neljapäev, 14. veebruar 2013

Tort isamaale 2013

Juba viiendat aastat järjest toimub Nami-Nami kokandusportaalis veebruarikuine isamaaliste tortide võistlus. Nii sellest võistlusest tulenevalt kui ka niisama, tekib mul veebruaris alati soov torti teha :) Pealegi, kodumaa sünnipäev on ju piisav põhjus ka! :)
Aga, nagu igal aastal, on 24.veebruar ka mu õe sünnipäev, mistõttu tort on niikuinaa laual. Lisaks on mehekene uhkelt päälinnas paraadil marssimas. Ja eelnevatest lähtuvalt teen oma tordi veidi varem, tänavu sõime seda tütrekese seitsmenda kuu "sünnipäeval". Tort sai sööjatelt palju kiidusõnu, seega soovitan pidupäeval laual pakkuda :)


Jäätisetort "Viljakõrs"
(minul 18cm läbimõõduga kõrge tort, aga sobib 24cm tavalise lahtikäiva koogivormi jaoks)

2 viilu rukkileiba
1 sl võid
0,25 dl suhkrut

6 dl 35%list rõõska koort
300g suhkruga kondenspiima
320g (ehk üks purk) astelpajumoosi

2 suurt munavalget
120g suhkrut


Alustuseks purustasin köögikombaini abil leivaviilud pudiks (saab ka riivi abil). Sulatasin pannil või, lisasin leivapudi ja pruunistasin veidi. Siis lisasin suhkru ja kuumutasin segades veel minutikese. Edasi tõstsin riivleiva pannilt ära ja lasin jahtuda.

Jäätisemassi tegemiseks vahustasin rõõsa koore pehmeks vahuks, segasin hulka kondenspiima. Ja seejärel ka astelpajumoosi- veidi tükke massi sisse jättes. 
Tõstsin koogivormi põhja mõned lusikatäied jäätisesegu, siis puistasin ühtlaselt peale karamellistatud leiva. Tõstsin peale ülejäänud jäätisemassi ja lasin üleöö sügavkülmas taheneda.

Järgmisel päeval võtsin toasoojad munavalged, panin klaaskaussi ja tõstsin kausi poti kohale, kus kees vesi. Vahustasin munavalged tugevaks vahuks, edasi lisasin jaokaupa suhkru, pidevalt edasi vahustades. Vahustasin senikaua, kuni vaht muutus kuumaks, siidiseks ja tugevaks. Seejärel tõstsin kausi keeva vee kohalt ära ja vahustasin veidi aega veel, kuni munavaht veidi jahtus. Tulemuseks väga siidine ja tugev munavaht :) 
Eemaldasin tordi vormist, katsin munavahuga ja tõmbasin laia noa abil siledamaks. Pritsisin peale kaunistused ja kõrvetasin leeklambi abil munavahu küpsemaks (kui leeklampi pole, või tordi korraks hästi-hästi kuuma ahju grillelemendi alla. Aga ainult korraks, jäätisetort ju!)




P.S
See karamellistatud leib meeldib-maitseb mulle väga. Tahan seda edaspidi ka teiste tortide juures katsetada. Mõnusalt magus ja tummine. Kodune :)

Astelpajujäätis tuli kondenspiimaseguga väga hea. Soovitan teha ka niisama jäätiseks, mitte ainult tordina. Boonusena väga lihtne teha ka!

P.P.S
Nüüd, tagantjärgi, saan rõõmuga kirjutada, et tort pälvis võistlusel magusate tortide kategoorias uhke III koha :)

17 kommentaari:

  1. Väga ilus ja omapärane lahendus! Mulle väga meeldib :)

    VastaKustuta
  2. Imeilus ja väga originaalne lahendus! Aitäh!!!

    VastaKustuta
  3. Martiina, Sa oled end tagasi hoidnud! Näed siis, millise suurepärase tordiga hakkama said! Väga väga armas ja huvitav idee!

    VastaKustuta
  4. Wow, seline sobiks imeliselt ju isegi pulmatordiks:)

    VastaKustuta
  5. Väga ilus, Martiina sa oled nii tubli! :)

    VastaKustuta
  6. Näeb suurepärane välja! Tubli töö!

    VastaKustuta
  7. issand kui ilus! hoian konkursil Sulle pöialt!

    VastaKustuta
  8. Alguses mõtlesin, et oled kõrsikuid kasutanud:))))
    Ülilahe! Eriti see sisselõige on selline et..., noh, sukelduks sinna!
    Mirta Mamma

    VastaKustuta
  9. Vabandust, ma ei saanud aru kuidas neid kaunistusi tordile teha. Mis mõttes "pritsisid peale"?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Panin munavalgekreemi pritskotti (ehk kondiitsikotti), keerasin otsa peene ümara otsiku ja surusin kreemi läbi selle tordile. Nagu näiteks ka piparkooke kaunistatakse :)

      Kustuta
  10. Imeilus! Ja väga lihtne teha, proovin kindlasti järgi.

    VastaKustuta
  11. Igati auväärne kolmas koht magusate tortide kategoorias tänavusel võistlusel "Tort isamaale 2013". Palju-palju õnne, armas Aniitram!

    VastaKustuta