teisipäev, 30. märts 2010

Sefiirikorvikesed

Taas üks klassikutest ehk eileõhtusi toimetusi :)

Olen kunagi varem paar korda sefiiri teinud. Siis tortide kaunistamise jaoks. Seekord tekkis mõte, et prooviks sefiirikorvikesi teha. Retseptis kasutasin seda pirukapõhja retsepti ja seda sefiiritordi tegemise õpetust (mu varem kasutatud sefiiriretsept oli peaaegu 100% identne).
Antud kogusest saab 14 sefiirikorvikest.

Korvikesed:
100g võid
150g nisujahu
1 sl suhkrut
3 sl külma vett


Haki või koos jahu ja suhkruga puruseks, lisa vesi ja sega kiirelt ühtlaseks taignaks. Pane tunnikeseks külmkappi puhkama. Seejärel vooderda korvikesed taignaga ning pane veel 15 min külmkappi. Siis küpseta 225*C ahjus kuni korvikesed on kenasti pruunikad (nii 10-15 min). Lase korvikestel vormides 10 minutit jahtuda, siis võta vormidest välja ja lase lõplikult jahtuda. (Minul oli neid klassikalisi veneaegseid lainelise servaga korvikesi ainult kuus, seega ülejäänud küpsetasin metallist muffinipannis-toimib ka väga ilusti, ainult lainetust ei jää. Kindlasti saab küpsetada ka silikoonist muffinipannis, aga siis on küpsetusaeg ilmselt veidi pikem)

Korvikestesse:
1 dl meelepärast moosi
(soovitatavalt hapukat)


Sefiir:
3 munavalget
300g suhkrut
0,5 dl hapukat mahla (või valge sefiiri jaoks vett)
0,25 tl sidrunhapet
0,5 tl želatiini


Sefiiri tegemiseks on vaja keeta siirup. Selleks pane suhkur, mahl ja sidrunhape potikesse ja keeda nõrgal kuumusel siirupiks. Mina tegin seda vesivannil, et suhkur ei pruunistuks vaid sulaks ja aega võttis nii 20 minutit.
Samal ajal tuleb želatiin mõne lusikatäie veega paisuma panna.
Kui siirup on umbes pool aega keenud(jah, seda aega ongi täpselt raske määratleda), tuleb hakata munavalgeid vahustama. Hea vahtumineku soodustamiseks peaks munad olema värsked, toasoojad, kauss hästi puhas ja soovitatavalt klaasist. Vähemalt minu kogemused näitavad nii. Vahustada tuleb hoolega ja kannatlikult. Esialgu võib tunduda, et munavahtu on väga vähe, kuid see pole mureks, kuna lõplik sefiiri hulk tuleb tänu siirupile oluliselt suurem.
Kui siirup on valmis(muutunud veidi paksemaks), jätka munavalgete vahustamist ning samal ajal nirista siirup peene joana munavahu hulka. Kuum siirup "küpsetab" niiviisi munavalge ära. Kui siirup on lisatud, sulata želatiin nõrgal kuumusel ja nirista see samamoodi vahustamise ajal munavahu hulka. Vahusta mikseriga pidevalt veel u 10 minutit. Siis klopi veel käsitsi ka hoolega.

Korvikeste kokkupanemiseks võta jahtunud muretaignakorvikesed(mina tegin korvikesed tegelikult eelmisel päeval valmis-siis pole ühel päeval nii palju tegemist), pane igasse korvikesse lusikatäis moosi(mina kasutasin punasesõstraželeed) ja pane aluse peale sefiiri ootama. Kuna minul ühtegi spetsiaalselt kondiitrikotti pole aga küpsisepressiga paar kaasaskäivat otsikut on, panin sefiiri lihtsalt kilekotti, ning kilekoti nurka sai paigaldatud üks plastmassotsik, mis kinni teibitud sai. Aga jah, kondiitrikotiga oleks ilmselt lihtsam ja kenam :)
Korvikesi katsin sefiiriga ringjalt, "ehitades" tornikest. Üldjuhul, iga järgnev torn tuli järjest kõrgem :D Harjutamise asi.

Kokkuvõtlikult öeldes ei ole sefiirikorvikeste tegemine raske, pigem kannatustnõudev. Ja kui ühe korra juba ära proovida, siis on teisel korral lihtsam. Ja maitsevad nad väga head isegi siis, kui sefiiritornikesed ei tule nii ideaalse kujuga kui poes ;)

Korvikesed püsisid väga ilusad ka järgmine päev. Panen siia võrdluseks kaks pilti: vasakpoolne õhtul kohe pärast kaunistamist tehtud ja parempoolne järgmisel hommikul. Tornikesed on sama ilusad!


7 kommentaari:

  1. Väga ilusad korvikesed. Hea meelega sööks isegi ühe või kaks :P

    VastaKustuta
  2. Nii armsakesed, nii imeliselt siidised ja isuäratavad...

    VastaKustuta
  3. Ahvatlevad.Tere uuele blogijale.Olen Namis sinu tegemisi huviga juba ammu lugenud.Nüüd saab siis otsesemast allikast lugeda.

    VastaKustuta
  4. :) Jumalikud. Ikka ja jälle tulen siia NEID sefiirikorvikesi tegema. ;)

    VastaKustuta
  5. nii ilusad ja isuäratavad nagu poes veelgi paremad;) minul ei tulnud sefiir nii valja tuli üldse nagu vahustud munavalge kreem ainult;(;( mees koguaeg kusib tee ja tee sefiir on ta lemmik,aga 2.st korda juba ei tule valja??:(:(;(

    VastaKustuta
  6. Mina tegin korvikeste asemel tordi,sest korvi vorme ei olnud,sai ka super !
    Esimesel korral sefiir õnnestus.Tänan retsepti eest!

    VastaKustuta
  7. Tahaksin lapse sünnipäevaks teha sefiiriga tordi, loodan, et tuleb ka esimese korraga kohe välja :) Aitäh retsept jagamast!

    VastaKustuta