Ajalugu selle salati taga ulatub väidetavalt 1924. aastani, mil see roog Caesar Cardini poolt kokku pandi. Nii et nimi ei tulegi kuulsalt keisrilt, nagu nii mõnigi arvab :D :D
Igastahes on salat imeliselt hea. Kindlasti peab kasutama rooma salatit ja kaste peab olema "see õige". Mina kasutasin nami-nami retsepti, väikeste muudatustega: jätsin välja anšoovisefilee, mida algses retseptis väidetavalt ei olnudki ning suurendasin Worcesteri kastme kogust. Jätsin välja ka sinepi.
Kogus: neljale.
2 pead rooma salatit
Krutoonid:
üks ciabatta (või mõni muu sai-leib)
1 küüs küüslauku
õli
Kaste:
1 toores munakollane või 2 sl majoneesi
1 sl sidrunimahla
1 küüs küüslauku
1 tl Worcesteri kastet
5 sl külmpressitud oliiviõli
soola
musta pipart
25 g parmesani/ Valio Forte juustu
Krutoonide valmistamiseks surun küüslauguküüne läbi pressi ja segan väikse koguse õliga läbi. Lõikan ciabatta paksudeks viiludeks (no nii kaheksa viilu umbes), viimased omakorda piklikeks tükkideks. Seejärel tõstan tükid kaussi õli sisse ning segan hoolega läbi, et saiatükid üleni õliga kokku saaks.
Edasi võib toimida kahte moodi: kas õlised saiatükid ahjus kuldseks küpsetada või pannil jumekaks praadida. Antud juhul kasutasin viimast varianti.
Seejärel riivisin juustu jämeda riiviga ning segasin kastme hulka. No väidetavalt on nii ka algretseptis, aga kes tahab, võib juustu ka eraldi salatisse lisada. Minule meeldib sissesegamise variant justnimelt seetõttu, et siis jaotub juust mõnusalt ühtlaselt.
Salati kokkupanemiseks tuleb kaste (kus juust sees) valada rebitud salatilehtedele ning hoolega läbi segada. Lisada kuldsed krutoonid ning serveerida.
Kui aga keegi tahab natuke toekamat salatit, võib salatile lisada praetud/grillitud kanafilee viile. Mina panen tavaliselt lisaks kanale ka veidi kirsstomateid salatisse. Mõnus. Aga mitte enam see klassikaline salat, mis ka originaalretsepti järgi tehtuna ning ilma lihata on imehea.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar