reede, 26. märts 2010

Küpsised "Kevadlill"

Ma ei tea, miks nii, aga viimasel ajal kokkan ma kogu aeg midagi magusat. :) Seekord tahtsin isale midagi head küpsetada ja lõpuks otsustasin küpsiste kasuks. Ja justnimelt "Kevadlille" küpsiste, sest need maitsevad imehästi ja neid on päris lihtne teha ka.
Retsept Nami-namist (ei tea, millal tuleb see kord, kui ma võtan retsepti kuskilt mujalt kui Namist :D )
Antud kogusest sain mina umbkaudu 120 küpsist- mis on päris palju. (ja see on hea)

Tainas:
2dl suhkrut
350g toasooja võid
2 muna
0,5dl vett
500g nisujahu

Glasuur:
1dl tuhksuhkrut
1 tl kakaod
vett


Vahusta toasoe või suhkruga, lisa munad, vesi, soovi korral maitseained (olen neid küpsiseid teinud nii kaneeliga kui ka kardemoniga- mõlemat pidi on väga hea. Samuti on mooniseemnetega küpsised head) ning viimasena jahu. Sega kõik ühtlaseks (taigen tuleb üpriski tihke). Siis pritsi* (või pane lusikaga) ahjuplaadile väikesed küpsised ja küpseta 180*C ahjus kuldpruunis(mul võttis see vast 15 min). Lase jahtuda.


Glasuuri valmistamiseks sega kõik komponendid (vett mitte rohkem kui on vaja suhkru märgumiseks!) ja kuumuta umbes 50*C-ni (mina ei mõõda lihtsalt kuumutan veidi)**. Seejärel pritsi läbi küpsetuspaberist tehtud tuutu küpsiste keskele glasuuritäpikesed. (Glasuur hakkab kiiresti tahkuma, seega pritsida tuleb kohe). Lase tahkuda.

Ja küpsised karpi ning isale külla! :)

*Mina sain hiljuti taaskasutuskeskuses käies küpsisepressi omanikuks, seega on neid küpsiseid eriti lihtne ja rõõm teha. Kuigi olen teinud ka niisama kilekotiga, mille nurgas on auk-sai ka nii. Kuigi siis ei tohi kilekott väga nõrk olla, kuna taigen on üpriski tihke
**Glasuuri olen vahel laiskusest teinud ka ilma kuumutamata- erinevused on järgnevad: Kuumutatud glasuur tahkub kiiremini ja jääb tugevam (küpsiseid üksteise peale pannes glasuur kannatada ei saa). Kui glasuuri mitte kuumutada, siis jääb pealispind läikivam, tahkub aeglasemalt ja ei jää nii tugev. Aga põhimõtteliselt saab mõlemat moodi. Lihtsalt küpsiste jaoks on palju parem, kui segu ikka kuumutada

2 kommentaari:

  1. Tere!
    proovisin ka oma küpsisepressile kasutsut leida. Probleem aga selles, et tainas ei taha kuidagi pressi küljest lahti tulla, jääb sinna venima ja seega ei tule ka kujuttis välja. Mida ma valesti teen?

    VastaKustuta
  2. Tere.
    Kõigepealt-tuli taigen ikka tihke, muretainast meenutav? Liiga vedel tainas võib olla põhjuseks, miks pressist surudes tainas venima jääb. Tahkemaks/tihkemaks muuta saab tainast näiteks veidi rohkem jahu lisades või veidikeseks tainast külmkappi puhkama pannes. Teiseks, küpsisepressist peab piisava koguse tainast korraga läbi suruma, et kujund ilusi välja tuleks. Kuna küpsisepressil on väikesed hambakesed peal, siis mina surusin nii palju, et käis ära kaks klõpsu- ning seejärel oli taigent plaadil piisavalt, et kujund moodustuks ja tainas ilusti pressi küljest lahti tuleks. Midagi muud esimese hooga soovitada ei oskagi..proovi kindlasti veel, sest see retsept oli nende küpsiste tegemiseks hea küll, minul õnnestusid küpsised mitmel korral. :)

    VastaKustuta