teisipäev, 21. detsember 2010

Vaarika-jäätisetort karamellistatud leivaga

Väljas on külm, sajab laia lund ja üks tsipake pikem nädalavahetus ootab ees. Kes külma väga ei karda ja sooviks jõululauale pakutavat kooki/magustoitu veidi varem valmis teha, soovitan teha jäätisetorti. Ja serveerida seda näiteks kuuma pohla/jõhvikakastmega. Ning miks mitte ei võiks see jäätisetort olla vaarikane :)
Antud kogusest saab ühe 20cm tordi.

6 viilu leiba
1 dl suhkrut
50g võid


4dl 35%-list rõõska koort
300g suhkruga kondenspiima
300g vaarikaid



Alustuseks purustada rukkileivaviilud köögikombaini abil peeneks (võib muidugi kasutada ka valmis riivleiba). Seejärel sulatada pannil või, lisada leivapuru ja suhkur ning kuumutada pidevalt segades kümmekond minutit, kuni leivapuru on mõnusalt pruun. Valada puru suurele alusele ja lasta jahtuda (jahtumise ajal võib paar korda segada, et leivapuru suuri tükke ei moodustaks).
Vaarikad püreestada (kui kasutada külmutatud vaarikaid, siis lasta neil enne sulada) ning suruda läbi sõela, et seemned eemaldada.
Vahukoor vahustada pehmetipuliseks vahuks, seejärel lisada kondenspiim ning see vahukoorega hoolikalt ära segada. Segada õrnalt sisse ka vaarikapüree(segu võib jätta ka kergelt triibuliseks-seda huvitavam tort).
Tordi kokkupanemiseks võtta 20 cm läbimõõduga vorm, tõsta põhja kolmandik vahukooresegust, seejärel raputada peale pool leivapurust. Ettevaatlikult tõsta leivapuru peale järgmine kolmandik vahukoorekreemist ning raputada peale ülejäänud leivapuru. Viimaseks tõsta ettevaatlikult peale viimane osa vahukoorekreemist, katta koogivorm kilega ja lasta vähemalt üleöö sügavkülmas taheneda.
Et tort vormist hästi eemalduks, võib vormi pooleks minutiks kuuma vee sisse tõsta ning siis tort alusele välja kummutada. Kaunistada meelepäraselt (pildil kaunistatud tumeda šokolaadi ja vaarikatega).
Esitasin tordi ka Leiburi retseptivõistlusele, kus seda peeti auhinna vääriliseks :)

5 kommentaari:

  1. Tundub väga ahvatlev kook ja prooviks ka seda jõululauale teha. Palun võimalusel täpsustada kondenspiima kogust.

    Ette tänades
    Signe

    VastaKustuta
  2. Palju õnne! Väga põnev tundub, tahaks ampsu :)

    VastaKustuta
  3. Signe, kahjuks jõululaua tarvis pole mu kommentaarist enam kasu (veetsin jõulu arvutivabalt), aga kondenspiima kogus oli ju öeldud ka- 300g- just niipalju on kondenspiima uutes kilepakendites, mida plekkpurkidele eelistan. Loodan, et Said tordi ikka tehtud ja maitses hea :)
    Koopatibi, aitäh :)

    VastaKustuta
  4. Palju õnne Aniitram! Kook on igati auhinna vääriline! Valmistasime seda jõululauale magusroaks ja keele viis lausa alla kõigil sööjatel :)

    VastaKustuta
  5. Minu poolt ka palju õnne! Ikka käin siin piilumas seda torti ja mõtlen, et peaks ka proovima. Nii ahvatlevalt suussulav näeb välja... Teen ise ka selle jäätiseretsepti põhjal torti, aga leivaga ei ole veel proovinud. Üldse on sul siin väga toredaid postitusi :)

    VastaKustuta