esmaspäev, 14. juuni 2010

Söödava kuslapuu kiituseks

Kas te teate, kuidas maitsevad söödava kuslapuu marjad? Kes on maitsnud, see teab, et need marjad on mõnusa mustikase (kuid siiski omanäolise) mekiga, maitsedes kõikidele, kes neid proovinud on (ei ole mina veel näinud inimest, kellele need ei maitseks). Valmides veidi pärast rabarberihooaja algust (mida kõik pikksilmi ootasid) ja veidi enne maasikaaja algust (mida kõik ootavad nüüdseks vist veelgi enam), jääb söödav kuslapuu just parajasse aega, et nendel, kellel põõsas aias kasvamas, tuju heaks ja suu magusaks teha :)
Söödav kuslapuu, ladina keeles Lonicera edulis , looduslikult meie kandis ei kasva. Aga paar põõsast aeda kasvama panna soovitan küll kõigil. Ülal näha oleval pildil on põõsas, mis on koos oma seitsme kaaslasega minu vanemate aias kasvanud umbkaudu kümme aastat ja on nüüdseks minupikkune. Ehk siis põõsas kasvab üpriski suureks ja annab palju marju.
Marjad ise on piklikud, sinakad, määrivad käsi ja suud samamoodi nagu mustikas. Ka maitseomadustelt meenutavad söödava kuslapuu marjad mulle kõige enam just mustikat, nii et mina olen neid retseptides mustikate asemel kasutanud küll. Ja talveks olen marju säilitanud sügavkülmas. Nii tervena kui ka toormoosina.
Olles nüüd lühituvustuse neile headele marjadele ära teinud, luban, et edaspidi saab siin blogis nii mõnigi roog just nende marjadega tehtud olema. Meie aga sõime seekord oma esimesed kaasakorjatud marjad niimoodi õhtusöögijärgselt ära:

Mõnusalt krõbe sai kooreliköörise vahuga ja söödava kuslapuu marjadega (kahele-kolmele)


6 viilu saia
1 sl võid
2 dl 35% rõõska koort
mõned sl suhkrut
1 sl Vana Tallinna koorelikööri
kaks peotäit söödava kuslapuu marju

Sulata või suurel pannil, lisa saiaviilud ja prae võis mõlemalt poolt kaunilt kuldpruuniks. Vahusta rõõsk koor suhkruga (kogust sööjate eelistuse järgi arvestades) parajaks vahuks, lisa kooreliköör ja sega hoolega vahu sisse.
Tõsta igale saiaviilule paras ports vahtu ja puista peale söödava kuslapuu marju. Ja saabki asuda maiustama :)

Ja kes enda aeda mõnda söödava kuslapuu põõsast soovib, vaadake näiteks siia. Ihaste puukoolist saab häid ja kvaliteetseid puid-põõsaid, muuhulgas ka kuslapuu söödavaid sorte :) Ja soovitan võtta siis ikka paar-kolm põõsast vähemalt, et kõik see tolmeldamise-bioloogia hästi toimiks ja saaki ka saaks :)

3 kommentaari:

  1. Meil on tänavu 3 kuslapuumarja, ehk mõni veel, kui hoolega tillukestes põõsastes sobrada. Järgmistel aastatel ehk saan juba blogida neist miskit :)

    VastaKustuta
  2. See on jah hea, et juba pisikestel põõsastel ka marjad on. :) Ja iga aasta järjest rohkem tulemas.

    VastaKustuta
  3. minu tuttaval on aias just selline mustikat meenutavate marjadega põõsas , kuid marjad valmivad augustis ning ta ütleb, et selle nimi olevat nii eesti kui vene keeles IRGA.

    VastaKustuta