommentaari:

  1. Suu jookseb vett nüüd! Kollase muna peale sobivad need rukkulillekesed nii armsasti :)

    VastaKustuta
  2. Mul tulid miskipärast heinapallid silme ette, nii et täiesti eestimaine vaatepilt :)

    Aitäh, Aniitram!!!

    VastaKustuta