reede, 23. juuli 2010

Caesari salat

See salat on klassika. Öeldakse, et justnimelt selle salati järgi saab restoranile hinnangu anda- et kui  kaste "pole ikka päris see", siis on kahtlane, kas restoran isegi on just päris see, mis oleks hea ja mida teistele soovitada. Noh, ma isiklikult seda väga ei tea- ei ole nii palju salatit oma elus söönud :D
Ajalugu selle salati taga ulatub väidetavalt 1924. aastani, mil see roog Caesar Cardini poolt kokku pandi. Nii et nimi ei tulegi kuulsalt keisrilt, nagu nii mõnigi arvab :D :D
Igastahes on salat imeliselt hea. Kindlasti peab kasutama rooma salatit ja kaste peab olema "see õige". Mina kasutasin nami-nami retsepti, väikeste muudatustega: jätsin välja anšoovisefilee, mida algses retseptis väidetavalt ei olnudki ning suurendasin Worcesteri kastme kogust. Jätsin välja ka sinepi.
Kogus: neljale.

2 pead rooma salatit


Krutoonid:
üks ciabatta (või mõni muu sai-leib)
1 küüs küüslauku
õli


Kaste:
1 toores munakollane või 2 sl majoneesi
1 sl sidrunimahla
1 küüs küüslauku
1 tl Worcesteri kastet
5 sl külmpressitud oliiviõli
soola
musta pipart
25 g parmesani/ Valio Forte juustu


Salati valmistamiseks tuleb pesta rooma salat, eemaldada pealmised, kannatada saanud lehed. Salatilehed võib rebida just nii suurteks tükkideks, kui sööjatele meeldib- mina teen sellised keskmised tükid. Seesmised, pisikesed salatilehed jätan terveks.

Krutoonide valmistamiseks surun küüslauguküüne läbi pressi ja segan väikse koguse õliga läbi. Lõikan ciabatta paksudeks viiludeks (no nii kaheksa viilu umbes), viimased omakorda piklikeks tükkideks. Seejärel tõstan tükid kaussi õli sisse ning segan hoolega läbi, et saiatükid üleni õliga kokku saaks.
Edasi võib toimida kahte moodi: kas õlised saiatükid ahjus kuldseks küpsetada või pannil jumekaks praadida. Antud juhul kasutasin viimast varianti.

Kastme tarvis surusin küüslaugu läbi pressi, segasin sidrunimahla ja majoneesiga (muna oli ootamatult otsa saanud), lisasin Worcesteri kastme ning vispeldasin ühtlaseks. Niristasin juurde oliiviõli, samal ajal hoolega vispeldades. Viimasena segasin hulka soola ja pipra.
Seejärel riivisin juustu jämeda riiviga ning segasin kastme hulka. No väidetavalt on nii ka algretseptis, aga kes tahab, võib juustu ka eraldi salatisse lisada. Minule meeldib sissesegamise variant justnimelt seetõttu, et siis jaotub juust mõnusalt ühtlaselt.

Salati kokkupanemiseks tuleb kaste (kus juust sees) valada rebitud salatilehtedele ning hoolega läbi segada. Lisada kuldsed krutoonid ning serveerida.










Kui aga keegi tahab natuke toekamat salatit, võib salatile lisada praetud/grillitud kanafilee viile. Mina panen tavaliselt lisaks kanale ka veidi kirsstomateid salatisse. Mõnus. Aga mitte enam see klassikaline salat, mis ka originaalretsepti järgi tehtuna ning ilma lihata on imehea.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar