laupäev, 26. juuni 2010

Siidriga aurutatud rannakarbid

See on üks toitudest, mis mul juba ammu meeles mõlgub ja isutama ajab. Miks, seda ei oska öelda, sest pole kunagi varem karpe söönud. Aga on siis ka see toiming nüüdseks tehtud. Antud retsepti, kus karpe kuumutatakse õunatükkidega siidris, olen näinud mitmel pool, mina kasutasin nami-namis äratoodut. Kogus ametlikult neljale, aga suuremate söödikute puhul kolmele :)

1 kg värskeid rannakarpe
3 sl õli
10g võid
50g hakitud šarlott- e pesasibulat
3 küünt viilutatud küüslauku
1 hapu õun (nt Granny Smith)
1 sidruni mahl
3dl kuiva prantsuse siidrit
1 tl värsket hakitud või kuivatatud tüümiani


Kõigepealt olgu ära märgitud, et ametlikult oli vaja kilo karpe, meie ostsime Rimi letist saadaoleva võrgutäie, mis oli tsipa vähem kui kilo. Aga sellest polnud midagi, kuna leem on väga maitsev ja seda võib veidi rohkem olla ka :) Teiseks, pesasibul oleks ilmselt kõige õigem, aga viimase puudumisel kasutasin tavalist mugulsibulat ja sööki see ära ei rikkunud :). Ja siidrist kasutasin Cidre Brut de Normandie't.
Ettevalmistamiseks tuleb karbid hoolega harjates pesta. Eemaldada servades olevad "habemed" ja pealolevad valged mügarikud. Seda oli hea teha noa abil. Kõik katkised karbid tuleb ära visata, samuti need, mis kergel sõrmenukiga pealekoputamisel ei sulgu. Minul läks prügikasti ehk nii kümmekond karpi.
Järgmiseks tuleb koorida-hakkida sibul, puhastada-viilutada küüslauk, koorida õun, eemaldada südamik ja lõigata õunast umbes sentimeetrised kuubikud.

Ja nüüd siis küpsetamise osa, mis läheb üpriski kiirelt. Kuumutasin laiemas potis (ideaal oleks kasutada wokpanni, aga see on üks vidinatest, mida mul veel pole) õli ja või, lisasin sibula ja küüslaugu ning praadisin minuti. Siis lisasin õunakuubikud ja praadisin veel kaks minutit. Sibul oli selle aja peale kenasti klaasjas. Järgmisena lisasin sidrunimahla, tüümiani ja siidri ning lasin keema. Kui segu kees, tõstsin tasakesi sisse karbid, segasin korraks, katsin kaanega ja lasin kaks minutit küpseda. Seejärel segasin veelkorra läbi ja lasin veel kaks-kolm minutit küpseda. Ja oligi toit valmis.
Kõik karbid, mis nii 5-7 minuti küpsemise jooksul ei avane, tuleb ära visata. Minul ei olnud ühtegi sellist. :)
Serveerimiseks panin karbid leemega ühte suurde nõusse laua keskele, kõrvale sõime ciabattat, mis tundub selle roa puhul olevat ülivajalik komponent. Toidu leem on suurepärane ja ciabattat leeme sisse kastes süüa imeliselt hea. Kõrvale jõime meie puhast vett, aga see on juba maitse asi.

2 kommentaari:

  1. oii ma olen alati vaadanud neid karpe rimi kalaletis aga ei teagi kas pole olnud viitsimist või julgust neid osta ja midagi head teha. aga see postitus kutsub küll proovima :)

    VastaKustuta
  2. Annika, see söök oli tõesti hea. Lihtne teha ka, ei saa väga nässu minna :D

    VastaKustuta