laupäev, 19. märts 2011

Porgandikooki ja pidulikkust

Ja ongi aastake taas möödas...

Aasta tagasi, 17. märtsil, otsustasin minagi hakata oma kokanduslikke katsetusi blogisse kirja panema. Kindlasti oli see otsus kantud eelneval päeval olnud sünnipäevast tulenevatest headest tujudes ja põhines suuresti heal hetkeemotsioonil (kuigi jah, olin seda ka enne korduvalt mõelnud)...
Kuigi nüüd, aasta hiljem, pean tõdema, et otsus oli hää ja blogi pidamine on väga palju arendanud minu kokanduslikku mõtlemist, suurendanud soovi toidumaailma veelgi sügavamalt uurida ning erinevaid roogi täpselt ja autentselt teha.
Kui eelmisel aastal tekkisid mu blogisse pigem läbiproovitud retseptid, mis olid kuskil silma jäänud (kuskil = peamiselt nami-nami :D ), siis nüüdseks olen jõudnud sinnamaale, et mõnda toitu süües mõtlen, kuidas seda nö edasi arendada saaks. Ajusoppe täidavad pidevalt mõtted uutest roogadest ja unistus Prantsumaa lõunaossa reisimisest, et seal kõht hääd-paremat täis süüa, kasvab pidevalt.


Aga nüüd veidi söögist kah :D Kolm päeva tagasi, oma sünnipäeval tegin kaasa selle porgandikoogi namist, kuid kujundasin seda veidi pidulikumaks- nii, nagu Koopatibi siin. Ja sellega sai see kook nii minu sünnipäevakoogiks kui ka blogi sünnipäeva koogiks :). Mina küpsetasin kooki pisikestes, 12cm vormides, alltoodud kogustest saab kas ühe 24 cm koogi või neli 12 cm'ist. 

Tainas:
2 muna
2 dl suhkrut
1 tl vanilliekstrakti
100 g sulatatud võid
3 dl (tihket) riivitud porgandit
2 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
kuni 1 tl kaneeli
tsipake muskaatpähklit


Toorjuustuglasuur:
150 g maitsestamata toorjuustu
100 g tuhksuhkrut
0,5 tl vanilliekstrakti


Katteks:
200g martsipani (mida saab värvida just vajalikku värvi sellest õpetusest lähtuvalt)



Alustuseks vahustasin munad suhkruga kohevaks vahuks. Seejärel lisasin peenelt riivitud porgandi, sulavõi ja omavahel segatud kuivained. Vooderdasin vormid küpsetuspaberiga ja jaotasin taigna nelja 12 cm vormi vahel (no suure koogipuhul läheb siis kõik ühte vormi). Küpsetasin 200*C ahjus umbes 20 minutit (suure koogi puhul läheb nii 30 min). Võtsin koogi ahjust ja lasin jahtuda.


Toorjuustukreemi tarvis segasin komponendid hoolega omavahel.
Kui porgandikoogid olid jahtunud, lõikasin koogid kaheks kettaks ja määrisin toorjuustukreemi ketaste vahele. Edasi katsin tordikesed safraniga kollaseks värvitud martsipaniga ja kaunistasin martsipanist voolitud porgandikestega.


Koogid said väga rõõmsad, maitsesid imehästi ja nägid kingiks saadud kollaste rooside kõrval imeilusad välja. Ning sellele lisandus veel sünnipäeva puhul väljas särav päike,  paar musi-kalli ja palju naeratusi- no mida enamat sünnipäevast tahta :)


P.S     Siiski- ühte asja ma tahtsin (ja sain ka)- Jamie Oliveri "Jamie's 30 minute meals", aitäh ema-isa-õed :) Raamat on vinge, täna proovin ära esimese kiirelt valmiva imehea õhtusöögi ning loodetavasti kohtab varsti siin blogis ka eelmainitud raamatust kirjapandud retsepte :)


9 kommentaari:

  1. Palju õnne blogile ja Sulle ka! Et järgnevad aastad pakuks veel palju kokanduslike õnnestumisi!

    VastaKustuta
  2. Palju õnne ja huvitavaid ideid järgmisteks aastateks!
    Millal pidusse saab ;)?

    VastaKustuta
  3. Palju õnne nii Sulle kui ka blogile!

    VastaKustuta
  4. Palju õnne ja et neid sünnipäevi tuleks veel palju-palju!

    VastaKustuta
  5. Õnnesoovid esimese aastaringi täitumise puhul! Kulinaarse päeviku vormis blogimine on tõepoolest üks äraütlemata tore ja toitev tegevus. Sinu suurepärase blogi puhul tuleb eriti esile tõsta veel vahvaid katsetusi, mis on päris palju targemaks teinud.
    Jõudu, indu ja isu ka edasiseks!

    VastaKustuta
  6. Rõõmsaid katsetusi järgmisteks aastateks! Ja oli väga tore täna kohtuda:).

    VastaKustuta
  7. Palju õnne ja jätkuvat kulinaarset katsetamisrõõmu!

    VastaKustuta
  8. Õnne esimese aastakese täitumise puhul. Edu edaspidiseks !

    VastaKustuta
  9. Aitäh kõigile õnnitlejatele. :) Püüan ka edaspidi blogi hoida põneva ja isuäratava :)

    VastaKustuta