neljapäev, 30. juuli 2015

Kukeseenegalett

Metsas on mõnus käia. Eriti, kui metsavana on helde olnud ja jalutuskäigult täidetud korvi või ämbriga saab tagasi tulla. Paar korda olen sel aastal metsa kukeseeni otsima saanud - ja see on ütlemata tore! 
Lisaks tavalisele kukeseenekastmele ja niisama seente-sibulate praadimisele isutas sel aastal piruka järele. Sellise värske ja värvilise piruka. 


üks u 20x30cm pirukas

Taigen:
100 g rukkijahu
75 g nisujahu
150 g võid
1-2 sl külma vett
tsipake soola

Täidis:
5 dl võis praetud kukeseeni, soolaga maitsestatud
2-3 värsket porgandit
1 pisem suvikõrvits
150 g Valio Forte juustu

Taigna tegemiseks panin jahud kaussi, lisasin soola ja segasin läbi. Lisasin külma või kuubikutena ja mudisin kätega kiirelt, kuniks taigen oli purutaoline mass. Ühtlaseks mudima ei pea, võitükikesed peaksid jääma läbimõõduga 0,5-1 cm. Siis lisasin lusikatäie vett ja surusin taigna kokku. Taigen ei pea olema sile ja ühtlane, peaasi, et kokku hakkab. Kui ühe lusikatäie vee peale kokku ei hakka, tuleks veel tilgake vett lisada. Aga ettevaatlikult, et liiga palju ei saa. 
Mässisin taignapalli toidukilesse ja panin tunnikeseks külmkappi puhkama.


Täidise valmistamiseks olid mul juba praetud ja jahtunud kukeseened. Neile riivisin jämeda riiviga juurde porgandid ja suvikõrvitsa. Peenema riiviga riivisin 2/3 juustust. Segasin kõik ühtlaseks.

Piruka kokkupanemiseks rullisin taigna küpsetuspaberile neljakandiliseks tükiks, suhteliselt õhukeselt. Kui kuskilt otsast taigen veidi katki läheb, siis ei pea muretsema- võib sõrmedega lihtsalt taigna ära parandada. 
Tõstsin täidise taignaplaadile. Nii, et katsin täidisega umbes poole taignast- jättes igast servast 7-8 cm taigent vabaks. Kui täidis oli ühtlaselt jaotatud, voltisin katmata taignaservad täidise peale. Tulemus- servadest kattis taigen piruka, aga keskelt jäi katmata. Siis riivisin peale allesjäänud juustu ning küpsetasin eelkuumutatud 200*C ahjus umbes pool tundi.
Serveerisin soojalt.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar